Bećirović: Presuda Karadžiću je trajna presuda velikosrpskom projektu uništenja Bosne i Hercegovine

20.03.2019 18:04
 

Drugostepena presuda zločincu Radovanu Karadžiću je sudska presuda predsjedniku nelegalne tzv. RS koji je bio eksponent ideologije i politike srpskog velikodržavlja srbijanskog političkog, vojnog i policijskog režima, navodi se u komentaru Denisa Bećirovića, potpredsjednika SDP-a BiH i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH povodom presude Radovanu Karadžiću.

“Miloševićev režim je planirao, organizirao, pripremao i izvršio agresiju na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, a Karadžić je uz svesrdnu pomoć i upute iz Srbije organizirao političku i oružanu pobunu protiv ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine, što predstavlja najteže krivično djelo u svim društveno-političkim sistemima. Presuda zločincu Karadžiću je ujedno i sudska i historijska presuda zločinačkom projektu stvaranja velike Srbije. Presuda zločincu Radovanu Karadžiću za najmonstruoznije zločine i genocid nakon Drugog svjetskog rata ima globalni, historijski, moralni, politički i pravni aspekt. Riječ je o jednoj od najvažnijih presuda za Bosnu i Hercegovinu, region i Evropu u XXI. stoljeću”, kaže Bećirović.

Dodaje da presuda zločincu Karadžiću nije samo presuda njegovoj individualnoj krivičnoj odgovornosti već i “historijska presuda zločinačkom velikosrpskom projektu koji je pokušao genocidnom politikom raskomadati i uništiti državu Bosnu i Hercegovinu”. “Sudske presude Radovanu Karadžiću i drugim zločincima imaju važne pravne i političke posljedice jer je sada planetarno, naučno i sudski dokazano da su ključni osnivači, kreatori i predstavnici zločinačke paratvorevine tzv. RS bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Doživotna kazna zatvora zločincu Radovanu Karadžiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja mali djelić pravde  koji pruža nadu i obavezuje nas da budemo oprezni kako se genocid više nikada, nikome i nigdje ne bi dogodio. Ipak, današnja presuda zločincu Karadžiću nije potpuna. Nemoralan i nepravedan je zaključak Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da genocid nije počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina (Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Foča, Ključ i Sanski Most)”, poručio je Bećirović.

Napominje da nakon drugostepene presude zločincu Radovanu Karadžiću Ujedinjene nacije, EU, SAD i cijeli demokratski svijet imaju civilizacijsku obavezu da zaustave veličanje i odlikovanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

“Neprihvatljiva je činjenica da se u Srbiji i bh. entitetu RS još uvijek ne poštuju ni presude Međunardonog suda pravde, ni MKSJ, ni presude Ustavnog suda BiH, ni Rezolucija o genocidu Evropskog parlamenta, ni rezolucije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, ni rezolucija Parlamenta Kanade, ni rezolucija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ni rezolucija Parlamenta Australije, ni rezolucije brojnih drugih država širom svijeta. Krajnje je vrijeme je da najviši zvaničnici Srbije prestanu sa nemoralnom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima i počnu vjerovati desetinama hiljada dokumenata i dokaza, presudama internacionalnih i domaćih sudova, naučnim dokazima, satelitskim snimcima, masovnim grobnicama, i brojnim drugim planetarno dokazanim činjenicama. Presuda zločincu Karadžiću je velika šansa da, napokon, dođe do prestanka anticivilizacijske politike sistematskog poricanja karaktera rata u Bosni i Hercegovini, kao i razmjera genocida i masovnih ratnih zločina”, kaže Bećirović.

Potpredsjednik SDP-a BiH dodaje da je presuda zločincu Radovanu Karadžiću velika prilika i za Srbiju da se jasno distancira od arhitekata, organizatora i počinalaca genocida i masovnih ratnih zločina.

“Osuda i odbacivanje zločinačke i velikodržavne politike treba da doprinese stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i regionu. Budućnost Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona nije u hegemonističkim politikama konfliktima i svađama. Osuda zločinaca i njihove politike je važan preduslov za jačanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomije i evroatlantskih integracija u regionu. Vrijeme je da se odlučno i temeljito raskrsti sa zločinačkim politikama i započne proces osvješćivanja i vođenja razumne i miroljubive politike”, zaključio je Bećirović.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

22 komentara na Bećirović: Presuda Karadžiću je trajna presuda velikosrpskom projektu uništenja Bosne i Hercegovine

