Intervju/Imamović: Ne smijemo ponoviti grešku i slagati SDP-ove glasače

14.03.2019 19:11
873x400
 

Tuzlanski kanton ponovo će se u subotu naći u centru pažnje političkih dešavanja. Za taj dan zakazana je sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije u Sarajevu, na kojoj će razmatrati opciju da svoju raniju odluku o neulasku u vlast s nacionalističkim strankama dopuni odlukom da se u TK napravi izuzetak.

Nestatutarna anketa

Nasuprot žestokih lobiranja da se izglasa odluka mimo ranijeg stava da SDP ostaje u opoziciji je gradonačelnik Tuzle i šef Gradskog odobra SDP-a Jasmin Imamović. On je, naime, jedan od glavnih protivnika ideje pravljenja vlasti sa Strankom demokratske akcije.

Gradski odbor SDP-a Tuzla izdao je prekjučer saopćenje za javnost u kojem upozorava na nelegalnu anketu koja se tiče ulaska u vlast sa SDA. Šta se htjelo postići tom anketom i ko stoji iza nje?

– Nadležni organi SDP-a donose odluke u skladu sa Statutom i propisanom procedurom i članovi tih organa imaju slobodu glasanja u skladu sa svojom slobodnom voljom i mišljenjem. Pokušaj zbunjivanja članstva u vezi s već donesenom odlukom Gradskog odbora na način koji nije propisan Statutom, tumačimo kao pritisak na članove Glavnog odbora SDP-a BiH iz Tuzle, koji imaju drugačije mišljenje od organizatora nestatutarne ankete. Postupak utvrđivanja imena organizatora ankete je u toku.

Vaš stav je da SDP ne treba ići u koaliciju sa SDA. Zašto?

– Članovi i simpatizeri SDP-a masovno su od nas uoči predizborne kampanje tražili da na javnim skupovima i istupima garantiramo da nećemo u koaliciju sa SDA, SNSD-om i HDZ-om BiH, kao i sa PDA u Tuzlanskom kantonu. Svi su kandidati to u kampanji bezbroj puta ponovili i na osnovu toga osvojili glasove. Smatram da se ne smije lagati biračima.

Je li SDP naučio nešto iz ranijih saradnji sa SDA?

– Socijaldemokratska partija BiH je u kampanji 2010. godine govorila da neće u koaliciju sa SDA i tako osvojila glasove, a zatim te glasove isporučila u koaliciju sa SDA, dakle slagala birače. Bila je to odluka suprotna volji birača i suprotna volji članova SDP-a iz Tuzle. Nakon toga je nastao haos i na prvim narednim izborima 2014. godine SDP je u Tuzli pao sa prvog na četvrto mjesto. To je bila direktna posljedica laganja biračima. Zato se takva greška ne bi trebala i neće ponoviti.

Stav Tuzle

Šta očekujete od subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojoj će se razmatrati status Tuzle?

– Rekoste da će biti razmatran status Tuzle. Nama veoma smeta kad se Tuzla pomiješa s kantonom, kad se kaže da tuzlanski SDP hoće sa SDA, itd. To neće tuzlanski SDP nego Kantonalni SDP. Stav tuzlanskog SDP-a identičan je stavu Glavnog odbora SDP-a BiH i sasvim i potpuno suprotan stavu Kantonalnog odbora SDP-a. Gradski odbor Tuzle, poštujući volju birača Tuzle, rekao je da je protiv koalicije sa SDA i PDA, rekao je da je za formiranje vlasti u TK, ali bez SDA i PDA.

Nije normalno da BiH oštrije ne odgovara na propagandu

Opet se iz Srbije plasiraju laži o agresiji na BiH. Jedna od posljednjih odnosi se na izmišljotine o dešavanjima na tuzlanskoj Kapiji.

