Dani Pečuha u Tuzli

19.04.2019 16:21
 

Grad Tuzla je 20 godina grad pobratim sa mađarskim gradom Pečuhom. Istorija Pečuha je stara oko 2000 godina. Postojao je kao vojni grad u Rimskom carstvu pod imenom Sopianae. 2000 godina staro drevno kršćansko groblje i oslikane grobnice dio su UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. U Pečuhu je oformljen prvi fakultet u Mađarskoj 1367. godine, a nakon 150 godina turske vladavine, gentrifikacijom i industrijalizacijom nastale su legendarne pečuške firme, kao što je na primjer fabrika porculana Zsolnay. U Pečuhu je rođen otac Op-arta Victor Vasarely, kao i brojni velikani škole Bauhaus koja ove godine slavi 100. godišnjicu, kao na primjer Breuer Marcell, Molnár Farkas i Forbát Alfréd.

Grad Tuzla, a posebno gradonačelnik Jasmin Imamović, su imali značajnu ulogu u dobijanju titule „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope“, te je Tuzla kao dio južnog kulturnog pojasa,  svojim šarolikim programom imala veliku ulogu u okviru programa „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope”. Gradonačelnici Pava Zsolt i Jasmin Imamović potpisali su 2009. godine potpisali i Memorandum o kulturnoj saradnji u cilju održavanja programa „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope“.

U proteklim godinama saradnja između ova dva grada je bila iznimno aktivna. Posebno se mogu istaći programi razmjene u kulturi, gostovanja pozorišnih predstava i sudjelovanje na raznim sportskim događajima. Saradnja između univerziteta u Tuzli i Pečuhu je također vrlo efikasna i doprinijela je uspjehu brojnih zajedničkih programa.

Velika je čast da je u okviru Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, na inicijativu ureda zamjenika državnog sekretara za kulturnu diplomaciju pri Ministarstvu vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske došlo do programa Dani Pečuha u Tuzli, koji će se održati 24. aprila 2019. godine.Pored Grada Tuzle, partneri u organizaciji su JU Centar za kulturu, JU Narodno pozorište i UG „Kuća plamena mira“.

DANI PEČUHA U TUZLI

SRIJEDA, 24.4.2019.

13.00 –  Koncert Daniel Speer Brass grupe (Trg slobode)

http://www.dsb.hu/angol/a%20zenekar.html

https://www.youtube.com/watch?v=hcUZQHaEUFw

Svi članovi benda studirali su na muzičkoj akademiji Liszt Ferenc u Pečuhu. Band je dobio ime po njemačkom kompozitoru, koji je živio između 1636. i 1707. Cilj Daniel Speer Brass-a je da prikaže, popularizuje i objavi ljepotu duvačke muzike. Njihov repertoar je inspirisan muzikom pet vjekova. Renesansnim i baroknim djelima, te djelima klasičnih, romantičnih, suvremenih kompozitora, duvači nastupaju u koncertnim dvoranama, crkvama, dvorcima i trgovima. Pored mnogih uspješnih nastupa na domaćim koncertima, nastupali su i u Štutgartu, Berlinu, Sofiji, Parizu, Bukureštu i Trieru. Njihov program u Tuzli će biti obogaćen sa jazz-pop-rock evergrinima, praćen interesantnim pokretima i humorom. 

 

18.00 –      Zvanično otvaranje Dana Pečuha u Tuzli, obraćanje gradonačelnika Pečuha i           

                  Tuzle, Pave Zsolta i Jasmina Imamovića

  • Izložba fotografija i likovne umjetnosti Pečuha

(Međunarodna galerija portreta)

Kako bi se prilagodila strukturi prostora Međunarodne galerije portreta u Tuzli, izložba je postavljena tako da obrađuje tri tematike koje daju pregled savremene pečuške umjetnosti i Zsolnay proizvoda izrađenih u ikonskoj fabrici porcelana u Pečuhu. U foajeu se mogu vidjeti djela fotografa Marsalkó Pétera, koja na 20 fotografija velikog formata prikazuju Pečuh, a u dvije vitrine su izložene Zsolnay umjetnine. U glavnoj dvorani nalaze se radovi pečuških savremenih slikara i vajara (Pinczehelyi Sándor, Nyilas Márta, Varga Rita, Mátis Rita, Pál Zoltán, Miklya Gábor, Kuti László, Nyári Zsolt). Pored glavne dvorane, u sporednom prostoru, nalazi se serijal fotografija Zsolnay kulturne četvrti pod nazivom „Ovako je bilo – ovako je sad“ koja je nastala povodom Pečuh 2010 – Europski glavni grad kulture, i koja je postala sastavni dio kulturnog života grada.

 

20.00 – „Carmen“ Pečuški balet (Narodno pozorište Tuzla)

https://www.pecsibalett.hu/en/repertoire/carmen/91

https://www.youtube.com/watch?v=jHr4_JxQlfo

https://vimeo.com/113008965

Pečuški balet predstavom „Carmen“ nastupa u Narodnom pozorištu Tuzla. Na popularnu muziku G. Bizeta – R. Shchedrina, Riederauer Richárda, Zoltan Imre, umjetnički direktor baleta, dobitnik nagrade Harangozo i Balazs Vincze, dobitnik nagrade Seregi, zajedno su koreografirali i režirali ples, dok su dramaturgiju radili Uhrik Dora, plesna umjetnica, jedna od osnivača Pečuškog baleta i dobitnica nagrada Kossuth i Liszt Ferenc i Bohm Gyorgy, pozorišni režiser i dobitnik Jaszai Mari nagrade. Dobro poznata priča na sceni se pojavljuje na empatijski i inventivan način. Ulogu Carmen tumači Ujvári Katalin, a ulogu Don Josea tumači  Molnár Zsolt dobitnik nagrade Harangozo.

Svi oni će tuzlanskoj publici predstaviti dugovječnu, ali na novi i moderniji način urađenu predstavu “Carmen” koja govori o muško-ženskim odnosima. Kažu da je “Carmen” vječna tema s vječnom porukom, ali je ova predstava tehnički i koreografski predstavljala pravi izazov.

(TIP)

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.