542.500 KM za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje

29.04.2019 15:05
 

Vlada  Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o realizaciji Plana implementacije Startegije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije u Tuzlanskom kantonu za 2019. godinu, za što je odobreno ukupno 542.500,00 KM. Od ovog iznosa, za uspostavu šest centara za razvoj inkluzivnih praksi u šest lokalnih samouprava predviđeno je 201.600 KM, za eliminaciju prostornih prepreka 194.500 KM, za uspostavljanje mreže predškolskih ustanova/škola za uzajamnu podršku uz imenovanje centara izvrsnosti u području razvoja i implementacije inkluzivne prakse planirano je 65.000 KM, od čega 40.000 KM za predškolske i 20.000 za školske ustanove. Osim navedenog, nešto manji iznosi sredstava planirani su za opremanje vrtića i škola specifičnom didaktičkom opremom, licenciranje, obučavanje, nastavno-obrazovnog kadra, učenika i roditelja, te druge aktivnosti koje su predviđene Planom.

Vlada je  donijela i više odluka kojima se utvrđuju iznosi određenih oblika socijalnih davanja. Iznos novčane pomoći na ime prehrane djeteta do šest mjeseci za nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine, ove godine iznosit će 80,00 KM mjesečno po djetetu, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Ovo pravo isplaćivat će se u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Također, odlučeno je da visina naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja, iznosi 1,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi. Pravo na ovaj oblik naknade imaju djeca iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, odnosno djeca čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja, samohrani roditelji, a ne ostvaruju prihode od kojih  bi se izdržavali ili postoje drugi uzroci koji su doveli do toga da se nalaze u teškom stanju socijalne potrebe. Ocjenu ovih stanja vrše nadležni centri za socijalni rad.

Jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta utvrđena je u visini od od 159,00 KM, odnosno 20% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine.  Pravo na ovaj oblik pomoći imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine.

Visina naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu iznosit će 327,00 KM, odnosno 36,8 % prosječne plate u Federaciji BiH za 2018. godinu.

Na kraju, dječji dodatak, za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine, iznosit će 20,00  KM  po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječji dodatak utvrđuje u visini od 40,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.