Vlada TK prihvatila Izvještaj o implementaciji Programa javnih investicija u 2018.

22.02.2019 12:29
 

 Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj o implementaciji Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona u 2018.godini, kao i Izvještaj o radu Komisije za izradu Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona za period septembar 2018 – februar 2019. godine. Informacija sadrži finansijske pokazatelje koji se odnose na projekte finansirane domaćim i stranim sredstvima, kako bi Vlada Tuzlanskog kantona bila upoznata sa tokom realizacije projekta i ostvarivanju njihovih ciljeva.Pregled Projekata u implementaciji obuhvata projekte čija je realizacija u toku, te projekte u pripremi i odobrene projekte, odnosno projekte za koje postoji važeća i zvanična odluka nadležnog tijela o osiguranju sredstava za implementaciju ili je izvjesno njihovo finansiranje u narednom periodu.

Za finansiranje projekata u 2018. godini najviše sredstava je utrošeno u sektoru transporta i skladištenja za realizaciju 20 projekta ukupne vrijednosti od 6.678.978,00 KM, te u okviru sektora vodosnabdijevanja i sanitacije za realizaciju 10 projekta ukupne vrijednosti od 1.627.661,00 KM. Od ukupno planiranih 25.303.680,00 KM, najviše sredstava utrošeno na projekte od kantonalnog značaja, odnosno na projekte putne infrastrukture koja se prostire na više općina Tuzlanskog kantona. Takvih projekata je bilo ukupno 15, i u okviru njih su realizovana finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 4.326.846,00 KM. Nakon toga, najviše sredstava je realizovano za projekte na području općine Sapna, 1.600.000,00 KM, te za projekte na području općine Živinice 1.029.662,00 KM. Najveći broj projekata iz Programa u 2018. godini realizovan u općinama Gradačac (8) i Srebrenik (7), te Gradu Tuzla (5).

Tokom prošle godine poljoprivrednici sa TK ostvarili pravo na 15.6 miliona KM poticaja

Vlada je  prihvatila i Izvještaj o realizaciji novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini. Ovaj izvještaj obuhvata dvije vrste poticaja, i to poticaje sa federalnog i kantonalnog nivoa vlasti. Bitno je istaknuti da su i ove godine Kantonalnim programom se nastojale obuhvatiti poljoprivredne proizvodnje za koje Federalnim programom nije predviđena novčana podrška, kao i proizvodnje za koje su postavljene visoke proizvodne kvote po jedinici proizvodnje na federalnom nivou, a koje su od interesa za razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje na Kantonu. Kada su u pitanju federalni poticaji, 2018. godine su proizvođači sa područja Tuzlanskog kantona ostvarili pravo na poticaje u ukupnom iznosu od 11.413.076,93 KM, što je za oko 1,85 miliona KM manje nego što je to bio slučaj 2017. U oblasti biljne proizvodnje iz federalnog budžeta je u 2018. godini odobrena novčana podrška u iznosu od 1.028.308,24 KM, podrška za animalnu proizvodnju iznosila je 10.138.171,65 KM, dok je za novčanu podršku po modelu ostalih vrsta podrški i modelu ruralnog razvoja izdvojeno 246.597,22 KM. Kada su u pitanju pojedinačne proizvodnje, najveći iznos novčane podrške odobren je u proizvodnji svježeg kravljeg mlijeka i iznosi 8.606.653,50 KM, odnosno 75,43 % od ukupno odobrene podrške.

Ukupno odobrena novčana podrška iz Budžeta Kantona za proizvodnje planirane Kantonalnim programom za 2018. godinu iznosila je 3.800.000,00 KM. Osim ovih sredstava, Kantonalna vlada je osigurala i 442.276,25 KM za proizvodnju i otkup voća. Najveći iznos kantonalnih novčanih podrški ostvarili su korisnici sa područja općine Gradačac u iznosu od 911.904,71 KM, dok je općina Čelić druga po visini odobrene novčane podrške sa iznosom od 614.356,78 KM. Rast u realizaciji novčanih podrški u odnosu na 2017. godinu zabilježen je u Banovićima, Čeliću, Doboj Istoku, Gračanici, Kalesiji, Lukavcu, Sapni, Srebreniku, Teočaku, Tuzli i Živinicama, dok je u Gradačcu i Kladnju zabilježeno smanjenje u realizaciji novčanih podrški u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu.

