Foto: Glavni tužitelj Kantonalnog tužilaštva TK Tomislav Ljubić zatražio izuzimanje dopredsjednice VSTV-a Ružice Jukić

21.05.2019 11:44
 

S obzirom na sva dešavanja u posljednjih nekoliko dana, a vezana za izbor glavnih tužilaca u četiri kantonalna tužilaštva u FBiH, te na posljednje istupe dopredsjednice VSTV-a Ružice Jukić u medijima i na društvenim mrežama, reagovao je glavni tužitelj Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić tražeći izuzimanje dopredsjednice Jukić iz procedure izbora glavnog tužioca.

U svom pismu članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Ljubić navodi da je neposredno nakon boravka u sjedištu VSTV BiH, gdje je zajedno sa ostalih osam kolega bio pozvan da Vijeću opetovano prezentiraju program rada i KT TK za period 2019 – 2024. godina, kada im je saopštena odluka vijeća o odlaganju sjednice VSTV-a BiH, te da je bio zatečen sadržajem stavova koje je iznijela dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić.

“Svakom pametnom je bilo očigledno da je ova članica vijeća planirano zlouporabila naše prisustvo, i da je pod okriljem istoga, pripremljeno iskoristila prisutne medije, koji su došli vezano za proceduru našeg izbora. Očigledno je da ova dužnosnica VSTV BiH svoje stavove javno objelodanjuje pred javnim i inim medijima, u svojstvu članice i dopredsjednice ovoga vijeća, ali na svom osobnom Facebook profilu, pri čemu se jasno i decidirano odredila na temu”, naveo je Ljubić u pismu koje možete pročitati ispod.

Od svakog pojedinačnog člana VSTV-a BiH zatražio je pisano izjašnjenje o tome da li su navodi koje je iznijela članica i dopredsjednica VSTV-a zvaničan institucionalan stav VSTV-a BiH ili ne.

“Za slučaj da to nisu, onda dalje, takođe od svakog od vas, tražim da se pojedinačno izjasnite da li i vi dijelite sve ili samo neke od svih iznijetih vrijednosnih sudova o meni kao kandidatu, njenih ostalih iznesenih stavova i mišljenja, kao i kvalifikacija koje je ona dala o svim uzorom vrijednim kolegama. Da li svaki od vas članova VSTV-a BiH, ili neki od Vas, mene, kao kandidata na poziciju Glavnog kantonalnog tužitelja Tuzlanskog kantona, presumptivno ocjenjujete kao trećerazrednog činovnika”, pita se Ljubić.

Kako je kazao, “općepoznata i nesumnjiva činjenica je da je Ružica Jukić bliska prijateljica sa drugim kandidatom za izbor Glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, sa kojom očigledno dijeli iste vrijednosti, što je vidljivo iz njihovih sveukupnih kontakata u i izvan radnog vremena, u radne i neradne dane i dr”.

“Za slučaj da se uopće ili decidirano ne izjasnite na ovo traženje, smatrat ću da ste suglasni sa svim iznijetim navodima i kvalifikacijama Vaše dopredsjednice o meni i drugima, što će biti od odlučnog značenja za moju odluku koja će proizaći iz odgovora na pitanje da li ste onda i vi osobe kakve vas presumptivno mene na taj način kvalificirate, ili to niste, te da li ću se ja i dalje izlagati svakom od vas i vašem sudu vezanom za ocjenu moje kandidature za glavnog tužitelja KT TK-a”, poručio je Ljubić.

Ljubić zahtijeva da VSTV BiH, prije održavanja naredne vanredne sjednice na kojoj će biti prezentirani programi kantonalnih tužiteljstvava sa područja Unsko-sanskog kantona, Posavskog kantona, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona donese sljedeće odluke:

“Da ovaj zahtjev bude usvojen, da se članica i dopredsjednica VSTV BiH Ružica Jukić izuzima iz daljnje procedure i odlučivanja o izboru Glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, jer su prethodno iznijeti okolnosti takvog značaja da objektivno izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost i kredibilitet. Da po službenoj dužnosti pokrenete postupak izuzimanja članica i dopredsjednica VSTV BiH Ružice Jukić, i da se ista, takođe, izuzme iz daljnje procedure i odlučivanja o izboru svih tužitelja i glavnih tužitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog prethodno akceptiranih okolnosti koje su takvog značaja da objektivno izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost i kredibilitet i za sve njih, jer je očigledno da ista osoba i sve ove kolege cijeni trećerazrenim činovnicima”, naveo je Ljubić.

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.