– Radi se o propagandnim aktivnostima u funkciji ublažavanja kazne ratnom zločincu Ratku Mladiću. On je, zajedno s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, kreator strategije laži, o čemu je dosta pisao ekspert Haškog tribunala i veliki historičar Robert Donija. Toga smo se u ratu naslušali.

Država Bosna i Hercegovina morala je odavno imati energičnije odgovore na ovakvu propagandu. Nije normalno da ubica za zločin optuži ubijene, a da država ne uzvrati oštrom reakcijom. Što se tiče Tuzle, mi smo, naravno, reagirali. Dakle, Sud BiH je pravosnažno osudio zločinca Đukića za zločin na Kapiji. Zločinac je pobjegao u Srbiju i Srbija ga mora izručiti organima BiH. Srbija se ovakvim ponašanjem blamira i zalaže ugled za čovjeka koji je ubio 71 osobu i više od 200 ranio.

(TIP/Izvor: Dnevni avaz/Razgovarao: Kenan Kešmer)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

20 komentara na Intervju/Imamović: Ne smijemo ponoviti grešku i slagati SDP-ove glasače

 1. papak

  14. 03. 2019. - 19:29

  Konacno stav Tuzle i Tuzlaka.SDA mediji i bijedicevci stvorili sliku u B i H da Tuzla hoce s nacionalistima.Odvojiti kukolj od zita u redovima SDP koji predstavljaju Tuzlu u KO SDP Tuzla i GO SDP BiH.A oni nek vide s kim ce. Il s gubitnikom bijedicem il Tuzlom.

 2. Mega troll

  14. 03. 2019. - 19:45

  10 mitova u koje vjeruju čak i neobrazovani:
  1. U Ustavu BIH piše da je to Republika građana
  2. Samo građanske stranke imaju pravo da formiraju vlast
  3. Samo građanske ljevičarske stranke mogu spasiti državu
  4. Samo ljevičarske stranke su prave stranke
  5. Sve stranke koje nisu ljevičarske su ”nacionalisti”
  6. ”Nacionalisti” kradu
  7. Ljevičari se ”kunu” mrtvim Titom da ne kradu
  8. Drug Tito je živ, samo su ga sklonili na sigurno
  9. Ljevičari su ”Titova” stranka
  10. Neće ljevičari nikada koalirati sa ”nacionalistima” nisu ni prije

 3. objektivan-neutralan

  14. 03. 2019. - 20:00

  Gosp. Imamoviću toplo preporučujem da pod hitno, ALI POD HITNO, potraži savjet od modnog stiliste i da odete pravo u salon uljepšavanja, jer Vam ova (kako to zovu) kozija brada ne priliči, nesto sijedo, smeđe, gadljivo, oprostite. Drugo, da se opustite, zašto tolika strka, frka i BRIGA OKO LOKALNIH IZBORA I HOĆE LI ODNIJETI OPET POBJEDU! Treće, kao što ste Vi pisali knjigu o Tvrtku, i mi ćemo se Vas sjećati i Vašeg 20 godina mandata..Eto ni u Tanzaniji i Zimbabveu nema mandata od 20 godina. Vaše vrijeme je prošlo, ali dolazi bolje, smiraj, porodica, pisanje knjiga o Kulinu, livade, ptice…

 4. Selim-Alejkum

  14. 03. 2019. - 21:28

  subjektivan-neutralan@ Aaa, ti brineš o stajlingu Salkice Bukvarevića, pa bi i o Jasminu Imamoviću? ( P.S. Baš je bila “simpatična” bradica Salke B, što ga bolan nagovori da je obrije?)

  • objektivan-neutralan

   15. 03. 2019. - 06:13

   SelimBEŽE, hajde spusti roletne, znaš da ti smeta svjetlost. Poznato nam je da žohari ne vole svetlost, kreću se po mraku, obično su u kanalizaciji.