U oblasti animalne proizvodnje značajno je povećana novčana podrška za muzne krave u liniji otkupa mlijeka, jer Federalnim programom za 2018. godinu nije bio obuhvaćen ovaj segment proizvodnje. Posebno treba naglasiti povećanje u oblasti peradarske proizvodnje, odnosno proizvodnje pilećeg mesa i proizvodnje konzumnih jaja, pri čemu se najveće povećanje ostvaruje u Tuzli. Na kraju, ono što vrijedi istaknuti jeste da je Vlada Tuzlanskog kantona početkom ove godine uložila posebne napore i već sredinom februara izmirila sve novčane podrške iz 2018. godine, te time poljoprivrednicima omogućila kvalitetnije izvršenje proljetne sjetve.

 Uprava policije odvojena od Ministarstva unutrašnjih poslova

Vlada je danas prihvatila Izvještaj Komisije za izradu prijedloga diobnog bilansa, te donijela Odluku o diobnom bilansu opreme i sitnog inventara Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Tuzlanskog kantona. Ovim je odobrena podjela opreme i sitnog inventara Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona koja se knjigovodstveno vodi u Glavnoj knjizi Trezora Tuzlanskog Kantona između Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona i Uprave policije Tuzlanskog kantona. Dio imovine koji se podjelom dodijeli Upravi policije, će se sa danom 31.12.2018. godine isknjižiti iz knjigovodstvene evidencije Ministarstva, a uknjižiti u knjigovodstvenu evidenciju Uprave policije. Ovom odlukom, i donošenjem Budžeta TK za 2019. godinu, okončat će se proces osamostaljenja Uprave policije od Ministarstva unutrašnjih poslova TK, a što je predviđeno i Zakonom o unutrašnjim poslovima TK.

 Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak

Vlada je  prihvatila Izvještaj o radu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak za 2018. godinu. Kada je u pitanju resor rada, Ministarstvo je putem JU Služba za zapošljavanje i Federalnog zavoda za zapošljavanje, u 2018. godini realiziralo Program čiji je rezultat zapošljavanje 2026 osoba na području Tuzlanskog kantona, zašto je utrošeno 5.754.854 KM. Kroz Program uvezivanja radnog staža radnicima koji su ostali bez posla, a kojima nije uvezan radni staž, u saradnji sa Federalnim ministarstvom industrije energetike i rudarstva, za ukupno 62 radnika Vlada TK je obezbijedila 155.900,88 KM za zdravstvo i nezaposlenost, a Federalno Ministarstvo  424.124,16 KM za PIO/MIO. Realizacijom Programa zapošljavanja i samozapošljavanja Roma, u 2018. godini zaposleno je 6 osoba Romske populacije za koje je Vlada TK izdvojila 45.00,00 KM. Kada je u pitanju ostvarivanja socijalnih prava, Ministarstvo i Vlada su nastavili realizaciju programa socijalne pomoći, kao što su Stalna i privremena novčana, naknada za smještaj štićenika u ustanove socijalne zaštite, porodični smještaj djece, porodični smještaj odraslih, zaštita civilnih žrtava rata, jednokratne pomoći  Zaštita porodice s djecom, u okviru čega su ostvarivanje prava na dodatak na djecu, naknada umjesto plaće ženi-majci, odnosno drugom licu u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta, pravo na pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci, pravo na osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama. Bitno je napomenuti da je kašnjenje u isplatama za prava iz oblasti socijalne zaštite  svedeno u okvire kašnjenja u roku od mjesec dana, što je u odnosu na proteklu godinu znatno poboljšano. U oblasti podrške povratku, Ministarstvo je podržalo projekte održivog povratka  u 26 opština Bosne i Hercegovine. Od toga je 13 općina Tuzlanskog kantona i 13 općina Republike Srpske koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu. Za realizaciju ovih projekata Vlada je utrošila 260.200,00 KM. Također, Ministarstvo je pružilo pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima. Vrijednost ove podrške je 200.000,00 KM, a 108.000,00 KM je utrošeno za sufinanciranje troškova električne energije raseljenim licima smještenim u izbjegličkim naseljima i kućicama holandske vlade.

(TIP)

 

Jedan komentar na Vlada TK prihvatila Izvještaj o implementaciji Programa javnih investicija u 2018.

  1. raton

    22. 02. 2019. - 14:45

    Ravnomijeran razvoj…kako je ko na vlasti tako ide i ravnomijeran razvoj…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.