URDOSA: Zahtjev Vladi TK

10.01.2019 11:29
 

S obzirom na praksu prolongiranja izgradnje Centra za autizam TK, izuzetno nepovoljnu po djecu osobe s autizmom, Udruženje roditelja djece osoba sa autizmom (URDOSA) pisalo je Vladi Tuzlanskog kantona. U pismu zahtjevaju od Vlade da hitno pokrene aktivnosti interresorne grupe (tri ministarstva) vezano za nastavak izgradnje i otvaranja Javne ustanove Centra za autizam TK, bez daljeg odlaganja.

Podsjetili su na Zaključak s nedavno održane sjednice Vlade TK, gdje su tri resorna ministarstva zadužena da pronađu partnersku organizaciju koja će preuzeti aktivnosti, obaveze i zadatke iz Generalnog sporazuma, a koje je do raskida saradnje imala HO Hilfswerk Austria International, kako bi se mogla nastaviti izgradnje Centra za autizam u Tuzli.

˝Očekujemo da se nakon toga hitno bez odlaganja sprovede tenderska procedura za rekonstrukciju postojeće zgrade u naselju Kolona/Bukinje Tuzla. Naime, prikupljena sredstva u iznosu 350. 000, 00 KM (tristopedeset hiljada) potrebno je bez odlaganja angažovati, jer bi se u ovoj godini mogao prikupiti ostatak novčanog iznosa neophodnog za završetak radova (plan Vlade TK za Budžet u 2019., plan Grada Tuzle za Budžet u 2019., planovi općina s područja TK  – Budžeti za 2018. i 2019. godinu, kao i eventualni rebalansi Budžeta). Svjedoci smo traženja utroška sredstava od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike (150. 000,00 KM), jer smo dobili informaciju da su nadležni u ovom ministarstvu nezadovoljni odlaganjem utroška novca kojeg su odvojili za izgradnju Centra. Smatramo da nije dobro čekati, jer se gubi dragocjeno vrijeme, bitno za rehabilitaciju djece osoba s autizmom na području TK, a također, svjedoci smo svakodnevnog zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog nazatka i propadanja djece osoba s autizmom i njihovih porodica, što je najveća posljedica kašnjenja države˝, naveli su iz URDOSA-e.

Kako su istakli, država Bosna i Hercegovina, u ovom slučaju nadležni Tuzlanski kanton, nisu na vrijeme dali adekvatan odgovor na zdravstveni i socijalni izazov kao što je autizam i sve veći broj djece kojoj je dijagnostikovan ovaj poremećaj.

˝Tražimo i da hitno riješite imovinsko-pravne odnose s Gradom Tuzlom, ako postoje, što se posljednjih mjeseci iz Vlade TK navodi kao problem. Tražimo da pojasnite, kako je to problem, i da hitno komunicirate s nadležnim iz Grada Tuzle, vezano za vlasništvo posjeda i objekata na kojem se gradi Centar za autizam TK, kako bi se i ta situacija rasčistila. Prema informacijama koje URDOSA posjeduje, nadležnim u Gradu Tuzli nije jasno, zašto se problematiziraju imovinsko – pravni odnosi, s obzirom na Ugovor izuzetno povoljan po Tuzlanski kanton i buduću JU Centar za autizam TK, djecu osobe s autizmom i njihove porodice. Dakle, iz Vlade TK nije pravno pojašnjeno, kako je to problem. Iz tog razloga tražimo da se to bez odlaganja razjasni. Tražimo i da hitno uporedo započnu aktivnosti na proceduri osnivanja Javne ustanove Centar za autizam, a ponovo kako se ne bi gubilo vrijeme. Smatramo da nije dobro, niti humano govoriti o nemogućnosti i problemu finansiranja buduće JU Centar za autizam TK. Svjedoci smo da Vlada TK, godinama finansira različite aktivnosti, različitih organizacija i preduzeća i sl, o čemu detaljno ne želimo govoriti ovom prilikom. Složit ćete se da mnoga od tih  izdvajanja javnog novca ne smiju imati prioritet, u odnosu na liječenje i rehabilitaciju djece osoba s autizmom. Bosna i Hercegovina, i Tuzlanski kanton kao njen sastavni dio streme da budu demokratska društva, u kojim se poštuju osnovna ljudska prava svih ljudi, a posebno najranjivijh grupa, kao što su djeca osobe s autizmom. Očekujemo, da u tom pravcu hitno djelujete, i da više ne problematizirate pitanje hitne izgradnje, osnivanja  i finansiranja JU Centar za autizam TK. Udruženje roditelja djece osoba s autizmom Vam i dalje stoji na raspolaganju za sve aktivnosti.  Od Vas zahtjevamo da o pitanju potrebe hitne promjene dosadašnje prakse  odugovlačenja, odnosno potrebi hitnog nastavka Centra za autizam TK počnete razmišljati kao zvaničnici, koje su pored mnogih građana, birali neki i članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom. Očekujemo, da o ovom teškom pitanju za djecu osobe s autizmom, i njihove porodice počnete razmišljati i kao ljudi/humanisti, ali i roditelji˝, navodi se u pismu koje je  URDOSA uputila Vladi TK.

(TIP/Foto: Arhiva)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.