Video/Spektakularna hapšenja i milionske odštete: Istrage nam se svode na političke obračune

20.04.2019 07:32
 

Korupcija se već odavno uvukla u sve moguće pore našeg društva, a na to upozorava i izvještaj State Departmenta: “Korupcija je endemska pojava u Bosni i Hercegovini”. Na isto upozoravaju i bh. stručnjaci koji smatraju da funkcionišemo u društvu u kojem ne postoji niti jedna vrsta odgovornosti, te da osobe koje su na vlasti uopće ne odgovaraju građanima.

Zamazivanje očiju

Povremeno iz pravosuđa iznenade “spektakularnom” akcijom hapšenja političara, tužilaca ili, pak, sudija osumnjičenih za umiješanost u kriminal. No, to je više pokušaj zamazivanja očiju javnosti, jer je istina nešto drugačija: Istrage se otvaraju i hapse se samo oni čiji je mandat istekao ili koji više ne trebaju vladajućoj strukturi.- Dok su na vlasti, očigledno imaju uticaj na pravosudne institucije i zbog toga ih tužilaštva ne optužuju i ne pokreću istrage, smatra advokat Ahmed Žilić.

Desnica Radivojević, bivši visoki funkcioner SDA koji je bio član Vlade FBiH Nermina Nikšića, nedavno je završio u pritvoru zbog sumnje da je posredovao u nezakonitoj prodaji donirane poljoprivredne mehanizacije. Isključen je iz SDA, pa je kratko bio u SDP-u, ali je odstranjen i iz te partije. Krivično djelo za koje je osumnjičen počinjeno je tokom 2014. i 2015. godine. I tada se govorilo o malverzacijama sa donacijama, ali to očito nikome nije smetalo dok su Nikšić i Radivojević bili u vlasti.

Slično je i sa Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, nepravomoćno presuđenim na devet godina zatvora zbog niza krivičnih djela počinjenih od 2007. do 2012. Ne treba zaboraviti da su poljoprivrednici još za vrijeme njegovog mandata upozoravali na nezakonite dodjele poticaja, ali…

– Lijanović je doveden do kraja, jer politička opcija koju je zastupao više nije na vlasti i generalno nije više ni parlamentarna stranka, ako se dobro sjećam sa posljednjih izbora, tako da je izgubila tu političku moć. Samim tim je ostavljen prostor da se može procesuirati, smatra Emsad Dizdarević, projekt-menadžer u Transparency Internationalu BiH.

Sva se priča svodi, tvrdi Dizdarević, na političke borbe i obračune političkih subjekata u BiH, više nego na odlučnost same države da se bori protiv korupcije.- Sve što se radi, obično je interes političkih partija. U posljednjih 10-ak godina vidjeli smo jako puno spektakularnih hapšenja i akcija. Međutim, kako se spektakularno uhapse i uvedu na prednji ulaz u Tužilaštvo, isto tako vrlo tajno izađu na zadnji ulaz i budu pušteni na slobodu. To je pokazatelj da nema stvarne borbe protiv korupcije, u smislu velikih korupcijskih afera, kaže Dizdarević.

TIBiH svake godine objavljuje istraživanja: Tokom 2018. bilo je više od 69 posto uslovnih osuda za krivična djela korupcije, dok je zatvorskih bilo tek nešto oko 22 posto.“To nam govori da se u BiH bavimo samo sitnom korupcijom, dok za visoku nemamo nikakvih rezultata. Ponekad se pojavi slučaj o kojem smo već govorili, slučaj Lijanović, ali on je više uzrokovan promjenom u političkom stanju unutar BiH, nego stvarnom željom da se bori protiv korupcije”, zaključuje Dizdarević.

Najbolji dokaz da u BiH sistem ne funkcioniše je predmet Pandora: Akcija je počela 2014, kada je uhapšeno 40-ak osoba, govorilo se o kriminalu teškom skoro dvije milijarde, a sve je na koncu završeno optužnicom protiv Kemala Čauševića teškom jedva 1,7 miliona KM.Čaušević je svojevremeno bio SDA uzdanica, koja je tih godina uspješno sarađivala sa visokim zvaničnicima iz HDZ-a i SNSD-a. No, kada je postao smetnja određenim krugovima, sklonjen je i optužen. Čaušević je državnim tužiteljima predao stotine stranica dokaznog materijala o umiješanosti dužnosnika SDA, HDZ-a i SNSD-a u kriminal. No, to nikoga nije interesovalo.

