Magazinović: Šta je sa sigurnosnim aspektima uvođenja 4G mreže u BiH?

15.02.2019 11:04
 

Saša Magazinović, zastupnika u PS BiH zatražio je obrazloženje u vezi sa sigurnosnim aspektima uvođenja 4G mreže u Bosni i Hercegovini i javnim nabavkama koje se provode kao dio realizacije projekta, a sve sa ciljem informisanja Parlamenta BiH i javnosti o tome da li se i na koji način vodi računa o sigurnosti države, njenih institucija, ali i sigurnosti i privatnosti komunikacije svih građana pojedinačno u periodu pred nama.

“Imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina jedina evropska zemlja koja nema pokrivenost 4G mrežom, te da je proces uvođenja 4G mreže u toku, jako je važno da Parlament BiH i javnost budu upoznati šta se poduzima u smislu mjera zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža i stvaranja pretpostavki za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti.

Postavljanjem poslaničkih pitanja želim ukazati na informatičku sigurnosti kao važan resurs svake države, ali i postojanje sve sofisticiranijih prijetnji u cyber prostoru”, naveo je u obrazloženju Mgaazinović.

Između ostaloh Magazinović je pitao „imaju li saznanja u kojoj su fazi javne nabavke u vezi sa uvođenjem 4G mreže i da li su u tom procesu zadovoljeni svi sigurnosni aspekti kod uspostavljanja ove mreže u Bosni i Hercegovini“.

„Da li su poduzete mjere za zaštitu od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža, te za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti, upitao je Magazinović.

Kritični element nacionalne sigurnosti je svakako sigurnost telekomunikacijskih mreža i usluga, koje igraju ključnu ulogu u ukupnoj sigurnosti društva, a privlačne su za cyber napade.

“Zbog toga prioritetom u smislu sigurnosti se mogu smatrati i nabavke vezane za telekomunikacije, projektno finansiranje, strane investicije i licenciranje, te o svemu tome treba voditi računa od samog početka, prije nego što budu instalirane potencijalno kompromitirane mreže i dugoročno bude narušena sigurnost države i građana.

“Sve ovo pitam imajući u vidu stav Ministarstva sigurnosti izrečen prije 4 godine u kojem se kaže da Ministarstvo sigurnosti BiH problem zloupotrebe interneta u terorističke i ekstremističke, ali i druge kriminalne svrhe vidi jednim od ključnih sigurnosnih problema u Bosni i Hercegovini, te smatra kako se isključivo sveukupnim angažmanom svih relevantnih tijela javnog i privatnog sektora može unaprijediti sigurnost interneta u BiH”, navodi Magazinović.

(TIP/NAP)

2 komentara na Magazinović: Šta je sa sigurnosnim aspektima uvođenja 4G mreže u BiH?

  1. imsir.m

    15. 02. 2019. - 11:35

    budi frajer uđi u vlast pa to riješi

  2. adem karas

    15. 02. 2019. - 11:59

    Mali Saša bi mogao pitati svog mecenu Zlatka Lagumđiju koji ih je stvorio. Isti je strućnjak za te stvari. Halo nepismeni SDP-ovće ta tehnologija već radi na 80% zemljine kugle ljudi uvode 5G a ti pitaš za 4. Pitaj RAK zašto blokiraju funkcionisanje te mreže. Za koje interese RAK radi. Za koje Ti. Zaboravio si da je Bosna na udaru i Ustaša i Četnika. Kako to da u Zemlji Bosni funkcionišu Hrvatske pošte Mostar. Kako to da Funkcioniše Firma elektroprivrede po imenu Udruženog zloćinačkog poduhvata EL. PRIVREDA HERCEG BOSNE. Kako to da Eronet ne uplaćuje ni marke u buđet Federacije Bosne i Hercegovine. Gdje si ti kupio diplomu.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.