Kantonalna uprava Civilne zaštite objavila izvještaj o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona

14.05.2019 15:09
 

Kantonalna uprava Civilne zaštite objavila najnoviji izvještaj o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona.

Vodostaj na HA Modrac                                  

Vodostaj na brani HA Modrac danas u 14,00 sati bio je 198,25 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 7 sati nivo je viši za 25 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 14 sati iznosio je 312 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

Općina Gračanica

Na području općine Gračanic Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Gradačac

Sjeverni dio općine Gradačac (Lateralni kanal, staro korito Gradašnice), nije došlo do izlijevanja pomenutih vodotoka do momentu slanja izvještaja.

Južni dio općine – vodotoci Međićka, Zeljinka i Biberka u svojim koritima.

Lukavački potok je većim dijelom izlio na poljoprivredno zemljište cca 10 ha.

Rijeka Rajčanka nije izlila ali ugrožava putnu komunikaciju regionalni put Kerep – Zelinja Donja, obzirom da 10 cm nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice ali saobraćaj za sada nije u prekidu.

U Srnicama Donjim ugrožena su 3 stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja.

U moment pisanja ovog izvještaja a prema dojavi PU Gradačac, trenutno je u prekidu saobraćaj na putnoj komunikaciji regionalni put R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica kod firme Bričić Građa.

Općina Čelić

Stanje na području općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavinama karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka. U MZ Čelić, naselje Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta i isti je u prekidu za odvijanje saobraćaja. U MZ Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekat, a na dijelu regionalnog puta Čelić-Šibošnica Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja.

Općina Kladanj

Na području općine Kladanj došlo je do porasta svih vodostaja te pojave klizišta kao i odrona koja su ugrozila stambene objekte i makadaamski put.

(TIP/Foto: RTV7)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.