Dragan Bursać: Državo, odavno te treba btiti sram, a ako ne reaguješ i ne zabraniš ovo onanisanje nad mrtvima, ti i ne postojiš!

11.03.2019 08:46
 

Danas se u Višegradu okupila šačiča miroljubivih četnika, kako bi obilježili godišnjicu hapšenja svog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića. Dobro, nije to baš mala šaka, nije ni obična šaka jada, a ni buljuk. Okupilo se tu, četnik četniku bezmalo 200 četnika. Zlobnik i komunista bi rekao, nikad više postrojenih četnika na jednom mjestu. Nikada! Pa u čemu je problem?

Zapravo nema problema. Na teritoriji Republike Srpske, posve je legalno i dozvoljeno, preporučljivo čak okupljanje ovih fašističkih bradatih starleta, na nekakvim obljetnicama u čast zločinca Mihailovića. Doduše, one slabije upućene iznenadila je četnikijada, nekoliko dana ranije.

Nema žurke četničke bez rakije brlje

A razlog je posve opravdan:

13. mart ove godine spada u prvu nedjelju velikog Vaskršnjeg posta u nedelji u kojoj nema služenja hrane i parastosa, pa je organizacioni odbor sa sveštenstvom donio odluku da ove godine obilježavanje bude 10.marta na godišnjicu hapšenja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića“, saopštili su iz Ravnogorskog pokreta.

Logično! Gdje ste vidjeli četnika vegana, antialkoholičara?! Toga nema i to ne postoji. Zar nije baš nedjelja uoči posta prelijep dan da se napravi dernek, pardon svečano postrojavanje u čast temi i ideji četničkih otaca i pripadajućih kama. A tema i ideja je navijek ista-očistiti svete srBske prostore od nesrba, preciznije Bošnjaka. I upravo je Istočna Bosna sa Višegradom i Fočom primjer kako je djelovala «pacifistička» četnička vojska.

A djelovala je tako da je, samo primjera radi jer spisak je podugačak, pobila i poklala oko 9200 Bošnjaka na teritoriji Istočne Bosne i rubnih sandžačkih opština i to samo u 1943. godini. Da ne bude zabune, ovim podacima se dičio lično jedan od podređenih Mihailovićevih vojvoda Pavle Đurišić. Prema njegovom brojanju tokom ove operacije, etničkog čišćenja ubijeno je više hiljada žitelja opština Pljevlja, Priboj, Foča i Čajniče. U Đurišićevom izveštaju tako stoji da je ubijeno oko 9.200 muslimana, od čega oko 1.200 muškaraca i do 8.000 žena, staraca i dece. Aferim! Blago, ocu, blago majci, koja izrodi te bradate “heroje».

Naravno, ne treba tupiti jezik o kvislinškoj fašističkoj kolaboraciji bradonja sa Italijanima, Nijemcima, ponekad ustašama. I možda bi to kakav ludak i zaboravio, a zaboraviti se ne može i ne smije da nije «najnovijih herojskih  poduhvata» specijalca sa kokardom ili lobanjom na šubari u posljednjem ratu.

Kontinuitet klanja, silovanja i paljenja

Treba li spominjati banju «Vilina vlas» i masovna silovanja, treba li navoditi urlike iz živih lomača ljudskih u istom tom Višegradu, treba li pominjati masovna strijeljanja i bacanja leševa u Drinu, treba li kazivati za  logore poput Uzamnice…treba li reći da je samo u Višegradu i njegovoj okolini od četničke ruke, samo u ovom ratu pobijeno oko 3000 Bošnjaka?

Dabome da treba!

Jer, ako ne nastavimo makar pričati o zlodjelima ovih monstruma, zločini će btit opetovani. I trebamo pričati, jer se protiv ove bagre niko u RS-u ne bori. Oni se kao lešinari potpuno legalno, veselo i smireno okupljanu pa da uz muziku, urlike, rakiju i veselje proslave i podsjete se svojih krvavih podviga.

Guslanje na kostima ubijenih Višegrađana

I ne, nema mjesta bilo kakvoj nakaradnoj racionalizaciji, kako je riječ o nekakvim minornim organizacijama, jer da su minorne ne bi sakupile u stroju 200 ljudi. I ne, takođe, nema mjesta za priče kako je riječ, gluho bilo, o nekakvoj oslobodilačkoj vojsci.

Jer, četnici uz gusle pjevaju, na dan 10. marta ove godine u Višegradu, na kostima ubijenih Bošnjaka: «Biće opet pakao i krvava Drine, evo idu četnici sa srpskih planina.»

Morate priznati da ovi stihovi ne ostavljaju mjesta bilo kakvoj improvizaciji. Dakle, bradate spodobe su itakako svjesne pakla kojeg su napravile nedužnom narodu u zadnja dva rata, znaju da je Drina bila doslovno kravava i to nije mit. Takođe, zastrašujuće zvuči, slobodni su reći kako će ponoviti taj pakao, klanja, paljenja , silovanja i ubijanja, nadolazeći sa srBskih planina. Monstrouzno, ali je monstruoznije što se monstrumina može. Zakonski!

Posve legalno, opušteno i bez bilo kakave sankcije postrojavaju se danas četnici. Ma šta sankcije, kakve sankcije, biće nagrađeni ovacijama okolnog puka višegradskog kao heroji. Dabome, nema ništa herojski u silovanju, paljenju i ubijanju žena i djece, sve dok Drina ne prokrvari, ali to su četnici i to obilježavaju.

A slave jedan kontinuitet.

Sva Hasanova djeca

Eto, recimo na mjestu gdje se danas postrojavaju četničke bradonje, njihovi ideološki (i familijarni preci) su 1943. godine, baš tu, baš negdje u ovo vrijeme na Višegradskoj ćupriji, ubili čak desetero djece i suprugu Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu. Pazite ovo, ubili su mu pet sinova i pet kćeri. A onda po damarima krvavog povijesnog kontinuiteta, od petero djece iz drugog braka, četnici su mu 1992. ubili još troje djece, koja su nosila imena ubijene braće i sestara u Drugom svjetskom ratu.

Dakle, u dva rata (Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem klanju) četnici su Hasanu ubili trinaestero djece i suprugu.

Malo li je za jednu porodicu?!

Eto, tu na tim kostima, danas se postrojavaju. Slobodno i legalno.

Malo li je Gospode???

Čini se malo i nedovoljno. Jer dok čitav svijet zabranjuje bilo kakva profašistička okupljanja (vidjeti Austriju i Blajburg), u nas, u našoj krvavoj domovini u kojoj je izvršen genocid i najmasovniji zločini nakon Drugog svjetskog rata, protagonisti i štovatelji tih zločina zazivaju nova klanja, novi pakao i krvavu Drinu.

Državo, odavno te treba btiti sram, a ako ne reaguješ i ne zabraniš ovo onanisanje nad mrtvima, ti i ne postojiš!

(TIP/Izvor: Buka/Autor: Dragan Bursać)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Dragan Bursać: Državo, odavno te treba btiti sram, a ako ne reaguješ i ne zabraniš ovo onanisanje nad mrtvima, ti i ne postojiš!

  1. adem karas

    11. 03. 2019. - 11:39

    Ovo tako jasno govori sve o njima. Ubice djece u Tuzli i Bosni

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.