Nikad se neće vratiti iz Njemačke: ‘Kada dođete u ovu zemlju, morate poštovati samo dvije stvari. I sigurno ćete uspjeti.’

11.02.2019 09:29
Marija Šimović
 

Godinama je radila loše plaćene poslove, nije si mogla priuštiti ni najosnovnije i gledala je kako joj vrijeme prolazi. A onda je odlučila kako joj je dosta svega: spakirala se i preselila u Njemačku. Tri godine poslije tamo živi, radi, sretna je i ne planira se vratiti u Hrvatsku.

Tako bi se ukratko mogle opisati tri posljednje godine života Marije Šimović (33) koja je do 2015. s roditeljima živjela u Pločama. Stalno je nešto radila, ali to su bili sezonski poslovi: bila je konobarica, čistila apartmane, brala mandarine, a bila je i sobarica na brodu. Na svim tim poslovima je situacija bila ista: plaća mala, prekovremeni i rad vikendom neplaćeni, nikakva prava… Šutjela je i radila jer nije mogla ništa učiniti.

– Cijelo sam vrijeme znala da trebam nešto promijeniti, ali sam to odgađala. Nadala sam se da će biti bolje i da će se odjednom pojaviti neki posao koji ću moći raditi cijele godine. Nije to moralo biti nešto fenomenalno, govorila sam samoj sebi, treba mi posao od kojega mogu živjeti. No, to se nije dogodilo – sjeća se Marija vremena prije 2015. godine. Živjela je s roditeljima. Plaća koju bi zaradila tijekom ljeta topila se zimi. Roditelji su joj umirovljenici, tako da im nije bilo lako preživljavati.

A onda je Mariji bilo dosta. Upoznala je obitelj koja je živjela u Bad Urachu, gradiću nedaleko od Stuttgarta. Oni su joj ponudili pomoć – mogla je prvo vrijeme besplatno živjeti kod njih dok ne stane na noge.

– Te godine, tri mjeseca prije nego što sam otišla, na snagu je stupila odredba prema kojoj Hrvatima za rad u Njemačkoj više ne treba radna dozvola. Moja je velika prednost činjenica da savršeno govorim jezik jer sam kao mala s roditeljima živjela u Njemačkoj. Tri mjeseca nakon dolaska u Bad Urach dobila sam prvi posao – priča Marija, koja je tada počela raditi u kafiću.

Bio je to posao kakav joj je u tom trenutku savršeno odgovarao – najbolji da upozna ljude u novoj sredini. To se i dogodilo: upoznala je prijatelje, ali i svoga sadašnjeg partnera Toma, s kojim živi.

– Nije mi bilo lako u prvo vrijeme. Kako bi i moglo biti kad sam iza sebe ostavila sve one koje sam poznavala i voljela? No, svi oni bili su mi potpora jer su znali da nema drugog rješenja. Nisam imala što izgubiti: imala sam 30 godina, nisam bila udana niti sam imala djece ili bilo kakvih drugih obveza. Mogla sam krenuti u bijeli svijet – dodaje Marija koja je nakon nekoliko mjeseci dala otkaz u kafiću.

Nakon toga je radila u lokalnom kinu, potom kao dostavljačica za jednu kurirsku tvrtku, a sada je vozač putnika za jednu ustanovu u Bad Urachu.

– Meni je na svim tim poslovima bilo dobro. U jednom slučaju bila sam zaposlena na određeno, pa sam nakon isteka ugovora morala tražiti drugi posao. Drugi sam put htjela veću plaću, pa sam tražila nešto novo. Ovdje je dobro to što čovjek, kad odluči naći novi posao, nema nekih velikih problema. Ja hoću raditi i zato sam bez problema našla posao – ističe Marija i dodaje kako je bruto satnica tih poslova bila od 10 do 14 eura, dok je za dostavu imala 19 eura.

Marija Šimović Facebook

Marija Šimović

Slobodna je bila vikendima i praznicima. Ako je radila te dane, za njih je bila plaćenija. Subota je donosila 25 posto više na njenu satnicu, a nedjelja i noćni rad 50 posto. Neoporezivo, kaže i dodaje kako onima koji žele doći raditi u Njemačku savjetuje da nauče jezik.

– Nije teško naučiti ako čovjek želi. Mislim da je jezik najlakše naučiti ako konobariš. Znam nekoliko djevojaka iz Rumunjske koje rade kao konobarice. Ne znaju savršeno jezik, ali su naučile dosta u samo nekoliko mjeseci. Znaju najvažnije. Mislim da je najvažnije, kada dođeš u drugu zemlju, ne sakrivati se, izaći, upoznati nove ljude – kaže Marija i dodaje kako smatra da nije dobro okružiti se samo svojim zemljacima. Iako je to utješno, nije dobro za učenje jezika.

Osim toga, tako se čovjek na neki način izolira od zajednice u koju je došao. Za nju, nakon tri godine, nema dvojbe je li postupila ispravno.

