Vlada TK: Usvojen plan poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla

28.12.2018 14:53
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je u petak  dala saglasnost na Plan poslovanja JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o za 2019. godinu. Planom rada i finansijskim planom za 2019. godinu su predviđeni veći prihodi Aerodroma nego u 2018. godini, a što je i rea1no za očekivati, te je sa tog aspekta Plan rada realan i ostvariv. Ukupna projekcija planiranih prihoda po svim osnovama u 2018. godini iznosila je 13.474.490,00 KM, a za 2019. godinu planira se iznos od 14.870.205,00 KM, što je povećanje planiranih prihoda za oko 1.395.715,00 KM, odnosno za 9.386%. Kada se sučele prihodi i rashode finansijski rezultat poslovanja u 2019. godini planira se završiti bez dobiti, odnosno bez gubitaka na tzv. „pozitivnoj nuli“.

U skladu sa navedenim, u Planu poslovanja se planira između ostalog i povećanje broja prevezenih putnika od oko 5,40%. Odnosno, u 2019. godini planira se prevesti oko 622.840 putnika. Planirano povećanje broja prevezenih putnika je u korelaciji sa planiranim uspostavljanjem novih destinacija u Europi i eventualno na Bliskom Istoku i sa opsluživanjem trenutnih 15 destinacija u šest zemalja Europe. Posmatrajući kapitalne investicije, u narednoj godini za ove namjene planirano je oko 3.000.000,00 KM, a što bi trebalo biti utrošeno na izgradnju novog prilaznog pula sa ogradom na zapadnoj strani Aerodroma, nabavku pokretne trake za prtljag, te druge projekte koji bi trebali rezultirati sa višim stepenom sigurnosti u pružanju aerodromskih usluga, ostvarivanjem značajnijih vlastitih prihoda Aerodroma, te u konačnici i otvaranju novih radnih mjesta.Vlada je imenovala i punomoćnike koji će na narednoj sjednici, u ime osnivača, vršiti ovlaštenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o.

Rudnik soli u potpunosti odgovorio na zahtjeve industrije

Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva privrede o proizvodnji slane vode kao osnove za razvoj hemijske industrije Tuzlanskog kantona. Kako se u Informaciji navodi, u periodu januar – novembar 2018. godine proizvedeno je 3.220.252 m³ slane vode industrijske koncentracije i 292.436 m³ poluzasićene slane vode. U ovom periodu u odnosu na isti period prethodne godine proizvedeno je više slane vode industrijske koncentracije za 130.431 m³ ili 4,2 %, dok je u odnosu na plan proizvedeno više za 48.250 m³ ili 1,5%. Poluzasićene slane vode je, u izvještajnom periodu u odnosu na isti period prethodne godine, proizvedeno manje 39.286 m³ ili 11,84 %, dok je u odnosu na plan proizvedeno manje 40.684 m³ ili 12,22 %. Preostale industrijske rezerve ležišta Tetima iznose 35.428.586 t soli ili 114.285.762 m3 slane vode ukupne mineralizacije 310 kg/m3. Ove rezerve predstavljaju zbir količina soli u komorama u kojima je eksploatacija u toku i količina soli u projektovanim komorama. Ostvarene količine tj. ukupne količine slane vode za 2018. godinu su zadovoljile potrebe kupaca sa 100,0%, a iste će se u konačnosti znati i prezentovati tek po završetku mjeseca decembra, odnosno po završetku 2018. godine.

Ostale odluke

Vlada je na sjednici, dala saglasnost na Odluku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona kojom se utvrđuje visina troškova polaganja stručnog ispita nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i odgajtelja u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, internatima i domovima učenika na području Tuzlanskog kantona. Naknada za polaganje iznosi 150,00 KM za troškove prvog polaganja stručnog ispita. Naknada troškova za polaganje ponovljenog ispita iznosi 75,00 KM, koliko i naknada polaganja svakog popravnog ispita iz općeg dijela.

Vlada je  dala saglasnosti na Pravilnik o plaćama, naknadama i drugim primanjima radnika Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaća i drugih ličnih primanja radnika sudova Tuzlanskog kantona i kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje ovih pravilnika je postignuti dogovor o povećanju koeficijenata za obračun plaća za sve budžetske korisnike, odnosno uvećanje koeficijenata za obračun plaća za 6,5%.

Vlada je  dala saglasnosti na Odluku o izmjenama Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona i Odluku odavanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije na području Tuzlanskog kantona. Također, Vlada je ovlastila ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića da, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona potpiše Odluku o izmjenama Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je  privremeno imenoala upravne odbore javnih ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.