Nakon neuspjelih razgovora i raspada ‘građanskog bloka’: Da li KO SDP Tuzla ‘manjinskom vladom’ otvara prostor SDA-u ili PDA-u za ulazak u vlast u TK? Bijedić: ‘Dajte molim vas….Ja to ne vidim tako…’

22.03.2019 17:28
 

U sjedištu Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u petak su održana dva sastanka na kojima ja razgovarano o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu. Na prvom sastanku, pored domaćina, bili su predstavnici Naše stranke i SBB-a, a na drugom predstavnici DF-a i Stranke za BiH. Sastanci su rezultirali novim neuspjehom. SBB je zvanično napustio pregovore. Kako je istaknuto, SDP će sačiniti program i dostaviti ga svim zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona, te pozvati ih da podrže ‘manjinsku vladu’ u kojoj će funkciju prmijera i najmanje šest ministara imati SDP.

Manjinska vlada iz nužde ili…

No, postavlja se pitanje ko će ‘sjediti’ u manjinskoj vladi, s obzirom da je SBB napustio pregovore (koalicija sa PDA), Stranka za BiH je u koaliciji sa SDA, a da je DF sve bliže početku razgovara sa strankom SDA o formiranju vlasti na svim nivoima. Postavlja se pitanje da li Kantonalni odbor SDP-a Tuzla putem manjinske vlade želi zaobići  odluku Glavnog odbora SDP-a i vlast u TK ipak formirati sa nacionalnim strankama?

˝Rezultat sastanaka je da je SBB napustio  koaliciju od 19  zastupnika i sada  građanski blok koji čine SDP, NS, DF i SBiH ima 17 zatupnika, što ne predstavlja većinu.U skladu sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a i Predsjedništva KO SDP-a odlučili smo da svim zastupnicima ponudimo plan rada na smjernicama o kojim smo razgovarali u proteklom periodu i tražimo podršku za manjinsku vladu. Za to nam treba podrška najmanje jednog zastupnika van pomenute koalicije˝, kazao je predsjednik KO SDP Tuzla Enver Bijedić na konferenciji za novinare kojoj nisu prisustvovali predstavnici DF-a i Stranke za BiH.

Podsjećamo, Bijedić je u intervjuu za TIP 23.10.2018. godine, između ostalog, kazao: ˝Iskustva nam kažu da manjinska vlada nikada nije mogla opstati˝. Nakon što smo ga podsjetili na izrečeno za naš portal, na  pitanje zašto je danas promijenio mišljenje, odgovorio je: ˝To je posljednji korak koji možemo poduzeti. Ovo je jedino moguće˝.

IMG_9063

Foto: TIP.ba

Novinar TIP je pitao ko će podržati manjinsku vladu, ako je poznato da je SBB u koaliciji sa PDA, Stranka za BiH sa SDA, a da se DF nije posljednjih dana odazivao na razgovore SDP-u?

Bijedić: Odlično pitanje, kao da smo se dogovorili…Ovo je rješenje iz nužde. Ovo nije rješenje koje je ranije planirano, dogovoreno ili koje pruža garancije da će biti optimalno.

TIP: Je li ovo posljednja ponuda i pokušaj SDP-a da formira vlast, prije odlaska u opoziciju?

Bijedić: Ovo je jedino moguće. Ako ovo ne uspije, vjerovatno da je sljedeći korak opozicija.

Na pitanje novinara o potencijalnom ulasku SDA ili PDA u manjinsku vladu, on tu mogućnost nije potpuno isključio, rekavši da se tu može govoriti o zauzimanju kvote od dva ministarstva koja je u ranijim pregovorima dodijeljena SBB-u.

˝Mi ni sa jednom od te dvije stranke nećemo potpisati nikakav koalicioni sporazum. To nam Glavni odbor SDP-a zabranjuje i mi poštujemo tu odluku. Mi nudimo naš program i plan svim zastupnicima koji se slažu s tim i žele ga podržati.U manjinskoj vladi  SDP-u treba pripasti premijer i šest ministarstava. Svaka politička opcija može svoj dio učešća u Vladi prepustiti i nekome drugome. U ovom momentu mi još nemamo manjinsku vladu, a ako je bude, tek ćemo pričati o pozicijama i imenima˝, istakao je Bijedić.

