Žurnal: ‘Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH'?! Da li je u svemu učestvovao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić i novinar Mato Đaković?

14.03.2019 08:57
Collage_Fotorbandic_Fotor
 
Sve ove aktivnosti, prema tvrdnjama ‘Žurnala’ provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Prema pisanju ovog medija, veza sa institucijama Republike Srpske navodno je bio novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama.
Oružje u mesdžidu
Č. H. je pripadnik selefijskog pokreta. Godinama su on i članovi njegove porodice radili na teritoriji Evropske unije. Tokom 2018. godine hrvatski obavještajci su ga više puta isljeđivali prilikom prelaska granice, a od njega su, na jednom od zadržavanja, zatražili da, po povratku u BiH, na području Doboja preuzme paket sa naoružanjem, te da ga odnese u mesdžid Stranjani kod Zenice.Nakon što bi prebacio oružje, ovaj selefija bi trebao poslati poruku izvjesnom Davoru iz Zagreba, koji bi, potom, o svemu obavijestio policijske agencije u BiH, koje bi provele akciju, te pronašle oružje i eksploziv u selefijskom mesdžidu. Hrvatski obavještajci tada su prijetili bh selefijama da će im ukinuti radne dozvole, te da će ih „dodatno kontrolirati na granici ukoliko ne pristanu na suradnju“

Samo nekoliko mjeseci ranije, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović optužila je BiH da je “leglo terorizma”, a njena izjava je temeljena na “informacijama Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske”, na čije su se navode pozivali mediji bliski HDZ-u.

Još krajem 2016. godine, Večernji list je objavio navodnu informaciju SIPA-e u kojoj je navedeno da su na području BiH formirani teroristički kampovi, ističući da je SIPA ove informacije dobila od SOA-e. Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić tada je demantirao hrvatsku predsjednicu, ustvrdivši da SIPA nikad nije sačinila takav dokument, te da su informacije o BiH kao leglu terorizma – izmišljene.

Prema navodima ‘Žurnala’, u priču se tada uključio Mektićev zamjenik Mijo Krešić koji je više puta u javnosti iznosio tvrdnju da u BiH postoje teroristički kampovi. Uglavnom, u intervjuima datim Tanjugu (srbijanska novinaska agencija) te HMS-u (Hrvatski medijski servis), Krešić ponavlja da su BiH postoje teroristički kampovi.

kresicKonačno, 14. septembra 2017. godine Krešić je za Hrvatski medijski servis (HMS) izjavio da su “vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne“, te da su “umrežene i sa tisućama članova“. Žurnal je kontaktirao Miju Krešića koji je obećao da će na pitanja odgovoriti SMS porukama. No, nakon što su mu novinari poslali pitanje na osnovu kojeg je izvještaja ili dokumenta konstatirao da u BiH postoje teroristički kampovi, Krešić se više nije javljao. Tako su ostali i bez odgovora na pitanje o njegovim vezama sa hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem.

Upravo je Bandić, prema informacijama Žurnala, ali i sigurnosnih agencija BiH, tokom 2018. godine odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gdje živi selefijska zajednica. Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, Bandić je u Dubnici, po uzoru na svoje kolege u Hrvatskoj, također, pokušao vrbovati selefije da na teritoriji Republike Srpske preuzmu pakete sa oružjem koje bi kasnije odnijeli u neki od svojih mesdžida, nakon čega bi bila provedena policijska akcija. Sve bi se obavilo u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, a koordinator tih aktivnosti trebao je biti novinar RTRS-a i Dodikov prijatelj Mato Đaković.

Bandić je tada Đakoviću dao na raspolaganje i službeni BMW, a fotografija iz priloga potvrđuje da je novinar RTRS-a vozio automobil sa diplomatskim tablicama koje pripadaju Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, odnosno Konzulatu u Tuzli.

8888888888888888888888

“Poštovani g. Avdić, upit možete poslati na ivan.bandic@mvep.hr. S poštovanjem Ivan Bandić, napisao je konzul Bandić novinaru Žurnala.

Slijedeći njegove upute, u srijedu, u 12 sati i 19 minuta, poslali smo mu na mail četiri pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Zbog čega ste tokom 2018. godine posjetili naselje Dubnica kod Kalesije?

Po kojem osnovu treća lica, koja nemaju diplomatski status, voze automobil registriran na Konzulatu Republike Hrvatske?

Da li imate ikakvu saradnju sa Matom Đakovićem?

Da li ste imali kontakte sa pripadnicima selefijskog pokreta u BiH ili sa osobama bliskim tom pokretu?

Sat i po kasnije stigao je odgovor.

“Poštovani g. Avdić, unatoč najboljoj volji, a cijeneći Vašu novinarsku etiku, kodeks, profesionalnost, interes i najbolje namjere, nisam Vam, nažalost, u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit, s obrzirom da predmet istih nije iz djelokruga rada Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli. S osobitim poštovanjem, Ivan Bandić”, napisao je konzul, ne odgovarajući na direktno postavljena pitanja.

