SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH; SBB: ‘U potpunosti podržavamo inicijativu SDA’; DF: ‘U aktivni sastav policije u FBiH primiti novih 2500 policajaca’

19.04.2019 15:03
 

Stranka demokratke akcije zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima, potvrđeno je iz Stranke demokratske akcije.Kako navode u saopćenju iz SDA, istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.

”S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima.

Očekujemo od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost”,saopćeno je iz SDA. Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

SBB: U potpunosti podržavamo inicijativu SDA

“U potpunosti podržavamo inicijativu SDA, jer je ona državnički i sigurnosno primjerena onome što se negativno radi ili želi uraditi u Republici Srpskoj”, saopćeno je danas iz SBB BiH.Nakon što je Stranka demokratke akcije zatražila od svojih kadrova da u svim nadležnim institucijama i tijelima pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima, reagovao je i SBB.

Ostatak saopćenja prenosimo u cjelosti:”Politički establišment u RS-u treba shvatiti da jednostrani potezi neće proći bez adekvatnog i jedinstvenog odgovora patriotskih snaga u BiH. Uzgred, lično želim da vjerujem da će eventualni rezervni sastavi obje entitetske policije – ako se uopće formiraju – koristiti za povećanje sigurnosti svih gradjana BiH, odnosno, da će one pomoći Graničnoj policiji BiH u rješavanju migranstskih talasa koje je vjerovatno nemoguće izbjeći i koje nije moguće zaustaviti izvodjenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu naše zemlje.Stoga je logično da će poslanici i delegati SBB-a na svim nivoima podržati inicijativu kolega iz SDA”, navedeno je.

DF: U aktivni sastav policije u FBiH primiti novih 2500 policajaca

Demokratska fronta se  oglasila u vezi sa Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, a koji se striktno odnosi na uspostavu rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.”Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Ured Visokog predstavnika, Europsku komisiju, OSCE, te akreditovane misije članica PIC-a u Bosni i Hercegovini da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od strane IPTF-a u BiH, Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je sa aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak ‘ocijenjen kao neprimjenjiv'”, navodi se u saopćenju.

“Ukoliko i ovaj put i ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike Srpske koja je ujedno protivna europskoj praksi prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, bit ćemo prinuđeni da iniciramo donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2500 policajaca. To ne znači da mi nismo svjesni činjenice da je europski prosjek broja policajaca u zemljama EU 318 policajaca na 100 000 stanovnika, a da je trenutni prosjek u BiH iznad toga, odnosno 436 policajaca na isti broj stanovnika. Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100 000 stanovnika i da bi prouzrokovalo finansijska izdvajanja od više desetina miliona KM za opremanje, edukaciju i angažovanje snaga”, piše u saopćenju.

U DF-u smatraju da se mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da “nas ne bi zadesile posljedice iz perioda početka devedesetih godina”, s tim da oni to ne bi radili kršeći Dejtonski sporazum već bi na osnovu sigurnosne procjene primili 2500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu evropske pravne stečevine prihvatljivo, ističu.”I dalje smatramo da bi novac koji bi se izdvajao za nove policijske snage bolje bilo utrošiti na pomoć socijalnim kategorijama društva, mladima, penzionerima, radnicima i nezaposlenim, te da bi se trebalo težiti ka smanjenju broja policajaca na europski prosjek, ali sa boljom opremom, platama i edukacijom koja bi stvorila sigurnije okruženje i za život i za nove investicije u Bosni i Hercegovini. Svima mora biti jasno da je uvom trenutku priopritet svih prioriteta – opstanak i sigurnost građana i države Bosne i Hercegovine. Ko to ne vidi ili je ‘slijep pored očiju’ ili radi na destrukciji BiH”, navode iz Demokratske fronte.

(TIP/Fena/Foto: N1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.