 5. Davud

  14. 03. 2019. - 21:32

  Uradi ove kratere na ulici……………

 6. Selim-Alejkum

  15. 03. 2019. - 07:08

  subjektivan-neutralan@ Hahaaaa, svraća li Salkica kod tebe u Dubnicu od kako je obrijao bradu?Što si tako nervozan, polakooooo!

 7. solartz

  15. 03. 2019. - 07:49

  Sulejman Veličanstveni se javio.Ima ljubavnica ko i on, a replika je Bandića. Sad će dovesti kao i Bandić Arape da grade Tuzlu na Jali. Demagog penzija ziv bio pod hitno.

 8. sumar

  15. 03. 2019. - 07:50

  Sredi bašte po trotoarima, ulazima zgrada od kojih se ne može ni šetati ..i ćevapčinice koje samo što na ulicu nisu izašle..

 9. adem karas

  15. 03. 2019. - 07:50

  Građani su glasali za pobjedu i da na vlast dođu oni koji se bore a nisu glasali da se vi povlačite sa vlasti. Đaba onda glasamo. kako bi to bilo da se glasa za tebe kao gradonačelnika a ti kažeš neću ja biti gradonačelnik jer u skupštini grada sjede nacionalisti SDA. Ti se hvališ kako si gradonačelnik svih građana onda budi.

 10. Mega troll

  15. 03. 2019. - 08:58

  10 razloga zašto sam glasao za SDP
  1. Nemoj jarane desno u basamake, tamo su vuk i međed
  2. Nemoj jarane u torove, tamo je toplo i smrdi
  3. Čoban štiti svoje ovce od vuka i međeda
  4. Čobani ne jedu janjetinu, oni nabijaju vuka na kolac (”vučari”)
  5. ”Nacionalisti” kradu rukom desnicom
  6. Ljevaši ne kradu, Tita nam mrtvog
  7. Mi smo Titovi, Tito je naš
  8. Tito je živ, samo je sklonjen na sigurno
  9. Bolje se crveniti od srama nego pozeleniti od muke
  10. Komunizam vlada svijetom

 11. toliboy

  15. 03. 2019. - 09:08

  Pošto mi je pun …. ranac ovih kvazi političara, nehljebovića, uposlenika javnih kuća i inih predlažem da ovu situaciju ulaska/ne ulaska u vlast, prevedemo na privredu i život. Evo s jedne strane imamo vlasnika firme s 51 % a s druge imamo 100 suvlasnika sa 49%. Glasa se o budućnosti firme… pitanje za milion: Ko odlučuje i čija je zadnja??? VLAST-većina naravno. Dalje, ako se priča o SDA, SDA nije ni Bakir, ni Kenjac, ni Bego nego SDA u Tuzli su naše komšije, prijatelji, rodbina… nije to Ravnogorski pokret niti Herceg Bosna i slični. KLIPANI TRAŽITE NAJMANJI ZAJEDNIČKI SADRŽILAC!!!!

 12. raton

  15. 03. 2019. - 09:35

  E jeste principijelni nema govora..koji ljudi ,koji biraci su od vas trazili,, sami ste počeli po skupovima ljagati nacionalne stranke da bi eto dodvorili se i uzeli im komad vlasti.. i tad ste i govorili nećemo snjima.. .kakav narod od vas trazio.. ja sto vi opet slušsate narod… u pm..
  Pa evo ako slušate narod..prestanite finansirati stranke sa budžeta, prestanite primati ogromne paušale , spustite se na zemlju sa tolikim primanjima jer to narod traži od vas.. ali ne to ne može jer kako bi se zajebavali ovako godinama da nije silnih para koje nam uzimate svaki mjesec i za 4 godine enormne pare trošite narodske u svoje glupe kampanje…
  ETO NAROD TRAŽI DA PRESTANETE SE FINANSIRATI S BUDŽETA, HAJDE POSLUŠAJTE NAROD..

