Foto: Pravni fakultet Univerziteta u Travniku organizovao međunarodnu naučno-stručnu konferenciju sa velikim brojem učesnika iz BiH i inostranstva

10.06.2019 14:31
 

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku u subotu je bio organizator međunarodne naučno-stručne konferencije „BiH: izazovi 2019-2029“. Naime, 8. juna je u amfiteatru dislociranog odjeljenja Fakulteta u Malinama održana konferencija na kojoj su učešće uzela 44 učesnika iz četiri države, među njima akademici, profesori, sudije, advokati i tužioci. Takođe, bio je prisutan i veliki broj gostiju iz državnih i nevladinih organizacija te medija. Tokom konferencije upriličena je i inauguracija dekana Pravnog fakulteta acc. prof. dr. Džemala Najetovića u akademika Evropske akademije nauka.

Učesnici konferencije su raspravljali o izazovima sa kojima se BiH susreće u 2019. godini, te izazovima koji joj predstoje u narednom desetljeću. Radovi sa konferencije bit će objavljeni u Zborniku radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku. No, već u subotu izloženi su generalni zaključci upućeni vladajućim strukturama u BiH. Učesnici konferencije izjavili su da se protive negiranju drugih i drugačijih te da osuđuju sve oblike ispoljavanja mržnje i diskriminacije. Saglasni su da nacionalizam i paternalizam nikome ne pomažu; naprotiv, nanose veliku štetu narodima, nacijama, državama i čovječanstvu uopšte. Nadalje, pravo je dinamična, aktivna intelektualna djelatnost čovjeka koja se svakodnevno mijenja i prilagođava društvu i čovjeku te postoji potreba njegovog stalnog normativnog ažuriranja.

Inače, Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je dobio akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, što studentima garantuje priznate diplome u BiH, ali i u inostranstvu. Fakultet posjeduje dva kampusa: jedan u Srednjobosanskom kantonu (nadomak Sarajeva) i drugi u Tuzlanskom kantonu (nadomak Tuzle). Nastava se izvodi na sva tri ciklusa studija (dodiplomski, magistarski i doktorski), i to uz primjenu evropskih standarda u sistemu predavanja, vježbi, organizaciji studija, nastavnim planovima i programima, kao i u ocjenjivanju, a što je usklađeno sa bolonjskim procesom. Nastava i vježbe su interaktivnog karaktera i izvode se po najsavremenijim metodama. Nadalje, Fakultet okuplja ugledne domaće i inostrane profesore, a obezbijeđena je i maksimalna saradnja sa domaćim i inostranim univerzitetima.

Konačno, i ova konferencija je samo još jedan od pokazatelja da Pravni fakultet, u skladu sa svojom misijom i vizijom, uspješno promoviše naučni rad i saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

(TIP/Sponzorisan članak)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.