Sarajevo Business Forum: Održivi razvoj jedini pravi odgovor na globalne izazove

17.04.2019 15:02
 

Deseta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a kao i svih prethodnih godina okupila je vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Trodnevnu Međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF), otvorili su predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay i premijer Malezije Tun Mahatir Mohamad.

“Prvo smo prikupljali projekete, a potome radili na njihovoj prezentaciji i to tako da bi oni bili razumljivi ulagačima, u čemu smo sarađivali sa lokalnim medijima, a u saradnji sa međunarodnim medijima smo radili kako bi oni obavijestili ulagače o Sarajevu, BiH i jugoistočnoj Evropi. Sve to je krunisano skupom koji danas počinje desetu godinu. Radi se o skupu koji se odražava u partnerstvu između privatnog sektora i vlade. Sačinili smo knjigu u kojoj je 300 projekata koji će biti prezentirani u naredna tri dana. Tu su projekti iz oblasti energetike, infrastrukture, IT sektora, drvne industrije… Ponosni smo da smo uspjeli sačiniti te projekte za prezentaciju. Ovo je skup sa bilizu 2.000 učesnika. Svaki SBF je bio najveći do sada, a danas je najveći 10. Sarajevo Business Forum. Tu su gosti iz 50 zemalja. Region može ići naprijed na fokusu ekonomije i ulaganja. To je najbolje i jedino rješenje za nas”, naveo je, između ostalog, Bukvić.

Dodik na SBF-u: BiH je stabilna zemlja za biznis

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na 10. Sarajevo Business Forumu (SBF) koji je počeo danas kazao je kako je BiH stabilna zemlja za biznis.

Dodik je tom prilikom kazao kako je forum dobra prilika da se ohrabri u razvijanju boljih odnosa, a razvoj učini sigurnijim. Podsjetio je kako je BiH složena zemlja, ali stabilna za biznis.

”BiH jeste stabilna zemlja za biznis i to pokazuje vrijeme koje smo iza sebe ostavili. U BiH možete slobodno da investirate i sa sigurnošću da razvijete svoj biznis”, rekao je Dodik.

Dodao je kako su prioriteti zemlje sigurnost, bezbjednost i razvoj.

”BiH je izašla iz perioda kada je trebala humanitarnu pomoć, pomoć u pogledu rekonstrukcije. Danas nam treba pomoć u razvoju, a razvoj opet mora da bude od obostranog interesa“, smatra Dodik.

Nada se da će biti nastavljena saradnja stranih investitora s poduzetnicma u BiH. Poručio je kako je najvažniji prioritet priključenje Evropskoj uniji (EU), čemu teže političke strane u zemlji.

Rekao je kako je potrebna pomoć BiH na putu ka EU. Istakao je da to ne znači da će BiH ostati zatvorena za saradnju s drugim zemljama.

Naglasio je kako se neće odustati od priključenja EU, ali će biti nastavljena saradnja i s Turskom, Malezijom, Marokom, Kinom, Rusijom..

”BiH postaje, kao i čitav region, u pogledu biznisa veoma interesantna za ulaganja iz Kine, ali i saradnje koje se ostvaruju s Rusijom na planu energetskog sektora“, rekao je Dodik.

Poručio je kako je BiH svjesna da je samo ubrzan razvoj može odmaknuti od bilo kakvih destabilizacija.

”Jedna od najvećih destabilizacija, koja u ovom trenutku zahvata BiH je odlazak velikog broja mladih ljudi obrazovanih u ovoj zemlji, koji su stekli svoje diplome u našim školama. Sada odlaze negdje u svijet“, istakao je Dodik.

Poručio je kako je neophodno napraviti održiv ekonomski sistem i odustati od ponude jeftine radne snage.

”Ovdje postoji dobra atmosfera za saradnju i želim vam uspjeh u poslovnim kontaktima koje ćete ostvariti”, zaključio je Dodik.

Šarović na SBF-u: Prenijeti poruku da je BiH dobra destinacija za investicije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je kako je BiH dobra destinacija za investicije o čemu će govoriti i sa učesnicima foruma.

