DF i GS: Skoro 14 miliona za povećanje plata u budžetu; Elzina Pirić: ‘PDA nije podržao Budžet radi koalicijskih sporazuma, i nije dio nikakve većine’

10.01.2019 12:57
 

Nakon što je usvojen prijedlog da se Budžet FBiH za 2019. godinu razmatra po hitnoj proceduri, šef kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić je poručio da se nazire formiranje koalicije na nivou FBIH. Budžet su osim stranaka koje u ovom trenutku čine Vladu FBiH, SDA, HDZ, SBB, između ostalog podržale i PDA, te A-SDA.

“PDA nije podržao Budžet radi koalicijskih sporazuma, i nije dio nikakve većine. Mi smo podržali Budžet zbog socijalnog momenta, i trenutnog stanja u FBiH. Zbog novca za djecu oboljelu od melanoma, za paraplegičare, za povećanje penzija”, izjavila je za N1 Elzina Pirić, šefica kluba PDA u Parlamentu FBiH. Pirić je pojasnila da PDA ne vodi nikakve pregovore o formiranju vladajuće većine, ali poručuje PDA drži otvorena vrata za, kako kaže, sve one koji su spremni Federaciju povesti u neko bolje sutra.

Klub zastupnika DF-a i GS-a oglasio se o usvajanju budžeta Federacije po hitnom postupku. Saopćenje kluba prenosimo u cjelosti:

“Nastavak Konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, tačnije način glasanja zastupnika za prijedlog popunjavanja rukovodstva doma i u nastavku način glasanja zastupnika o Prijedlogu Budžeta jasno je naznačio moguću parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu.

Ozbiljnom argumentacijom hitnost procedure donošenja Budžeta osporavali su predstavnici DF-a, SDP-a i NS-a, no uz podršku SDA, HDZ-HNS, SBB-a, PDA i A-SDA i uz suzdržanost Naroda i pravde, HDZ 1990, Laburističke stranke i jednog zastupnika Nezavisnog bloka – hitna procedura je usvojena. Nakon višečasovne rasprave o Budžetu, podnošenja brojnih amandmana, Budžet je usvojen sa 57 glasova „za“, „protiv“ je bilo 25 a četiri „suzdržana“. Budžet su podržale: SDA, HDZ-HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ 1990 i Laburistička stranka

Dakle, nastavlja se praksa donošenja Budžeta sa kašnjenjem dostavljanja Prijedloga od strane Vlade, bez Javne rasprave, što je svakako u konačnici razlog upućivanja brojnih amandmana na tekst Prijedloga pri čemu je Vlada ponovo pokazala neviđenu bahatost odbivši sve predložene amandmane. Kroz Prijedlog Budžeta koji je sačinila Vlada Federacije jasno je da građani u mnogim segmentima života u Federaciji neće osjetiti nikakva konkretna poboljšanja.

Obraćanje premijera Novalića i floskule o tome kako nam proizvodnja raste, poslovno okruženje sve je povoljnije, bilježimo ekonomski rast itd., samo je još jedna potvrda da građani i izvršna vlast žive u dva paralelna svijeta. U obrazloženju pojedinih stavki, u najmanju ruku ima i vrlo upitnih tvrdnji, a jedna od njih je da je u Federaciji uvezan staž za sve radnike koji su stekli uslove za penziju!

Jedna od spornih tačaka u Budžetu je i skoro 14 miliona za povećanje plata. Zastupnici Kluba Demokratske fronte i Građanskog saveza jasno su rekli svoj stav o ovom pitanju koji je na neki način već odavno izrečen kroz upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH kroz koji su jasno definisana smanjenja plaća izabranih zvaničnika. Povećanje osnovice nikako ne može biti opravdano za izabrane zvaničnike i funkcionere no to ne znači da nije opravdano za radnike kojim veše od deset godina nije povećana plata i kojim je ta osnovica nekada davno nepravedno smanjena.

Medju odbijenim amandmanima na Prijedlog Budžeta i Zakona o izvršavanju Budžeta našli su se i Amandmani zastupnika Kluba Demokratske fronte i Građanskog saveza kroz koje su se pokušala osigurati sredstva koja nisu u značajnoj mjeri predviđena u oblastima borbe protiv korupcije i kriminala, za bolju zdravstvenu zaštitu građana, za održivost i razvoj poljoprivrede, za provođenje Zakona o zaštiti od nasilja nad ženama i djevojčicama, za rješavanje pitanja ujednačavanja porodiljskih naknada, za projekte iz oblasti kulture, zaštitu nacionalnih spomenika „stare jezgre grada Mostara i zaštitu i rehabiitaciju Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, uz podršku donošenja Budžeta za grad Mostar uz mnogo veću odgovornost i transparentnost.

Ovo je bio samo pokušaj nastavka našeg djelovanja da se kroz budžet odgovorno rješavaju teška otvorena pitanja građana ove zemlje. U pravcu nastojanja da podržimo borbu za prava građana Klub zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza predao je u Parlamentarnu proceduru i Nacrt Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica koja su definisana u ranijem periodu, nakon tematske sjednice o pitanjima boračke populacije. Mi ćemo nastaviti borbu da realizujemo ono što smo građanima u predizbornoj kampanji i obećali, bez obzira učestvovali u obnašanju vlasti ili bili u opoziciji. Jučerašnji dan pokazao je ko prodaje obraz i pod noge baca datu, javno izrečenu riječ i obećanje građanima ove zemlje.”

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici odobrio je Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije u iznosu od 2.653.843.356 KM. To je za 335,8 miliona KM ili 11 posto manje u odnosu na prošlogodišnji budžet FBiH.Za budžet je glasalo 58 poslanika i to iz stranaka SDA, HDZ-HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ 1990 i Laburističke stranke. Protiv je bilo 25 poslanika iz SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte, dok su suzdržani bili poslanici Naroda i pravde i dio Nezavisnog bloka budući da je poslanik Edin Vrače iz te stranke glasao “za” predloženi budžet.

Vezani članak: Usvajanje budžeta najavilo i ko bi mogao formirati vlast u FBiH: Predstavnički dom odobrio Prijedlog budžeta FBiH za 2019.

(TIP/Foto: N1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.