 13. 075

  15. 03. 2019. - 09:46

  Jasmine poceo si izbornu kampanju za lokalne izbore 2020god. Interese clanova i simpatizera SDP si izdao i zelis omoguciti da postojeca vlast radi sto im je volja. Da po drzavnim firmama zaposljava poslusnike i niko iz Tuzle, clanova SDP da dobije posao, bilo sto promijeni ili ostvari bilo kakvo pravo.
  Na sastancima SDP tvoji poslusnici objasnjavaju da je najveci uspjeh BH bloka to sto ce na lokalnim izborima blok predloziti jednog kandidata za gradonacelnika. Moze li SE JASMINE pretpostaviti ko ce biti taj kandidat? Na opstim izborima 2018 god. si vodio kampanju protiv pojedinih clanova SDP umanjujuci sansu za pobjedu i promjenu stanja u Tk. Valjda je svima jasno da si radio za sebe i postojucu vlast u Tk.
  Svako normalan ce podrzati zajednicku izgradnju etno sela na lokalitetu Busija koji zajedno treba da grade Tuzla, Bijeljina, Ugljevik, Lopare i ako ostali nacelnici lokalnih zajednica nisu iz lijevih stranaka (nazalost).
  Samo ce demagozi i maloumnici opstruirati ulazak SDP-a u vlast Tk.
  Zar je Jasmine jaca tvoja mrznja prema Enveru Bijedicu od interesa gradjana Tuzle i Tk??

 14. Mega troll

  15. 03. 2019. - 10:09

  Čekamo da nam napišeš novu knjigu ”Zimopis slanog grada na 6 cijevi bez filtera-Vodič za preživaljanje”

 15. osiguranje

  15. 03. 2019. - 11:01

  Zadnju riječ je u rukama pravosuđa, ako bog da. Sve drugo je rečeno i zapisano po hiljadu puta.

 16. papak

  15. 03. 2019. - 11:03

  vidi komentara.papci se nadali okoristiti.pusing.SDP Tuzla nije na prodaju.Jasmine samo naprijed

  • Kale_TZ

   15. 03. 2019. - 11:29

   U prvu si.Gledam ove nove komentare od novih registrovanih likova.To su garant oni uhljebi iz SDP-a koji ocekuju neko mjesto direktora ili upravnog odbra ili nekih komisija koje im je obecan nakon sto se koalira sa SDA.Pa kako mozete biti licemjerni.Citava vasa kaampanja svela se na borbu protiv SDA “hobotnice” (tako ste je vecinom nazivali u kampanji).I narod vas podrzao i upravo ZBOG TOGA VAM DAO GLASOVE.I sta sad?Vi bi iskoristili glasove svojih glasaca i, radi licnih interesa, prikljucili se “hobotnici” (tako ste je VI nazivali).
   Treba biti principijelan do kraja.Nemojte da se krijete iza spinova i floskula u kojima lazne SDP (kao i oni iz DF-a) patriote naprasno govore da se mora u koaliciju da bi se spasila drzava, da bi se napravio front naspram Dodikove i Coviceve politike unistavanja BiH.Haloooooooooo.Pa ko je Covicu i Dodiku omogucio da se tako ponasaju?Ko je glasao za izbor njihovih delegata u najvisa zakonodavna tijela i struktire vlasti?
   Na kraju. Covic i Dodik su, svako na svoj nacin, bukvalno “pomeli” svoju opoziciju (dali su im nesto mrvica vlasti, neke direktorske i ministarske pozicije i slicno) i sada su neprikosnoveni u svojim “avlijama”.To se upravo dogadja i sa SDP-om i DF-om.Nekoliko njih ce se uhljebiti,a raja ce pakovati kofere za Njemacku.
   SMRT FASIZMU-SLOBODA BEZ NARODA!

 17. papak

  15. 03. 2019. - 17:03

  obavezno pogledati video uradak Damira Niksica pod nazivom Kako se SDA infiltrirala u ljevicu.Pametnom dosta

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.