Šarović je dao izjavu medijima tokom održavanja Sarajevo Business Foruma (SBF).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra kako je SBF opravdao svoje postojanje te dodao kako je ove godine forum najreprezentativniji, bilo da je riječ o učesnicima ili poslovnom svijetu koji je prisutan.

”Sigurno da je donio i značajne investicije u našu zemlju. Sigurno da su uvijek očekivanja viša. Imajući u vidu rezultate priliva stranih investicija u 2018. vidjet ćemo da je to značajno povećanje u odnosu na prethodnu 2017. godinu. Približavamo se milijardi KM, no trebamo da znamo da je osnovica ipak mala,” rekao je Šarović.

Dodao je i da je ovoj zemlji za stabilan i povećan rast neophodno investicija u iznosu od najmanje 1,5 milijardi eura kako bi ostvarila rast od četiri-pet posto, koliko je prema njegovom mišljenju neoophodno u desetogodišnjem periodu kako bi sustigla susjedne zemlje.

Smatra kako upravo iz tih razloga treba podržavati forume kakav je SBF.

Najavio je sastanke s nizom učesnika kako bi prenio poruku da ”BiH jeste dobra destinacija za investicije”.

Istakao je kako je neophodno raditi na poboljšanju poslovne klime kako bi BiH bila poželjna destinacija za ulaganje u različitim oblastima.

Smatra kako BiH na ovom forumu treba pokazati da je konkurentna u odnosu na Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku…

Potpredsjednik Turske Oktay na SBF-u: Vrijeme je da se u BiH fokus stavi na finansijske i privredne programe

Nemoguće ostvariti blagostanje i mir u ovoj regiji ako nemamo ekonomski razvoj, to je jedan od osnovnih uvjeta. BiH je bogata brojnim resursima i ima vrlo bitnu poziciju u Jugoistočnoj Evropi. Trebamo se potruditi da sve ove potencijale u BiH zajedno iskoristimo na najbolji način, poručio je danas Sarajevu potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay.

U Sarajevu je danas počela jubilarna 10. međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF), koja i ove godine okuplja vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Oktay je u obraćanju rekao kako je ovaj forum prilika da se razmijene iskustva i ideje kada se govori o ekonomiji Jugoistočne Evrope. Ovo jeste prilika da se na ovom forumu okupe mnogi privrednici iz regije, ali u isto vrijeme, da i strani ulagači i investitori stupe u kontakt s njima.

“Mi zaista želimo izraziti veliku zahvalnost i podršku što vlasti u BiH podržavaju ovaj forum. Vjerujemo da će ovaj forum zaista biti šansa da udružimo naše snage i radimo vrlo blisko na razvoju cijele regije. Veoma mi je drago što imamo ovako veliko učešće, ne samo brojnih zvaničnika, u isto vrijeme i velikog broja privrednika iz regije”, rekao je Oktay.

Konstatovao je kako ga čini sretnim što vidi BiH u miru i sigurnosti nakon tragičnih trenutaka koji su se ovdje dogodili. Kako je istakao, došlo je vrijeme da se u ovoj zemlji fokus stavi na finansijske i privredne programe, a to, prema njegovim riječima, ima veliki značaj za cijeli region.

“BiH je bogata brojnim resursima i ima vrlo bitnu poziciju u Jugoistočnoj Evropi. Trebamo se potruditi da sve ove potencijale u BiH zajedno iskoristimo na najbolji način. Ono što danas treba BiH je zajedništvo, jedinstvo i bratstvo, ali i mnogo više investicija. To će omogućiti zaposlenje mladih ljudi, ekonomski razvoj, ali i razvoj u svakom drugom smislu”, kazao je Oktay.

Kako je istakao, “neophodno je da se omogući zaposlenje mladim ljudima u cijeloj regiji, čime će se spriječiti i njihov odljev iz regiona”.

“Nemoguće je ostvariti blagostanje i mir u ovoj regiji ako nemamo ekonomski razvoj, to je jedan od osnovnih uvjeta”, konstatovao je Oktay, dodavši kako će BiH na taj način postati privlačnija i za strane ulagače.

