Video/Foto/Predsjednik Ženske odbojkaške akademije ‘MIKASA NLB BANKA’ iz Tuzle Almir Žilić u intervjuu za TIP otkrio nove projekte: Odbojkom do respektabilnog kluba, stipendije i studija u Beču!

06.01.2019 09:34
 

Predsjednik i trener u Ženskoj odbojkaškoj akademiji ‘MIKASA NLB BANKA’ iz Tuzle Almir Žilić u intervjuu za TIP govorio je o novim projektima, kao što je saradnja sa klubom iz Beča, gdje će se talentovanim djevojčicama omogućiti fantastična prilika za napredovanje, stipendije i studiranje u Beču. Otkrio nam je da u planu ima otvaranje ženskih odbojkaških centara u svim općinama u Tuzlanskom kantonu, kao i Centra za gojaznu djecu u Tuzli.

TIP: Možete li nas upoznati sa radom i ciljevima Ženske odbojkaške akademije ‘MIKASA NLB BANKA’ iz Tuzle?

Žilić: Akademija je osnovana prije četiri godine i namijenjena je svim djevočicama Tuzle. Poslije mog trenerskog angažmana u OK Sloboda, gdje sam imao vrlo zapažene rezultate, odlučio sam otvoriti privatnu odbojkašku akademiju za djevojčice. Cilj nam je da se naredne godine takmičimo u Federalnom sistemu takmičenja. Trenutno samo radimo sa djevočicama. U akademiji ‘MIKASA NLB BANKA’ trenutno imamo veliki broj djevočica. U radu se vodimo prema evropskim standardima i izrasli smo u najveću akademiju na ovim prostorima. Treninge nam vode trener Žilić sa reprezentativkama Bosne i Hercegovine, a to su Lejla Softić, Amela Hadžić i Lejla Ramić. Za kondicijsku pripremu djevojčica zadužen je trener Armin Bukvić. Svi su profesori sporta.

 49736847_333292770856951_1438996356931780608_n

Zdrava sredina: djeca, sport, druženje…

TIP: Koliko bi koštalo roditelja da svoje dijete upiše u vašu Akademiju? Šta je sa roditeljima čija djeca imaju želju da se bave sportom i igraju odbojku, ali nisu materijalno u mogućnosti da plate troškove?

Žilić: Cijena je najmanje bitna. Mi imamo puno djevojčica koje ne mogu da plate, koje su iz socijalnih kategorija. One treniraju besplatno. Mi smo vrlo sretni kada možemo primiti djevočicu koja želi da se uključi i bavi sportom. Novac nije i ne smije biti najvažniji. Bitno je da nam se djeca bave sportom. Ovom prilikom bih pozvao djevojčice i njihove roditelja, da dođu i da nas posjete i uvjere se sami kako radimo i družimo se u Akademiji.

47685310_10213287246519307_2885451732026916864_n

TIP: S kojim uzrastom djevojčica radite, gdje vršite trenažne procese i kako da vas zainteresovani kontaktiraju?

Žilić: Mi radimo sa djecom uzrasta od 6 do 17 godina. Imamo pet kategorija. Mi smo jedina Akademija koja ima sve selekcije od predpionirki, pionirki, pa do seniorki. Radimo samo sa djecom koja su u adolescentskoj dobi koja je danas vrlo pogođena nekim novim negativnim trendovima u društvu.Treninge održavamo u Gimnaziji ‘Ismet Mujezinović’ u Tuzli. Zainterosavani sve informacije i brojeve telefona mogu pronaći na našoj Facebook stranici.

49206174_330097571165408_2687046782940086272_n

Odbojkom do studija i stipendije u Beču

TIP: U planu imate vrlo zanimljiv projekat koji je vezan za grad Beč. Možete li nas upoznati o čemu je tačno riječ?

