Vlada TK: 416.464,97 KM za sufinansiranje ovogodišnje kamatne stope

24.12.2018 14:03
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je u ponedjeljak  odobrila ukupno 416.464,97 KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim društvima, kojima su odobreni krediti iz kreditne linije realizirane u saradnji Vlade TK i Sparkasse banke. Ovom kreditnom linijom omogućeno je osiguranje finansijskih sredstava za pokretanje ili unapređenje poslovnih aktivnosti putem kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope. Podsjećamo radi se o kreditima ukupne vrijednosti oko 25 miliona KM, gdje se Vlada obavezala da će subvencionirati 3% godišnje kamatne stope po svakom pojedinačnom finansiranju za privrednog subjekta kome banka odobri kreditna sredstva. Za ove namjene Vlada je osigurala ukupno 1,1 milion KM. Vlada je svojim Odlukama u toku 2018. godine prihvatila Mišljenje tj. dala saglasnost za ukupno 73 zahtjeva u ukupnom iznosu od 25.100.000,00 KM, za koje je Banka odobrila kreditna sredstva. Današnja odluka se odnosi na raspodjelu sredstva od 1,1 milion KM, odnosno njegov proporcionalni dio u 2018. godini u iznosu od 416.464,97 KM.

Usvojen Izvještaj o realizaciji plana jesenje sjetve u 2018. godini

Vlada jeusvojila Izvještaj o realizaciji plana jesenje sjetve u 2018. godini za područje Tuzlanskog kantona. Prema podacima nadležnih općinskih organa Kantona planirana sjetva obavljena je na 6.838,5 ha ili 87,65% planiranih površina. Najveće površine zasijane su pšenicom 3.110 ha, odnosno 85,04% od planiranih površina, a 39,86% od ukupno ostvarene sjetve. Ostala strna žita su zasijana na površinama od 1.617 ha, odnosno 89,93% od planiranih površina. Industrijsko bilje zasijano je na površini od 7 ha što je 100,00% u odnosu na plan. Povrtnim biljem (crveni luk, salata, špinat i grašak i dr.) zasijano je 558,5 ha, a što je 94,66 % u odnosu na plan. Od planiranih 1.750 ha za krmno bilje zasijano je 1.546 ha odnosno 88,34% u odnosu na planiranu površinu. Stepen realizacije jesenje sjetve po općinama Kantona je različit i kreće se od 17,74% na području općine Srebrenik do 106,43% na području općine Lukavac. U prosjeku jesenja sjetva na području Tuzlanskog kantona je realizovana sa 87,86%. U 2018. godini je došlo do povećanja sjetvenih površina u općinama Čelić i Lukavac, u općini Gračanica sjetvene površine su na nivou prošle godine, dok su u ostalim općinama sjetvene površine nešto umanjene. Na smanjenje sjetvenih površina, u odnosu na prošlu godinu, uticale su nepovoljne vremenske prilike prije svega suša u vrijeme optimalnih rokova sjetve što je onemogućilo oranje i pripremu zemljišta za sjetvu.