Kazao je kako je jedan od prioriteta Turske “ujediniti sve aktere na ovom području kako bi svi uzeli svoju ulogu u razvoju cijele regije i uspostavljanju dijaloga”.

Podsjetivši kako je vizija ovog foruma “jedna regija, jedna ekonomija”, Oktay je rekao kako, u tom smislu, područje Jugoistočne Evrope treba shvatiti kao zajedničko područje, a u tom kontekstu, projekat autoputa Beograd – Sarajevo je veoma značajan.

“Svakako se nadamo da će ovaj projekat biti jedan od projekata stabilnosti na ovom području”, rekao je Oktay, naglasivši kako još jedan značajan prioritet Turske jesu i trilateralni odnosi na relaciji Turska – BiH – Srbija, odnosno Turska – BiH – Hrvatska.

“Turska posjeduje veliki broj mladih obrazovanih ljudi, ima svoj vrlo discipliniran finascijski sektor, ima vrlo konkurentan privatni sektor i Turska je vrlo bitan faktor u svjetskoj ekonomiji. U tom smislu, ta naša iskustva želimo podijeliti s vama”, kazao je Oktay.

Dodao je kako je Turska jedna od zemalja koja najviše pomaže u svijetu, te kako je posljednjih godina primila više od šest miliona izbjeglica.

Na samom kraju podsjetio je kako je u BiH djeluju brojne turske organizacije i kompanije, istaknuvši djelovanje Ziraat Banke, koja je prve poslovnice u ovoj zemlji otvorila još 1997. godine, a danas ima 30 podružnica. Podsjetio je i na kompaniju Turkish Airlines, koja letovima povezuje regiju s drugim dijelovima svijeta, ali i na Agenciju za saradnju i koordinaciju (TIKA) te Fondaciju Maarif.

“U posljednjih 10 godina pomoć koju smo realizirali na ovom području prelazi milijardu eura”, rekao je Oktay.

On je naglasio kako će Turska nastaviti pružati podršku i biti uz BiH kada je riječ o euroatlanskom putu ove zemlje.

Pahor na SBF-u: Vrijeme je da EU Zapadni Balkan gleda kao geopolitičko pitanje

Politika proširenja Evropske unije (EU) u nekoliko narednih godina treba biti fleksibilnija, više politička, a manje tehnička, poručio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u ovodnom obraćanju na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF), koja se ove godine održava jubilarni deseti put i koja je okupila vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Govoreći na vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji jugoistočne Evrope Sarajevo Business Forumu 2019 koji se održava od 17. do 19. aprila, Pahor je rekao da je vrijeme za Evropsku komisiju i EU da Zapadni Balkan gledaju kao geopolitičko pitanje.

“BiH želim sigurnu i uspješnu budućnost”, rekao je Pahor podsjećajući da je juče govorio o toj budućnosti sa članovima Predsjedništva BiH.

Zahvalio se na iskrenom razgovoru o važnom pitanju kao što je pristupanje EU.

“Vjerujem da je ta bezbjedna i uspješna budućnost usko povezana sa pristupanjem EU. Isto vjerujem da EU treba vidjeti te stvari i ponašati se na takav način. Ono što sam rekao jučer i ono što danas govorim jeste da politika proširenja EU u nekoliko narednih godina treba biti fleksibilnija, više politička, a manje tehnička”, istakao je Pahor.

Mišljenja je da je pošteno pitanje koje treba postaviti i njemu i sebi to da li postoji konsenzus između 28 članica o tome.

“Ne, ne postoji ali po mom mišljenju trebao bi postojati. Kada bude formirana nova Evropska komisija, nakon izbora, jedno od najvažnijih pitanja, ali ne jedino, koje će biti na stolu te komisije bit će pitanje brzine procesa proširenja. Politika proširenja treba biti fleksibilnija. Politički govoreći, želim reći da je sada vrijeme za Evropsku komisiju i EU da Zapadni Balkan gledaju kao geopolitičko pitanje i proširenje za ovo područje kao geopolitičku temu”, poručio je Pahor.