Prema zvaničnoj biografiji, konzul Bandić je od 1988. godine bio zaposlenik Službe državne bezbjednosti, da bi,nakon raspada Jugoslavije, nastavio sa obavještajnim poslovima u Zagrebu. Godinama je bio konzul u Mađarskoj, a obavljao je i diplomatske poslove u Holandiji, gdje je imao problema sa tamošnjim vlastima, pa je morao napustiti tu poziciju.

Nakon toga, prema navodima ‘Žurnala’ dolazi u Tuzlu, gdje organizira svoju grupaciju čiji su članovi, prije svih, novinar Mato Đaković i doministar Mijo Krešić. Upravo ova dvojica drže pod kontrolom glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja je bliža rodica i Mije Krešića i Mate Đakovića. Kako bi uspostavili punu kontrolu nad Odjelom za terorizam u Tužilaštvu BiH, Krešić se pobrinuo da na tu poziciju bude imenovan njegov provjerni kadar – Ćazim Hasanspahić. Tako se početkom februara 2019. godine Mijo Krešić u Sarajevu sastao sa državnim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem, što potvrđuje i fotografija u prilogu.

55555555555

Samo nekoliko dana poslije tog sastanka, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić imenuje tužioca Hasanspahića za šefa Odjela za terorizam u Tužilaštvu BiH. Istovremeno, hrvatska služba vrši dalji pritisak na pripadnike selefijskog pokreta, prijeteći im zabranom prolaska kroz teritoriju Hrvatske, ukoliko ne pristanu na saradnju.

Vrbovanje

Također, hrvatski obavještaci su jednom od pripadnika selefijskog pokreta prijetili da će službama Slovenije ili službama drugih država protiv njih dostaviti kompromitirajuće informacije na osnovu kojih bi im bile oduzete radne dozvole u Evropskoj uniji, nakon čega bi bili protjerani.

Podsjećamo, informaciju o aktivnostima hrvatskih obavještajaca u Bosni i Hercegovini, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide, komentarisao je za medije i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.- Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj lica koji su pokušali da zakombiniraju jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje – kazao je Mektić za ‘Žurnal’.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

21 komentara na Žurnal: ‘Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH'?! Da li je u svemu učestvovao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić i novinar Mato Đaković?

 1. Davud

  14. 03. 2019. - 09:26

  Naši dragi “susjedi”.

  Ovako razmišljaju i oni iz “Hrvatske” Obodnice, “Hrvatske” Poljane i sl. samo što se nama po gradu glumata. Pičke odvratne.

  • Mega troll

   15. 03. 2019. - 09:50

   www dnevnik ba/teme/pogledajte-cjeloviti-spisak-isil-ovaca-koji-se-uskoro-vracaju-u-bih
   Prouči im fatihu

 2. Mega troll

  14. 03. 2019. - 09:44

  ko to kaže ko to laže da u BiH ima vehabija
  ”Nije Mevludin Jašarević pucao po Sarajevu, to je bio neki Hrvat”
  ”Nije Muamer Topalović ubio Hrvate povratnike, to ih je ubio neki Hrvat”
  ”Nije Bilal Bosnić radikalan”
  ”Nije Edin Gačić bio u el Mudžahidu, nije on nikog ubio, jadan bio, niko ne dođe ni na dženazu”
  ”Zarobljene bradonje u Siriji nisu iz Bosne, iz Srbije su”
  ”Nije bio terosrista onaj što raznese PS Bugojno”
  ”Dakle sve same laži da u BiH ima vehabija
  U Gornjoj Maoči, Bočinji i na drugim mjestima sve pošteni ljudi, domaćini, siromašni jadni nemaju para da odu kod frizera, hlače im okračale jer nemaju od čega kupiti druge”
  ”Bradonja Maksim Božić nije vehabija, četnik je”
  ”Zarobljene bradonje u Siriji sa ne bošnjačkim imenima su četnici”
  ”Interpol ne traži BiH građane zbog terorizma”
  Dokazi, ljudi, dokazi, gdje su
  Stvarate samo namjerno tenzije između nas poštenih Bošnjaka, Hrvata i Srba koji zajedno živimo
  Skrećete pažnju sa neuspjeha SDA da pokori Bošnjačke stranke, a pravim četncima Ministarstvo pravde BIH odobrilo legalno udruženje građana