TIP: Da li se time krši odluka Glavnog odbora SDP-a da se ne ide u vlast sa nacionalnim strankama (SDA/PDA)?

Bijedić: Dajte molim vas….Ja to ne vidim tako…

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

16 komentara na Nakon neuspjelih razgovora i raspada ‘građanskog bloka’: Da li KO SDP Tuzla ‘manjinskom vladom’ otvara prostor SDA-u ili PDA-u za ulazak u vlast u TK? Bijedić: ‘Dajte molim vas….Ja to ne vidim tako…’

 1. imsir.m

  22. 03. 2019. - 17:53

  SDA=9,SZBiH=2,PDA=7 i SBB=2 i DF=3, to će biti većina u kantonalnoj skupštini, SDP samo sluđuje svoje birače o manjinskoj vladi.

 2. Mega troll

  22. 03. 2019. - 18:12

  Nemoj jarane desno u basamake, tamo je meeeeedo i vuuuk

 3. Mega troll

  22. 03. 2019. - 18:12

  Oj PDA jaarne, jarani smo, mi ne daj BH bloku da nas rastavi

 4. raton

  22. 03. 2019. - 18:23

  Zar ne vidis bolan enko da vise i na konfeenciji nema nikoga s tobom.. pa ovo sto ti radis je.. smijesno, jadno.. i cemerno.. pa šta je to da morš po svaku cijenu ući u vlast.. ja sam bio da udjete odmah. ali sad .. sad je deplasirano.. ili za tebe nije.. samo vidjećemo na kraju .. i zašto..
  kojem pametnom čovjeku pada na pamet biiti ministar u takvoj vladi. koju tu pokukšavas nazor naprviti.. ccc.. baš je ovo jadno..

 5. papak

  22. 03. 2019. - 18:26

  Ovaj covjek je neunistiv.Naivko.Naravno da ce sa PDA ili SDA jer nema dovoljno ruku.Enko uzmi svoj mandat i predji u PDA ili SDA.Puno je postenije nego ovo sto radis.Sramotis i sebe i SDP Tuzle a i mene stid te gledati kako nas smatras glupim i pricas price za malu djecu.Odluke GO SDP BiH da nece sa SDA i PDA su da se postuju i sprovode a ne da se s njima sprdas i izvrgavas ruglu !!!

 6. Mega troll

  22. 03. 2019. - 19:15

  Dobro veče, enko reče, halal, halal je
  I ja kradem, ali ceste gradit znadem, halal je.
  Sve je jasno kao noć idan, krao i krašću i dalje sam, situacije je za plakanje u državi za kakanje

 7. Selim-Alejkum

  22. 03. 2019. - 19:19

  Bruka i sramota SDP-a TK je Enver Bijedić, luzer, politički mešetar i čovjek prazne glave! Da bi bar malo SDP TK sačuvao obraz, ovog čovjeka treba skloniti, dok još ima vremena! Cirkusant!

 8. Mega troll

  22. 03. 2019. - 19:36

  Dobro veče, Enko reče, halal, halal, halal je
  I ja kradem, ali manjinske vlade formirati znadem, halal je
  Sve je jasno kao noć i dan, SDP će vlast formirati sam
  Sve je jasno kao i ranije, situacija je jaarne za plakanje u državi za kakanje

 9. objektivan-neutralan

  22. 03. 2019. - 19:49

  Dakle, to znači participiranje sa PDA!! Tragikomično, SDP sa PDA, strankom koja je nastala “iz nužde” kako je nedavno izjavio jedan od “prvih ljudi” PDA. Ne vrijeđajte nam inteligenciju, svi znamo da je izvor finansijske moći PDA RMU Rudnik mrkog uglja Banovići i da su po osnovu istog osvojili izborni rezultat, te prekobrojna i neosnovana zapošljavanja ljudi iz Banovića i Sapne, jer su na pozicijama članovi PDA. Obzirom da se protiv većine vodi istraga, to je razlog više da se kupi bilo koji protivnik, kako bi se zataskali kriminalni dosijei i kako bi se javnim novcem dalje raspolagalo, kao ličnim.