Podrška povratku izbjeglih i raseljenih osoba

Vlada je usvojila Informaciju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o efektima ulaganja za povratak iz Budžeta Tuzlanskog kantona na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Kako se u Informaciji navodi za realizaciju šest programa podrške povratku izbjeglih i raseljenih osoba i materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine utrošila ukupno 837.394,33 KM. Radi se o programima Projekata održivog povratka, Pomoć drugim nivoima vlasti, Obavezno zdravstveno osiguranje socijalno ugroženih raseljenih lica, naknade za dženaze i sahrane prognanih i raeljenih lica, Subvenciji električne energija za raseljene osobe, te nabavci ogrjeva-uglja za socijalno ugrožene raseljene osobe. Kako se dalje navodi, navedena ulaganja Ministarstva rezultirala su smanjenjem broja raseljenih lica na području TK-a sa 11.858 u 2015. godini na 9.988 osoba u 2018. godini, što je manje za 1.870 raseljenih osoba. Posmatrajući samo 2018.godinu na područje našeg kantona 42 osobe su se vratile u prijeratno mjesto prebivališta, što je za oko 73 % više u odnosu na broj povrataka iz prethodne godine, a na područje opština entiteta Republika Srpska, vratilo se 127 osoba ili za 21% manje u odnosu na broj povrataka iz prethodne godine. Ono što raeseljena lica traže i pokušavaju za sebe stvoriti kada se vrate u svoje domove jeste ekonomska sigurnost u smislu zapošljavanja i samozapošljavanja. Zbog toga bi u narednom periodu veću pažnju trebalo posvetiti održivom povratku i povratku raseljenih i izbjeglih osoba, pri čemu je neophodno posebno usmjeriti pažnju na povećanje izdvajanja za infrastrukturu u povratničkim mjestima kako bi se poboljšali uslovi za život, podjednako, svim povratnicima, posebnu pažnju posvetiti zatvaranju kolektivnih centara, odnosno licima koja su smještena u kolektivnim centrima i drugim vidovima alternativnog smještaja na području Tuzlanskog kantona, te i u narednom periodu nastaviti sa temeljnom i kontinuiranom kontrolom utroška budžetskih sredstava koja se izdvajaju kao pomoć povratnicima za infrastrukturu i održiv povratak, kako bi se spriječila zloupotreba, odnosno, nenamjensko trošenje dodijeljenih sredstava. Ono što je još značajno istaknuti jeste da u 2016., 2017. i 2018. godini nije bilo korisnika dodijeljenih sredstava koji su nenamjenski utrošili finansijska sredstva.

Vlada Tuzlanskog  kantona istinski posvećena izgradnji Centra za autizam

Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja Elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra. Radi se o redovnoj informaciji kojom se svake godine, periodično Vlada upoznaje sa mjerama i aktivnostima koje su preduzete na ovom planu. Kako je istaknuto, izgradnja i otvorenje Centra je složena problematika, ali je to projekat kojem je Vlada Tuzlanskog  kantona istinski posvećena. Vlada TK je do sada za izgradnju Centra za autizam izdvojila 400.000 KM ( 300.000 KM u 2015. i 100.000 KM u 2018. godini) i redovno prati aktivnosti resornih ministarstava na realizaciji ovog projekta i u njima aktivno učestvuje. Takođe treba naglasiti da se sa gradom Tuzla nisu do kraja regulisani imovinsko pravni odnosi u vezi sa postojećim objektom i zemljištem na kojem će biti izgrađen Centar za autizam. Preduslov za osnivanje Kantonalne JU Centar za autizam bi morao biti da je Tuzlanski kanton vlasnik objekta i zemljišta u kojima bi bio smješten i na kojima bi se nalazio Centar za autizam, što ćemo nastojati riješiti u narednom periodu. Također, otvoreno je pitanje i finansiranja rada te ustanove nakon njenog osnivanja. Imajući u vidu da se radi o ustanovi koja bi radila 24 sata dnevno, te broju uposlenika koje je neophodno osigurati, dolazi se do cca 1,5-2 miliona KM koje je neophodno osigurati na godišnjem nivou. Imajući u vidu da bi to treba biti referentni centar za područje cijele Federacije BiH, onda se ta finansijska konstrukcija može zaokružiti učešćem i Federacije, drugih kantona ili općina  u finansiranju rada te ustanove.

Podsjećamo, budući da od strane HO Hilfswerk Austria International nisu obezbjeđena neophodna finansijska sredstva odnosno nisu ispunjene obaveze propisane odredbama Memoranduma o razumijevanju i Generalnog sporazuma, Zaključkom Vlade Tuzlanskog kantona 2016. godine prekinuta je dalja saradnja sa HO Hilfswerk Austria.Današnjom odlukom Vlada je zadužila Ministarstvo za rad socijalnu politiku i povratak TK, Ministarstvo zdravstva TK i Ministarstvo nauke i obrazovanja TK da iznađu partnersku organizaciju koja će preuzeti aktivnosti, obaveze i zadatke iz Generalnog sporazuma, a koje je do raskida saradnje imala HO Hilfswerk Austria International, kako bi se nakon prikupljanja neophodnih novčanih sredstava nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli mogao tehnički sprovesti.Također, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak je zaduženo da u roku od 3 mjeseca sačini i Vladi TK dostavi prijedlog daljih aktivnosti i mjera (hodogram) sa odgovarajućim zaduženjima i rokovima za njihovo izvršenje, a u cilju uspostave Centra za autizam u Tuzli.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.