Gotovo za 5 minuta: Trik za pizza-tijesto bez dizanja

14.05.2019 08:57
 

Tijesto za pizzu ne morate čekati da se diže na toplom, pa čak ni upotrebljavati kvasac. Kad uhvati glad i zatreba li vam prečica, dovoljno je iskoristiti jogurt, brašno i prašak za pecivo. Na 2 čvrsta jogurta dodajte oko 3,5 čaša brašna. Kao mjera za čašu neka vam posluži ona od jogurta. Nakon što se tijesto izmijesi, spremno je za pečenje.

Sastojci za tijesto: 

2 čvrsta jogurta
3,5 čaša brašna
1 prašak za pecivo
sol

Nadjev:

100 g mozzarelle
150 g šunke
40 g ricotte
masline
origano
150 g pelata
1 žličica koncentrata od rajčice
2 češnja češnjaka
sol

Priprema:

1. U jogurt prosijte brašno te dodajte prašak za pecivo i sol pa umijesite tijesto.

2. Tijesto razvaljajte i stavljajte u lim obložen papirom za pečenje.

3. Popržite češnjak dok ne zamiriše u tavi pa dodajte pelate i pirjajte dok se malo ne reducira te dodajte koncentrat rajčice i origano.

4. Tijesto premažite umakom od rajčica, složite šunku, masline i dodajte usitnjeni sir pa pecite pizzu 20 min na 200 °C, piše Dnevnik.hr.

(TIP/Foto: Getty Images)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.