 10. Mega troll

  22. 03. 2019. - 19:56

  Alko-skijaš. ”m ahajte molim vas”
  ”haj kolika je Vlašić planina, siv je soko preletjet’ ne može”

 11. Mega troll

  22. 03. 2019. - 20:00

  Dobro veče, Kuko reče, halal, halal, halal je
  I ja kradem, ali rudare nahraniti mrvicama znadem
  Sve je jasno kao noć i dan rudnik je meni bogom dan
  Sve je jasno kao i ranije, situacije je jarane za plakanje u državi za kakanje

 12. Apis

  22. 03. 2019. - 21:40

  Bolje mu je da sa svojim bratićem Elsadom počne vraćati dugove…život je čudo nikad ne znaš na koga ćeš naletjeti

 13. semir92

  22. 03. 2019. - 22:16

  …Na kraju će ispasti da vi SDP-ovci jedino znate opoziciono djelovati! Odlično! Evo danas vaši čelnici, inače „veliki socijaldemokrati“ i „patrioti“ Magazinović i Mašić, dogovaraju opoziciono djelovanje sa liderima „srodnih stranaka“ Govedaricom(SDS) i Borenovićem(PDP)! Oni su vam izgleda, partneri u borbi za BiH, a nije SDA, je li…?Stvarno ste smiješni!Vjerovatno i sami sebi! Mijenjat’ će te vi stanje u Državi iz opozicije?!Hoćete, hoćete, al’ u k.r.c.!Lažete i obmanjujete svoje članove i glasače evo skoro 30 godina!Bliži vam se kraj…zapamtite…! I oni najgluplji i najuporniji vaši članovi i glasači vas napuštaju! Svjesni ste toga i odlično to znate!Istina, u pat poziciji se nalazite, zato što ste cijelo vrijeme sve ovo vodili kalkulantski i neozbiljno, ne znajući ustvari ni šta hoćete…!

  • papak

   22. 03. 2019. - 22:29

   Semko sabur.znas da stres utice na spolni zivot.Nisu vrijedni tvojih zivaca.Misli na sebe i svoje zdravlje.

   • semir92

    23. 03. 2019. - 08:28

    E jbg. „papak“ ti nikako da se kuterišeš mene?! Samo džaba gubiš vrijeme i što ga više gubiš, sve si više na krivom putu i većeoj zabludi…Kao što sam primijetio , a nisam se nešto posebno interesovao, ti samo komentarišeš tuđe komentare i eventualno braniš „svoju“ gradsku SDP, Džasmina i ostalu bratiju oko njega…Pa, zar ne kužiš da ja samo želim da pojedincima (naravno i tebi i tebi sličnim) „otvorim oči“ i da konačno progledate.A što se tiče stresa i seksualnog životu, ne brini, vjeruj, ja baš imam kontra problem. Također,još jednom te uvjeravam, da su sva ta tvoja nagađanja o motivima mojih komentara 100% pogrešna i da me kao takva stvarno nasmijavaju. Prošli puta sam ti preporučio da to ne radiš, a sada ti savjetujem, da to ipak radiš, i da jedva čekaš moj komentar da bih ga ti komentarisao. Samo se nemoj ljutiti ako to ne bude često, jer se ja bavim ozbiljnim poslom i nemam vremena za gluposti.O seksualnom životu, ne brini, vjeruj da ne mogu na sve strane ni da signem! I to je je jedan od razloga što na ovom portalu i nisam često i ne komentarišem tuđe komentare, kako ti…
    p.s.:Opet si me i jutros naspijao i uljepšao dan, a u krivu si 100%. Shvati to već jednom!!!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.