 3. Mega troll

  14. 03. 2019. - 10:02

  10 mitova u koje vjeruju čak i visoko obrazovani:
  1. Nemoj jarane desno u basamake, tamo je međed
  2. Nemoj jarane u tor, tamo smrdi
  3. Treba jarane čuvati ovce od vuka i međeda
  4. Čoban i njegovi pomoćnici su sposobni očuvati ovce tako što će otjerati vuka i međeda
  5. Nabijanje na kolac nije turski izum
  6. Alkohol je haram
  7. Prasetina je haram
  8. Uzimanje tuđeg je halal
  9. Smjerna disleksija je normalno stanje svijesti
  10. Mi političari se borimo da vama jadnicima bude bolje

 4. Mega troll

  14. 03. 2019. - 10:09

  10 mitova u koje vjeruju čak i neobrazovani:
  1. U Ustavu BIH piše da je to Republika građana
  2. Samo građanske stranke imaju pravo da formiraju vlast
  3. Samo građanske ljevičarske stranke mogu spasiti državu
  4. Samo ljevičarske stranke su prave stranke
  5. Sve stranke koje nisu ljevičarske su ”nacionalisti”
  6. ”Nacionalisti” kradu
  7. Ljevičari se ”kunu” mrtvim Titom da ne kradu
  8. Drug Tito je živ, samo su ga sklonili na sigurno
  9. Ljevičari su ”Titova” stranka
  10. Neće ljevičari nikada koalirati sa ”nacionalistima” nisu ni prije

 5. Mega troll

  14. 03. 2019. - 10:15

  Ima jedan vahabi test
  na engleskom se zove ”take beer” u prevodu na bosanski ”take bir”
  Treba ga uraditi i stvaro će pokazati ”da nema vehabija”

 6. Mega troll

  14. 03. 2019. - 10:28

  Treba unaprijediti privredu
  Povećati broj frizerskih salona kako bi se smanjila cijena njihovih usluga, otvoriti minimalno novih ”second hand” shopova dovoziti odjeću iz Njemačke, fali hlača najviše, ovdje sve okračale, a peru se svakih 6 mjeseci i opet okračale pokupile se od čestog pranja

 7. Mega troll

  14. 03. 2019. - 11:23

  ko to kaže ko to laže
  da je iz BIH ”na privremeni rad u kalifat otišlo” oko 260 ”poštenih građana” i Amir Selimović ”pošteni građanin” otišao raditi za ”kalifat TV”
  Kriza nema se, valja zaraditi nešto para vani

 8. Mega troll

  14. 03. 2019. - 11:23

  Kod nas u second hand shopovima se prodaju samo XS hlače

 9. Davud

  14. 03. 2019. - 11:55

  ^^ Puko si ti jarane ko kokica.

  • Mega troll

   14. 03. 2019. - 12:06

   take beer (eng)=>uzmi pivo (tejk bir) (bos)
   Tuzlansko naravno a ne iz Svojata kao drug Amir direktor ”kalifat TV”
   Druže kako ne razumiješ satiru
   (*

  • Mega troll

   14. 03. 2019. - 12:09

   jaarne da li znaš da bezalkoholno pivo što na njemu piše 0% ipak ima 0,5% alkohola
   da li je to haram ili halal
   hebo hin pivo………

 10. Mega troll

  14. 03. 2019. - 13:05

  Mektić javno iznosi izjave a ništa nije prije toga prijavio tužilaštvu
  pa akad se malo ode dalje od ovog portala vidi se da su već pozvani u tužilaštvo na saslušanje
  Avdić, novinar manipulator

 11. Mega troll

  14. 03. 2019. - 13:08

  a niste pročitali jarani neki dan da je otac ibre ćufurovića za ”DA” izjavio da će svjedočiti protiv svog sina i Bilala Bosnića i da je njegov sin kriv što je otišao na ”privremeni rad u kalifat”

  • pashaboy

   14. 03. 2019. - 21:25

   Druze, mijenjaj dilera, ovaj ti ne misli dobro☺

   • Mega troll

    15. 03. 2019. - 07:26

    U second hand shopu se mogu nabaviti i XXXL hlače

   • Mega troll

    15. 03. 2019. - 07:30

    Druže moguće je da nisi razumio satiru i smisao rečenog
    Nema većih smradova od bradonja u XS hlačama
    Smradovi su i bradonje u XXXL hlačama, što mirišu po bijelom luku i što se kupaju jednom godišnje, ali ovi prvi su gori jer ”dilaju” ideologiju ”kalifata” a ima ih koji negiraju da takvih ima ko nas

   • Mega troll

    15. 03. 2019. - 09:54

    www dnevnik ba/teme/pogledajte-cjeloviti-spisak-isil-ovaca-koji-se-uskoro-vracaju-u-bih
    ko to kaže ko to laže da ima vehabija u BIH, naravno u Siriju su otišli i nisu u BIH

 12. Dexter

  14. 03. 2019. - 14:35

  wow koji zaplet grob te hebo !

 13. Mega troll

  15. 03. 2019. - 07:32

  ispravka ”ima ko nas” => kod nas u BIH

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.