SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH; SBB: ‘U potpunosti podržavamo inicijativu SDA’; DF: ‘U aktivni sastav policije u FBiH primiti novih 2500 policajaca’

19.04.2019 15:03
 

Stranka demokratke akcije zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima, potvrđeno je iz Stranke demokratske akcije.Kako navode u saopćenju iz SDA, istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.

”S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima.

Očekujemo od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost”,saopćeno je iz SDA. Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

SBB: U potpunosti podržavamo inicijativu SDA

“U potpunosti podržavamo inicijativu SDA, jer je ona državnički i sigurnosno primjerena onome što se negativno radi ili želi uraditi u Republici Srpskoj”, saopćeno je danas iz SBB BiH.Nakon što je Stranka demokratke akcije zatražila od svojih kadrova da u svim nadležnim institucijama i tijelima pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima, reagovao je i SBB.

Ostatak saopćenja prenosimo u cjelosti:”Politički establišment u RS-u treba shvatiti da jednostrani potezi neće proći bez adekvatnog i jedinstvenog odgovora patriotskih snaga u BiH. Uzgred, lično želim da vjerujem da će eventualni rezervni sastavi obje entitetske policije – ako se uopće formiraju – koristiti za povećanje sigurnosti svih gradjana BiH, odnosno, da će one pomoći Graničnoj policiji BiH u rješavanju migranstskih talasa koje je vjerovatno nemoguće izbjeći i koje nije moguće zaustaviti izvodjenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu naše zemlje.Stoga je logično da će poslanici i delegati SBB-a na svim nivoima podržati inicijativu kolega iz SDA”, navedeno je.

DF: U aktivni sastav policije u FBiH primiti novih 2500 policajaca

Demokratska fronta se  oglasila u vezi sa Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, a koji se striktno odnosi na uspostavu rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.”Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Ured Visokog predstavnika, Europsku komisiju, OSCE, te akreditovane misije članica PIC-a u Bosni i Hercegovini da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od strane IPTF-a u BiH, Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je sa aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak ‘ocijenjen kao neprimjenjiv'”, navodi se u saopćenju.

“Ukoliko i ovaj put i ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike Srpske koja je ujedno protivna europskoj praksi prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, bit ćemo prinuđeni da iniciramo donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2500 policajaca. To ne znači da mi nismo svjesni činjenice da je europski prosjek broja policajaca u zemljama EU 318 policajaca na 100 000 stanovnika, a da je trenutni prosjek u BiH iznad toga, odnosno 436 policajaca na isti broj stanovnika. Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100 000 stanovnika i da bi prouzrokovalo finansijska izdvajanja od više desetina miliona KM za opremanje, edukaciju i angažovanje snaga”, piše u saopćenju.

U DF-u smatraju da se mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da “nas ne bi zadesile posljedice iz perioda početka devedesetih godina”, s tim da oni to ne bi radili kršeći Dejtonski sporazum već bi na osnovu sigurnosne procjene primili 2500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu evropske pravne stečevine prihvatljivo, ističu.”I dalje smatramo da bi novac koji bi se izdvajao za nove policijske snage bolje bilo utrošiti na pomoć socijalnim kategorijama društva, mladima, penzionerima, radnicima i nezaposlenim, te da bi se trebalo težiti ka smanjenju broja policajaca na europski prosjek, ali sa boljom opremom, platama i edukacijom koja bi stvorila sigurnije okruženje i za život i za nove investicije u Bosni i Hercegovini. Svima mora biti jasno da je uvom trenutku priopritet svih prioriteta – opstanak i sigurnost građana i države Bosne i Hercegovine. Ko to ne vidi ili je ‘slijep pored očiju’ ili radi na destrukciji BiH”, navode iz Demokratske fronte.

(TIP/Fena/Foto: N1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

4 komentara na SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH; SBB: ‘U potpunosti podržavamo inicijativu SDA’; DF: ‘U aktivni sastav policije u FBiH primiti novih 2500 policajaca’

 1. Dexter

  19. 04. 2019. - 16:41

  Jebem li vam mamicu i jednima i drugima kao da je neko lud pa ne konta da vam je taj rezervni sastav izgovor za zapošljavanje stranačkog kadra,valja na stranačku budžetsku armiju dodati još glasača pa sada prodajete narodu muda za bubrege !

 2. imsir.m

  19. 04. 2019. - 17:46

  nek mile vidi da i mi snage za utrku imamo.

 3. Apis

  19. 04. 2019. - 23:20

  Znači pošto je to rezervni sastav možemo se nadati da će biti primljeni oni iznad 50 godina u oba dijela BiH…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.