Kako je rekao učinit će sve da na sljedećem samitu lidera procesa Brdo-Brijuni donesu deklaraciju kojom će apelovati na novu Evropsku komisiju da proces proširenja, koji uključuje Zapadni Balkan, posmatraju kao geopolitičko pitanje.

“Kao vrlo važno političko pitanje koje bi donijelo neku vrstu sigurnosti ovog dijelu jugoistočne Evrope. Odlaganje tog procesa proširenja bi ugrozilo i konačno sigurnost u ovom dijelu Evrope. Sada je na zemljama Zapadnog Balkana da ubrzaju proces reformi”, naglasio je Pahor.

Kako je kazao, ako zanemarimo proces proširenja na Zapadni Balkan, “stare nacionalističke političke sile će izroniti, pokušat će mijenjati granice po etničkim principima i to će ugroziti sigurnost ovog dijela Evrope i sigurnost cijele Evrope”.

“Na vladama je zemalja u regiji da odrade svoj posao i to da ga odrade brzo, a na Briselu je, Komisiji i cijeloj EU da ubrzaju proces proširenja na Zapadni Balkan”, dodao je Pahor.

Mahatir Mohamad u video obraćanju na otvaranju SBF-a: BiH je epicentar principa jedna regija, jedna ekonomija

Mahatir Mohamad, premijer Malezije u svom video obraćanju povodom otvaranja jubilarnog desetog izdanja Sarajevo Business Foruma naglasio je da je BiH epicentar principa jedna regija, jedna ekonomija.

Na početku obraćanja video linkom Mohamad je, kao jedan od osnivača SBF-a, zahvalio Predsjedništvu BiH što su prepoznali važnost tog događaja i pružili mu pokroviteljstvo.

“Za svaku zemlju ili regiju, koja želi prosperitet i biti uspješna, potrebna je jedinstvena vizija i zajednička svrha. Moramo raditi u partnerstvu sa drugima ka zajedničkom cilju. Regionalna uvezanost fizička, ljudska, digitalna, jeste prednost za postizanje regionalne konkuretnosti. Proteklih deset godina SBF je izrastao u živu platformu koja okuplja regiona. BiH je u samom epicentru ovog principa jedna regija, jedna ekonomija. Onda snaži komparativne prednosti jedne regije i jedne ekonomije, sa svojim bogatim prirodnim bogatstvima i značajnom industrijskom zaostavštinom“, naglasio je Mohamad.

Dodao je da kada se pogledaju glavne teme i razgovori na SBF-u proteklih godina onda se vidi značajan potencijal u smislu obuke, obrazovanja i centra izvrsnosti u razvoju novih tehnologija.

“Želio bih sve vas potaknuti, kao i predstavnike Malezije, da iskoristite sve prilike koje pruža ova regija. Želim još jednom čestitati organizatorima, BBI i generalnom direktoru Ameru Bukviću na uspješnom SBF-u. Nadam se da će te nastaviti napredovati u godinama koje dolaze, postavljajući put ka boljoj budućnosti za BiH i sve nas“, zaključio je premijer Malezije.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvali su se brojni čelnici iz svijeta politike, ali i veliki broj delegacija iz zemalja širom svijeta. Svoj dolazak potvrdile su poslovne delegacije iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, mnogobrojnih država članica Evropske unije, te velike političke i biznis delegacije privrednika iz Malezije, kao i delegacija Biznis foruma Islamske razvojne banke (THIQAH) koja dovodi mnogobrojne investitore iz zemalja GCC-a.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Na konferenciji će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope, a na kojoj će svoja ekspertna mišljenja podijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Mohd Redzuan bin Md Yusof, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Sven Petke, direktor Fondacije “Konrad Adenauer”, Gjergj Murra, izvršni direktor Fondacije Western Balkans, kao i mnogi drugi predstavnici poslovne i političke scene iz svijeta i regiona.

Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja o kojem će uvodnu poruku dati Adnan Chilwan, direktor Dubai Islamic Bank Group (DIB). Potom će na panelu o ovoj temi govoriti Oussama Kaissi, generalni direktor Islamske korporacije za osiguranje investicija i izvoza, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke (EIB), te Meliha Muherina, projektna menadžerica Centra za evropsku perspektivu Slovenije.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvali su se brojni čelnici iz svijeta politike, ali i veliki broj delegacija iz zemalja širom svijeta. Svoj dolazak je potvrdili su Abdul Rahman Al Zamil, prvi čovjek Zamil Group Holding Company, Ahmed Maktoum, predsjednik Emirates Airlinea, Mohamed Ibrahim Al-Shaibani, rukovodilac Investicijske korporacije Dubai, te poslovne delegacije iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, mnogobrojnih država članica Evropske unije, te velike političke i biznis delegacije privrednika iz Malezije, kao i delegacija Biznis foruma Islamske razvojne banke (THIQAH) koja dovodi mnogobrojne investitore iz zemalja GCC-a.

Tokom trodnevnog Foruma će biti organizovane prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja bit će posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan Foruma bit će upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge, saopćeno je iz BBI Banke.

Crnadak: Moramo vratiti povjerenje u institucije

Reforme koje radimo na putu članstva, konačno članstvo i stalni napredak na tom putu, kao i intenzivna saradnja u regiji daju sigurnosno, pravno, političko okruženje koje stvara uslove za još investicija i veći ekonomski napredak, rekao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF), javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka, Crnadak je kazao da uz sve političke bitke i tenzije koje postoje u BiH vidjeli smo da su Predsjedništvo BiH i institucije sa različitih nivoa jednoglasno stali iza ovog događaja.

“Mislim da je to važna stvar”, rekao je Crnadak govoreći o samoj organizaciji SBF-a.

Kako je kazao, u BiH postoje dvije glavne stvari koje imamo kao dva glavna vanjskopolitička cilja.

“Jedno je članstvo BiH u EU, a drugo je regionalna saradnja. Reforme koje radimo na putu članstva, konačno članstvo i stalni napredak na tom putu, kao i intenzivna saradnja u regiji, daju sigurnosno, pravno, političko okruženje koje stvara uslove za još investicija i veći ekonomski napredak”, pojasnio je Crnadak.

Smatra da suštinski BiH, unatoč nekim dobrim pokazateljima, treba još promjena.

“Izdvojit ću dvije stvari koje treba da se urade, a koje su obaveza vlasti na raznim nivoima. Jedno je pitanje mladih, njihovog odlaska i glavnog razloga zbog kojeg odlaze. Po svim pokazateljima, ekonomski razlozi više nisu prvi, glavni razlog je opšta nesigurnost i neizvjesnost. Najnoviji podatak govori da u BiH od svih partnera u regionu ovaj trend je posebno negativan. Za samo tri godine pokazatelji govore da percepcija korupcije u našim institucijama, na svim nivoima vlasti, je porasla sa 36 iz 2015. na 72 posto, što je najviše u regionu”, rekao je Crnadak.

Istakao je da je to pokazatelj da u BiH moramo uraditi najveći napor upravo na tome da se vrati povjerenje u institucije, da se vrati povjerenje mladima da će njihov rad biti vrednovan na odgovarajući način.

“Mislim da ćemo se kroz borbu protiv korupcije i jačanjem vladavine prava na najefikasniji način obratiti generalnom pitanju mladih i njihovom odlasku. Druga stvar kojom mislim da možemo da doprinesemo da BiH pripremimo još bolje za novi investicioni i ekonomski progres jeste razvoj preduzetništva. U BiH, jedno od istraživanja je pokazalo, da 90 posto mladih, koji su pri kraju svog školovanja, želi svoju karijeru da vidi u kancelariji neke vlade, gradske ili neke druge administracije. Poražavajuće je da mladi ljudi vrhunac vide u tome da 40 godina sjede u jednoj te istoj kancelariji”, izjavio je Crnadak.

Pozdravio je i to što je SBF otvorio poseban dan za mlade ljude i nada se da će to iznjedriti jedan broj konkretnih projekata koje će nositi mladi ljudi.

“Na taj način možemo doprinijeti da BiH bude plodno tlo za nove projekte”, dodao je Crnadak.

(TIP/Izvor: Anadolijas/Foto: Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.