 – Mislim da konačno živim. U Bad Urachu sam stvorila novi život. Mogu sebi priuštiti da s prijateljima odem na godišnji odmor, primjerice u Nizozemsku ili Portugal. Mogu si priuštiti avionske karte da odem posjetiti roditelje tri puta godišnje. Lani sam im kupila polovni automobil jer im je trebao. Radim jednako kao što sam i doma, a živim puno, puno bolje – kaže Marija i dodaje:

– Da, nedostaju mi roditelji i najbolja prijateljica, koja živi u Zagrebu, no redovno se čujemo i vidimo. Mislim da bi i njima bilo najbolje da dođu živjeti u Bad Urach, ali oni to ne žele. Za mene više nema povratka: planiram uvijek posjećivati ljude koje volim u Hrvatskoj, ali se tamo ne vraćam. Za mene tamo nema ničega. Evo, iskreno: to što je Njemačka kao zemlja napravila za mene, Hrvatska nikad nije – zaključuje Marija.

(TIP/Izvor: Novac.hr)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

13 komentara na Nikad se neće vratiti iz Njemačke: ‘Kada dođete u ovu zemlju, morate poštovati samo dvije stvari. I sigurno ćete uspjeti.’

 1. rade

  11. 02. 2019. - 11:05

  Cuj uspjeh otici u Njemacku i raditi gotovo za minimalnu satnicu.Izgleda da su sve ex-Yu zemmlje veliko smece iz kojih narod bjezi bezz ikakave zelje da se ikada vrati.A standard u Hrvatskoj je 2-3 puta veci nego u BiH ili Srbiji.
  Napokon svi bivsi Yugosi ujedinjeni u jednom cilju a to je pobjeci sto dalje i sto duze..

  • Zagor_Te_Nej@Darkwood

   12. 02. 2019. - 00:03

   Njemačka ti je druga Jugoslavija 😂. Tu Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, Crnogorci, Albanci i Slovenci žive i rade zajedno u rahatluku i niko nikome ne smeta niti neko nekoga preglasava. Josip Broz se trenutno odaziva na ime Angela Merkel 😎.

 2. sumar

  11. 02. 2019. - 14:11

  15 eura po satnici, bruto je mjesečno oko 3000 eura neto oko 1500-1700 eura… to je ekvivalent naše plate oko 1200 KM pa vi procijentite je li to dovoljno i dali bi netko od nas išao vani ” raditi obični posao” da to ima ovdje

  • Davud

   11. 02. 2019. - 19:15

   Jeste, dovoljno je. Na tih 1.200,00 KM naših dodaj i bolje uslove rada, veći stepen poštovanja prema radniku, veći broj dana godišnjeg odmora, veće mogućnosti za porodicu u globalu, bolja sredina (ekonomski, kulturno, obrazovno, zdravstveno, sigurnosno, ekološki).

   Dakle bukvalno bezveze poređenja jer da tamo ne valja ovi što su napustili Bosnu bi se vratili prije ili kasnije. Pošto vidim da niko ne dolazi nema potrebe da mi lokalni stranački kokošari sole pamet kako ni tamo nije bajno.

 3. Cupi

  11. 02. 2019. - 20:58

  Bruka seljaka koja je vidjela svjetla grada nikada se vratiti neće. Ja im ne zamjerim, al pusti te lafine svugdje je bolje nego ovdje.
  Prijatlju, danas gdje god da odeš ti si smeće, auslender, FN koji je došao raditi za mizerne pare, najteže poslove, djeca su nerijetko zlostavljana u školi kako od Arijevaca, tako i od strane crnaca, latino goFana, ovih neonacista sa sjevera Evrope itd. O tome niko ne priča.
  Mi smo ba za njih tek obična gofna i tu nema promjene mišljenja, u velikoj mjeri sami smo sebi krivi što smo izgradili taj status.
  Određeni broj je onih koji su uložili u svoje školovanje i imaju dobra primanja. Ali veeeelika većina je i tamo mrtvi prosjek, u kreditima, pozajmicama, karticama.
  Pun mi je qrac ovih što kao hoće da idu, idite ba svako ko hoće nek ide, vidi osjeti kako je al ne smarajte više.

 4. Zagor_Te_Nej@Darkwood

  11. 02. 2019. - 21:39

  @Cupi
  Nisi ti care dobacio dalje od Šićkog. To što tebi pričaju dok cijepate pivu ispred lokalnog granapa, ne znači da je tačno. Ti se tješi s tim a onaj ko hoće da ide, on će otići. Ja ih ne znam da se neko vratio. A znam ih dosta da je otišlo.

  • Cupi

   11. 02. 2019. - 22:50

   Zagore,
   Svih ti bubnjeva Darkwooda
   Reci mi jesi li auslander, logcapovac ili FN pa da nastavimo priču.
   Karamba i karambita…..
   Znaš ti onaj vic, kad je Čiko guzio u kolibi u mučvari, kad odnekud najednom pojavi se Zagor. Kaže ČIKO jadan, šta to radiš?! Veli Čiko KARAM BA🤣

   • Zagor_Te_Nej@Darkwood

    11. 02. 2019. - 23:46

    Apsolutno nebitno šta sam ja. Stari ljudi su davno rekli da pametan živi tamo gdje mu je bolje a budala gdje je rođen. A ti se i dalje tješi, i to je za ljude 😎

 5. Divergent

  11. 02. 2019. - 23:20

  Opet Bošnjo ispada iskusniji i pametniji od onih koji su vani i koji su krenuli kolosjekom normalnog života, čije se priče pišu, slušaju i čitaju. I koje bi trebale otvoriti oči svim slijepcima koji još žive u tamnom vilajetu i nisu maknuli dalje od table Šićki.