Žilić: U posjetu nam 31. januara dolazi gospodin Peter Eichstädt i delegacija koja vodi vrlo renomiran klub Roadrunners u Beču. Gospodin Peter je vrlo zainteresova za potpisivanje protokola o saranji sa našom Akademijom. Svaka tri mjeseca bi sa svojim agentima dolazio u Tuzlu gledati kako igraju i treniraju naše djevojčice. Za koju god djevojčicu budu zainteresovani, u dogovoru sa njihovim roditeljima, slat ćemo na studije u Beč. One bi tamo dobijale stipendiju za igranje. Igrat će u klubu, imat će nekoga ko će ih primiti u ‘bijelom svijetu’, bit će sigurne, što nam je i cilj, kako nam djeca ne bi lutala. Ako već ne možemo utjecati na to da nam djeca odlaze na studije u Beč, onda ih možemo kanalisati u vrlo ozbiljne, zdrave i sigurne sredine.

Finansije

TIP: Hoće li djevojčice, tj. njihovi roditelji potpisivati ugovore sa klubom iz Beča, hoće li biti finansijski opterećeni zato što im dijete igra u klubu i dobija stipendiju? Koje su obaveze roditelja?

Žilić: Dvije zainteresovane strane imaju dva interesa. Naš interes je da omogućimo djeci da budu sretna u Beču, a interes kluba je da dobije mladu, talentovanu igračicu koju će nastaviti trenirati i odbojkaški se nadograđivati. Nikakvih ugovora i obeštećenja nema. Roditelji i djeca ništa nisu dužni kada je u pitanju novac. Cilj i interes nije novac. I jedna i druga strana ne funkcioniraju na principu novca. U razgovoru sa nama roditelji će vidjeti koliko smo mi ozbiljni u svom poslu. Oni su vidjeli da igračice sa prostora Bosne i Hercegovine, Balkana, su mnogo talentiranije i bolje od igračica iz Austrije.

49519634_2176559889275649_5724147054205206528_n

Sigurnost djece je najvažnija

TIP: U pitanju su maloljetnice, ko garantuje roditeljima sigurnost njihove djece kada odu u Beč?

Žilić: Nama je sigurnost naše djece na prvom mjestu. U stalnom kontaktu ćemo biti sa klubom iz Beča, djecom i roditeljima. Roditelji djece će vidjeti u kakvim uslovima će njihova djeca živjeti i trenirati. Na hiljade naše djece studira u Beču, naš cilj je da pomognemo našoj djeci da se što bolje snađu.

Promocija turizma TK kroz sport

TIP: U projekat ste uključili i Turističku zajednicu Tuzlanskog kantona?

Žilić: Mi želimo da zaokružimo priču, tj. da Turistička zajednica TK pomogne u realizaciji ovog projekta. Namjera nam je da našim gostima koji nam dolaze u posjetu, putem medija i svim drugima u Beču, da damo informacije o tome šta Tuzla i Tuzlanski kanton može ponuditi sportašima amaterima iz inostranstva. Njih je jako puno, to su milioni sportista. Možemo im obezbijediti kvalitetne, a vrlo jeftine uslove za odrađivanje njihovih sportskih ljetnih i zimskih priprema. Mi ćemo pokazati potencijale Tuzle i Tuzlanskog kantona. Tu prije svega mislim na Panonska jezera, Konjuh, Zlaču, hotel ‘Orion’. Mi imamo sportske i smještajne kapacitete za odrađivanje priprema sportskih klubova. Zahvalan sam ministru trgovine, turizma i saobraćaja Mirsadu Gluhiću i voditelju Turističke zajednice TK Miralemu Meškoviću na saradnji, razumijevanju i podršci u ovoj priči sa Bečom. Ideja je da organizujemo jedan veliki okrugli sto na kojem bi učešće uzeli naši gosti iz Beča, predstavnici Vlade TK, Turističke zajednice TK, kao i privrednici iz Austrije koji posluju na području Tuzlanskog kantona. Želja nam je da se svi uključe u ovaj projekat, jer cilj nam je da pomognemo našoj djeci, sportu, turizmu, ali i sportskim klubovima iz Austrije.