 1. objektivan-neutralan

  20. 03. 2019. - 18:51

  Vidim, niko nije dao vlastiti komentar. Koga zanima izjava Denisa Bećirevića o “velikom ratnom zločincu”? Šta kome znači Njegova izjava ili opservacija? Ima li takva javna izjava bilo kakvih korisnih reperkusija osim vlastite reklame…Šta, da vidimo Njegovu sliku i ruku sa prstom, prijetećim u zraku, kao On ima stav. Kako ljudi rapidno mijenjaju ugled…Denis Bećirević u zajedništvu sa Imamovićem su historijske ličnosti koje su građane Tuzle ostavile na milost članovima PDA I SBB!!!! Neće biti poznati po demagogiji ili izgradnji Grada Tuzle, nego jačanju PDA kao kao “odmetnute kriminalne grupe”. Navodni građanski principi neće imati opravdanje za devastiranje Tuzle i Kantona, jer su isti stavili VETO NA BILO KOJU AKTIVNOST SDP-A DA SE BORI PROTIV NAVEDENIH KRIMINALISTIČKIH GRUPA! RADITI NA NJIHOVOM UNIŠTENJU, JE PRIORITET KANTONA, ALI NIKŠIĆ, IMAMOVIĆ, BEĆIREVIĆ SVOJOM POLITIKOM PODRŽAVAJU I JAČAJU ISTE I TREBA DA SNOSE ODGOVORNOST!!@@

  • papak

   20. 03. 2019. - 22:48

   Enko jesil to ti matere ti ?!€$£

  • Dexter

   21. 03. 2019. - 08:32

   Niko nije dao komentar na novo Bećirovićevo preseravanje 🙂 …. zašto je to tako 🙂 pa sam si to najbolje objasnio dijelom jedne rečenice iz svoga komentara ,,Koga zanima izjava Denisa Bećirevića” !!!

   • Mega troll

    21. 03. 2019. - 08:44

    Drug crveni skuplja političke bodove populizmom nad patnjom žrtava
    nešto parafrazira politički kako je on jedini zaštitnik BIH, a dobro znamo da je 21.11.1995 rat stao i da je genocidna tvorevina (neupitno) dobila ”legalan” status u Ustavu BIH i da je babo Aljo pristao na to
    Izjavom treba osuditi krvnika kao najvećeg zločinca poslije Hitlera a ne parafrazirati o statusu države i kako je jedino on zaslužan za očuvanje BIH
    Dakle druže, radiš populizam, prije izbora nisi se vjerski oglašavao, a neposredno pred izboru proučavašp fatihu pored kamiona sa kostima žrtva kako bi dobio rating, jadno užasno jadno

 2. Mega troll

  20. 03. 2019. - 19:46

  Druže profesore ovdje se radi o zasluženoj presudi najvećem krvoloku poslije Hitlera
  ”Drugostepena presuda zločincu Radovanu Karadžiću je sudska presuda predsjedniku nelegalne tzv. RS”
  to što izjavljuješ je populizam ali da ti kažemo da je rahmetli babo Aljo potpisao da se formira ”nelegalna RS” na čijim su temeljima kosti nedužnih građana i prolivena krv nedužnih građana
  Uzalud govori ”nelegalna RS” kad ju je babo legalizirao
  a krvolok zaslužuje da po bude po američkom modelu osuđen na 3 doživotne robije plus 500 godina robije, ali nema toga u EU nažalost

  • objektivan-neutralan

   20. 03. 2019. - 20:42

   Mega Troll, ti ispravno govoriš. Ali, ovdje, sada, u Tuzlanskom kantonu…građani, djeca, penzioneri i drugi…su već duži niz godina izloženi TORTURI, ŠIKANIRANJU, OBESPRAVLJENOSTI, DISKRIMINACIJI, ŠIRENJU STRAHA I NEPRIJATELJSTVA OD STRANE VLADAJUĆE STRUKTURE KOJA PREDSTAVLJA PDA I SBB. Ko treba davati izjave koje daje Denis? On je posljednji na ljestvici u Kantonu koji treba stati i svojim izjavama dati nadu i utjehu ljudima o čijoj sudbini je presudio krvnik Karadžić! Ovih dana Tuzlanski kanton preživljava period preporoda ili stagnacije. Ako ostane ista politička struktura u vlasti, u sastavu PDA i SBB, građani Tuzle će doživjeti veće ništavilo od viđenog. Svi koji su pratili političku situaciju, a da ne spadaju u “tupe ljude” ili ne pripadaju gore navedenim, smatrat će odgovornim Imamovića, Denisa…da ne spominjem Sarajevo, ŠTO SU OPSTRUIRALI IZBACIVANJE PDA I SBB-A IZ VLASTI, KROZ KOALICIJU OSTALIH POLITIČKIH SUBJEKATA, KOJI SU SADA I U OVOM VREMENU ETIČNIJI I POZITIVNO PROGRESIVNIJI OD TRENUTNIH POLITIČARA, ČIJI KRIMINALNI DOSIJEI STOJE U LADICAMA TUŽILAŠTVA.

