Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv pet osoba zbog zloupotrebe položaja

09.01.2019 14:58
 

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  protiv pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezana je  za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin u Kantonalnim javnom komunalnom preduzeću GRAS Sarajevo od firme Junuzović kopex Lukavac  tokom 2017. godine iz budžetskih sredstava Kantona Sarajevo.

Također, optužnica  se vezuje i za pokušaj da se na isti način provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u,  od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja, što je spriječeno istragom Tužilaštva i Federalne uprave policije FBiH. Optužnica je potvrđena i protiv pravnog lica Junuzović kopex radi krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optuženi su Mujo Fišo- bivši ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Haris Gušić-privremeni upravitelj u GRAS-u, Adnan Himzanija-predsjednik Sindikalne podružnice GRAS-a,  Sanel Neziri-advokat i edukator  za javne nabavke, te Amir Junuzović-vlasnik i osnivač firme Junuzović kopex Lukavac.

Pomenuti su optuženi da su,  u udruženju koje je formirao Fišo kao ministar u Vladi Kantona Sarajevo a koji je sa Junuzovićem dogovorio da se kupovine autobusa u GRAS-u obavljaju isključivo preko privrednih društava u vlasništvu Junuzovića, u udruženju imali različite uloge i zadatke, te su suprotno Zakonu o javnim nabavkama i poslovnim interesima GRAS-a, u periodu od maja do decembra 2017. godine, učinili više radnji kako bi došlo do relizacije kupovine  26 rabljenih autobusa u GRAS-u, čime su firmi Junuzović kopeks, kao razliku u nabavnoj i prodajnoj cijeni autobusa, pribavili protivpravnu  imovinsku korist u iznosu od oko 462.000 KM. Pri tome je, uz odredbe Zakona,  zanemareno i mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH, u kojem je, između ostalog, navedeno da relevantno tržište javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo nije otvoreno za konkurenciju, što znači da GRAS nije i ne može bit izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama. Pri tome se također nije vodilo računa o mogućnostima održavanja i servisiranja vozila i drugim stvarnim potrebama GRAS-a.

Također, u oktobru i novembru 2017. godine, u cilju realizacje dogovora da se Junuzović kopexu pribavi imovinka korist, po sličnom principu, izbjegavajući postupak javnih nabavki i zanemarujući poslovne interese GRAS-a, zaključen je ugovor o kupovini 25 minibus vozila, do čije realizacije nije došlo, te su na taj način pokušali da ovoj firmi pribave protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 630.000 KM. Pri tome se nije vodilo računa, iako su  upozoreni, da se radi o minibus vozilima koja imaju nedostatak jer se radilo o turističkim vozilima  na kojima je trebalo uraditi više popravki a posebno u kočinom sistemu kako bi se prilagodila brdskim uslovima vožnje u i oko Sarajeva.

Optužnicom je nadležnom sudu predloženo da se  od firme Junuzović kopex oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 462.000 KM, te da sud u cilju  oduzimanja ovih sredstava donese privremenu mjeru obezbijeđenja ovog novčanog iznosa.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.