– Upravo tu pokazujemo koliki je utjecaj politike na pravosuđe, da se jedan takav slučaj nije mogao dovesti do kraja baš zbog tog političkog utjecaja, naglašava Dizdarević.Kako su neki ogranci u SDA počeli slabiti, tako je 2017. uhapšen i tadašnji generalni sekretar SDA Amir Zukić, kojem se trenutno sudi zbog nezakonitih zapošljavanja sa još nekoliko osoba. Godinama je to bila javna tajna, ali protiv bivšeg potpredsjednika stranke Mirsada Kukića već davno je razdvojen postupak, dok je među optuženim i Asim Sarajlić.

image
AHMED ŽILIĆ: TUŽILAŠTVA VIŠE PAŽNJE PRIDAJU MEDIJSKOM SPEKTAKLU OPTUŽIVANJA

Da se ne bi dešavale dobro uštimane situacije, da se pojedinci spektakularno hapse, a potom bivaju oslobođeni optužbi, Žilić smatra da je potrebno osmisliti zakonski okvir koji se mora redefinirati, kao što se mora redefinirati i pozicija VSTV-a. U širem smislu je, kaže, potrebno osmisliti mehanizam da tužioci snose odgovornost za optuženice koje su pale.

– I to mora da bude urađeno u skladu sa Zakonom i u skladu sa striktno provodljivim procedurama koje ne bi smjele biti izigravane. Pročitao sam na jednom mjestu da se i neznanje može smatrati korupcijom, smatra Žilić i napominje kako je očito da pravosuđe “i to posebno tužilaštva, raznih razina, više polažu na medijski spektakl optuživanja, a kada dođu u sudnicu, argumenti i dokazi im se razbijaju, razbucaju se kao krep-papiri”.

Mnogi su primjeri bh. političara koje su optuživali po prestanku funkcije, ali jako često i oslobađali optužbe. Lider HDZ-a Dragan Čović je za tri godine, koliko je obavljao dužnost ministra finansija, bio optužen čak tri puta. Sudilo mu se pred kantonalnim sudovima u Mostaru i Sarajevu, te u Sudu BiH. Optužnicom iz aprila 2009, Čović kao zamjenik premijera i ministar finansija FBiH, te Edhem Bičakčić kao premijer FBiH, optuženi su za zloupotrebu položaja počinjenu 1999. i 2000. godine. Pravomoćno su oslobođeni tek 2011.

Godinu ranije, Sud BiH je pravomoćno oslobodio Mladena Ivanića, bivšeg predsjednika PDP-a, optužbe za nesavjestan rad u službi, odnosno da je kao premijer RS-a u julu 2001. potpisao odluku o vansudskom poravnanju dugova između Opštine Ribnik i preduzeća Trgokomerc, iako je znao da Ribnik ne duguje ništa.Optuživan je i potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović, kojeg je Sud BiH 2006. oslobodio optužbe u predmetu Privredna banka Srpsko Sarajevo. Kasnije je štetu naplatio od države.

Buđenje javnosti

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da se čeka kraj mandata ili zeleno svjetlo iz političkog miljea za istragu i pokretanje procesa protiv većine političara.- To je vrlo jasna poruka koju mi dobijamo, kako je politika na neki način ta koja daje blagoslov pravosudnim institucijama da procesuiraju određene pojedince iz svijeta politike i da odrade procese koji su vezani za to, tvrdi Topić.

Pojašnjava da postoje situacije u kojima je pitanje koliko je krupna riba koja se procesuira.- Jer, ako ona može za sobom povući još krupnije ribe, onda je logično da će ona ostati sama i unatoč tome što ona, zapravo, možda i ne snosi najveći dio odgovornosti, već one krupnije ribe. Očito je da sistem pogoduje krupnim ribama i da ih jednostavno štiti, naglašava Topić i dodaje da je jako teško riješiti se političkog utjecaja, te da bi pritisak morao doći od samih građana.

(TIP/Izvor: Oslobođenje)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.