48355482_10213287248279351_7152917652350959616_n

U planu otvaranje ženskih odbojkaških centara u svim općinama u TK

TIP: Imte u planu da otvorite ženske odbojkaške centre u svim općinama u Tuzlanskom kantonu?

Žilić: Ženska odbojkaška akademija ‘MIKASA NLB BANKA’ nema ekskluzivitet samo za Tuzlu. Mi ćemo nastojati da otvorimo svoje centre i u drugim općinama u Tuzlanskom kantonu. Vrlo sam zainteresovan da se otvori akademija u Sapni, Teočaku, Čeliću, Gradačcu, ali i u drugim općinama u TK, gdje djevojčice nemaju priliku da treniraju u adekvatnim uslovima. Mi smo spremni da uložimo u njihovo zdravlje, talenat. Pružit ćemo im zadovoljstvo da se bave sportom u svojoj sredini.

49243605_274303899923747_6591694670919630848_n

Centar za gojaznu djecu u Tuzli

TIP: Postoji i ideja za otvaranje Centra za gojaznu djecu u Tuzli?

Žilić: Svjedoci smo da u Tuzli i Tuzlanskom kantonu imamo jako puno gojazne djece. Roditelji i djeca su poprilično nemoćni pred izazovima koje ovo moderno doba nosi sa sobom. U razgovoru sa ljekarima, nas nekoliko trenera će se upustiti u jedan veliki projekat, kao što npr. projekat ‘Život na vagi’. U radu sa gojaznom djecom spojit ćemo sport i struku. Projekat će trajati šest mjeseci, a pored djevočica, radit ćemo i sa dječacima. Uz mala odricanja i malo više treniga pomoći ćemo djeci da se riješe gojaznost. U pojekat će biti uključeni psiholozi, sportski radnici, doktori specijalisti sportske medicine i treneri koji će moći odgovoriti ovako velikom i odgovornom zadatku. To će biti prvi projekat ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu.

49479698_135413824044558_260454994447171584_n

TIP: Društveno ste odgovorni…Otvorili ste Žensku odbojkašku akademiju u Srebrenici, dajete stipendije…

Žilić: U pravu ste. U Srebrenici smo otvorili Žensku odbojkašku akademiju i na to smo ponosni. Na otvaranju je bilo skoro 200 djevojčica. To je bio veliki projekat. Vrlo smo ponosni na sve ono što smo uradili u Srebrenici. Takav projekat ćemo realizirati i u drugim općinama u Tuzlanskom kantonu. Naredne godine ćemo imati ‘Mikasinu’ odbojkašku ligu u svim općinama Tuzlanskog kantona. Sklopili smo saradnju o stipendiranju dječaka Smajla Zulfića iz Sarajeva koji pliva bez ruku. To je zaista dijete fenomen i može bit primjer svima nama. On uprkos svom hendikepu trenira i ima veliku volju za životom i sportom. To treba biti pozitivan primjer i ostaloj djeci.

49294871_532637063886837_1805993379570384896_n

TIP: U vrijeme kada su djeca sve više uz kompjutere i mobitele, je li možda danas važnije više nego ikada da ih roditelji usmjere ka sportu?

Žilić: Kolika je odgovornost na djeci, još veća odgovornost je na njihovim roditeljima. Bez roditeljske podrške i usmjeravanja djeca neće ništa ni trenirati. Djeca mlađeg uzrasta od roditelja saznaju šta je za njih dobro, a šta loše. Sportske navike se djetetu moraju usaditi u najranijoj dobi. To je jedini način da se odupremo svemu onome negativnom što nas okružuje, ulici, alkoholu, drogi, kockanju i sl. Imamo danas problem da su nam djeca od najranije dobi uz TV, igrice, mobitele i imaju probleme u psihofizičkom ponašanju. Nužno je da roditelji svoju djecu usmjere ka sportu i zdravlju.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.