   • papak

    20. 03. 2019. - 22:53

    subjektivni bi samo u vlast.Zinula guzica.A ima i panike da ne izvisi.pusing.Vlast je formirana bez SDP-a.Po vertikali.Fahro king

  • Davud

   20. 03. 2019. - 21:50

   Šta bi ti, generale poslije rata, uradio na mjestu “babe Alje”? Nastavio ratovati?

   Odnosno, šta je bolja varijanta, nastavak ratovanja bez milosti ili potpis na stvaranje tzv. rs i kakav-takav mir nakon strahovitih razaranja i civilnih žrtava?

   • papak

    20. 03. 2019. - 22:59

    vidi se da je subjektivni bio dezerter.njega samo fotelja interesuje.pametolog.filozof.narcis

    • objektivan-neutralan

     21. 03. 2019. - 06:01

     Hvala ti Papak na komplimentima! Vjeruj da znam da sam pametna i stručan, ali jesam malo i narcisoidan. Ovo zadnje, jer mi se konkurencija većinom se obrazovala u RS u. Slušaj, vidim da si zaglibio u totalni mrak, nema ti spasa, nego isprintaj moj, gore navedeni komentar, uokviri i zakači na zid. Kad dođu lokalni izbori i kad ti braća PDA počnu gmizati i po lokalnoj samoupravi i kad ti Jasmin dobije nogicu sa pozicije, onda će ti se desiti da ćeš se zateći kako plačeš nad mojim komentarom i mislit ćeš, pa bio je onaj čovjek u pravu. Naravno, i tad će biti mrak, jer teško da se žohar može pretvoriti u bijelog labuda.Hajd, razguli u Jasminovu bradu, ne izlazi!

   • objektivan-neutralan

    21. 03. 2019. - 06:12

    Dragi Davude, ti kao dijete na času što piše pismenu vježbu, a promaši temu. O kakvom ratu ti pišeš. Tebi izgleda rat u glavi! Nemoj bolan da sjediš na ušima ili otvori te oči kad čitaš, a ne bih da te uvrijedim oko pameti. Sjedi jedan, sledeći put se javi kad naučiš!

   • Dexter

    21. 03. 2019. - 08:47

    @Davud
    On bi ti buraz nastavio ratovati do poslednjeg muslimana u BiH,vidiš da ni dan danas ne mogu da prežale što su ispušili za Herceg Bosnu i što se ludi Bošnjo dozvao pameti pa ne nasjeda više na šuplju priču u ,,Hrvatskom cvijeću” .

  • Dexter

   21. 03. 2019. - 08:41

   @Mega trol
   Nemoj majke ti samo vi Hrvati da prozivate nekoga za zločine i pričate o kaznama,očistili ste sve što ste mogli po Hercegovini i S.Bosni od Bošnjaka i Srba a sada držite predavanja o kaznama drugima,da nije smiješno bilo bi tragično !

   • Mega troll

    21. 03. 2019. - 08:45

    Ja sam Bošnjak jarane

    • Dexter

     21. 03. 2019. - 08:48

     Iz tvojih dosadašnjih komentara komentara ne bi se zaključilo druže si Bošnjak.

     • Mega troll

      21. 03. 2019. - 11:02

      a Ramiz Salkić podpredsjednik genocidne tvorevine, šta je on po nacionalnosti
      a Mirsad Dizdar i Nudžeim Džihanić su Srbi iz Goražda
      a Anel Šahinović i Edim Fejzić su Hrvati
      dakle vidiš da su ljudi ono što jesu a ne što im ime kaže

   • Mega troll

    21. 03. 2019. - 09:58

    Samo Srbe vrijeđa kazna za krvnika, ostalima je jasno da je doživotna robija premalo za gnusne zločine koje je osmislio i naredio da se provedu

 3. Mega troll

  21. 03. 2019. - 09:47

  Glasao za Hadžikadića a ne za ovog gore

 4. Mega troll

  21. 03. 2019. - 10:25

  https: //2012-transformacijasvijesti.com/alternativna-medicina/kemoterapija-lijeci-rak-a-zemlja-je-ravna-ploca

 5. Davud

  21. 03. 2019. - 12:40

  @Mega troll: Nisi mi odgovorio (ili nisam vidio) na pitanje šta bi ti uradio na mjestu “babe Alje”? Nastavio ratovati ili potpisao kakav-takav mir i funtao i sa Zapadom (koji se već uveliko upetljao u sukob)?

 6. Mega troll

  21. 03. 2019. - 12:55

  kod god voli rat, bio mu rat ali samo u njegovoj kući
  hajmo veselije teme, kako Mekto, privatno, ali službenim autom i sa pratnjom ode na operaciju oka u Zagreb, pravo u sjedište SOA-e, šta ako mu u oko ugrade specijalnu nano kameru, koja se 5G vezom veže direktno za SOA-i satelit iznad Sarajeva i skenira sve u BIH

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.