  Da kažem, čast izuzecima koji su kroz ovu priču objektivno sagledali bijedni život u BiH.

  • Cupi

   11. 02. 2019. - 23:39

   Aj realno, koga briga za Mariju iz Ploča? Uspjeh joj je što nakon tri godine u Njemačkoj može kupiti 3 avionske karte po 40€ i roditeljima polovnjaka nekog dizelaša sa 300k+ pređenih km?! I to je jadna vjerovatno LEIHEN morala uzeti☹
   Ti si barem ozbiljan čovjek.

   • Divergent

    11. 02. 2019. - 23:57

    Ozbiljan i preko mjere.

    “Bosanskohercegovačkim političkim strankama 2017. je iz budžeta isplaćeno 18 129 757 KM. Devet miliona eura. To je već ozbiljna cifra.

    
Od toga je SDA uzela 3 113 626 KM. Dodikovima je usuto 1.660.878 KM. SBB se ofajdio sa 1 541 568 KM, SDP sa 1 524 173 KM, HDZ sa 1 133 041 KM i DF sa 1 125 151 KM.

    Da je BiH firma, a vi, građani, njeni dioničari, da li biste upravi koja državu/firmu vodi tako katastrofalno nekompetentno platili 9 miliona? Da ste dioničar velike firme, a djecu ste morali poslati u Njemačku, da tamo zidaju zgrade i peru suđe, pa vam šalju pare koje su vam nužne da preživite, (…)”

    Pomenute su, kako vidiš, političke stranke. Nisu pomenuti njihovi sateliti (JOB-ovi, udruženja žena koje očigledno više i ne znaju zašto postoje ali dok ima para iz budžeta postojaće – i voziće se BMW džipovi-, pa vozači, kurve, uska i široka famElija i tako dalje).

    Zbog pomenutog će svako ko je normalan i nema prepreke za odlazak u inozemstvo otići. I javljati se sa sličnim pričama o ulasku na normalan kolosjek života.

    Svako ko ima prepreku za odlazak u inozemstvo, da li zbog toga što nije navikao raditi ili zbog toga što je sićardžija pa živi u uvjerenju da mu je život u ovom smradu solidan, ostaće pokušavajući uvjeriti i sebe i druge kako su priče onih koji su otišli beeeezzzeee.

    To je tako, htio ti (sebi) priznati ili ne.

 6. Cupi

  12. 02. 2019. - 06:24

  Divergent,
  Ali to stanje traje evo 24 godine. 27 godina svijet ide, vraćaju se, stranke uzimaju lovu iz budžeta, krčme ga kako hoće i daju kome hoće, to je naš normalan habitus. Što bi sad trebala Marija iz Ploča biti posebnija od mog prijtelja Nikole iz Broda koji je također u Njemačku zbičio? Ili rodice mi iz Ćikaga koja je već 17 godina tamo a dolazi ovdje svake druge godine jer kako kaže skupe karte.
  Hoću da kažem,
  Da smo mi pizde i da nam je najlakše pobjeći a ne suočiti se sa problemom, promijeniti nešto i istovremeno kenjati o svemu i pozivati i druge da idu. Pa šta si čeko 23 godine Bog ti pameti dao?! Mogo je ko je htio otići pa brat bratu od 2003. Masa svijeta po Iraku i Afganistanu, ubiše pare, znači 16 godina, ali neće gospoda, hoće guzovače, ja sam bio u sit kad nisam imao hljeba da jedem i radio sve i svašta, a bgmi sam bio i predavač kojekakvim menafžerima, ministrima i ambasadorima. Meni je 2007. Bila ko ovima danas što koriste usluge Kantić Tourista ali nikad nisam kenjao i pozivao sve da idu, idi u PM ako hoćeš, tboja stvar. Ha ja.
  Kriv mi Bakir, Kuko i Dodik. Ma boli me qurko za njih, i sad imam solidan posao ovdje i DOVOLJNO novca da živim NORMALNO. Ali garantujem ti da njih 100 koji odu sigurno njih 90 konta uzeti nabrzinu neku lovu u Njemačkoj, kupit auto, vikendicu, ići na zimovanja, ljetovanja, eventuslno stančić……. aha, al u qrcu.
  Sto se ne vraćaju?
  Kad skontaju nako 2-3 godine da nisu ni blizu ostvarenju ciljava onda se pomire sa činjenicom da će IRGETITI do kraja života, famEliji i prijateljima ću se hvaliti PUTEM FEJZBUKA o ljepotama Rajne dok se vozam biciklom i jednom jabukom jer mi je jedna sasvim dovoljna, naučila štediti i spoznala draži riječi ŠPARE u Njemačkoj. A skupiću vala i para da ih jednom u godini odvedem kod Tome😊

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.