Podrška organizaciji naučne konferencije

01.02.2019 13:26
 

Pripreme za održavanje desete Međunarodne naučno-stručne konferencije pod nazivom „Unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih“, bile su povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnicama „Udruženja za podršku i kreativni razvoj djece i mladih“ iz Tuzle i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako je tokom sastanka rečeno, ovogodišnja, jubilarna konferencija će se održati od 21. do 23. juna u Istanbulu u Turskoj, a osnovni cilj je upozoriti na potrebu većeg stručnog i društvenog angažmana u ovoj izuzetno važnoj problematici.„Konferencija će se baviti unaprjeđenjem kvalitete života: djece predškolskog i školskog uzrasta, mladih, djece i mladih sa posebnim potrebama, uključujući djecu s teškoćama u razvoju, djecu nacionalnih manjina, djecu bez roditeljskog staranja, zlostavljanu, zanemarenu i drugu djecu. Tokom trodnevne Konferencije biti će izloženo preko 100 naučnih i stručnih radova, od preko 300 autora i koautora iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i drugih europskih zemalja“, rekla je predsjednica Organizacionog odbora Konferencije Medina Vantić – Tanjić.

Organizatori konferencije su Udruženje i Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli, a suorganizator ovogodišnje konferencije je državni univerzitet u Istambulu. Također, treba istaknuti da su, od dosadašnjih devet konferencija, tri održane u Tuzli, a preostalih šest u različitim europskim zemljama i zemljama okruženja, što je, između ostalog iskorišteno za predstavljanje i promociju Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Premijer Suljkanović je rekao da Vlada, iako opterećena akumuliranim deficitom, pokušava pružiti podršku svim značajnim naučnim, stručnim, kulturnim i sportskim dešavanjima i događajima.„Radi se o već dokazanoj naučnoj konferenciji i Vlada će nastojati da iznađe način da pomogne njenu organizaciju. S druge strane Tuzlanski kanton još uvijek nema usvojen Budžet za 2019. godinu, tako da ćemo o načinu i modalitetu podrške odlučivati u narednom periodu“, rekao je premijer Suljkanović pohvalivši do sada iskazani entuzijazam profesora koji rade na organizaciji ovog događaja.Osim predsjednice Vantić – Tanjić, današnjem sastanku prisustvovale su i Alma Huremović i Milena Nikolić.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.