Reakcije na odluku CIK-a o popuni Doma naroda PFBiH

18.12.2018 17:30
 

Stranka demokratske akcije smatra da je odluka Centralne izborne komisije neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi popis iz 2013. godine.

“SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnju odluku CIK-a BiH smatramo političkom, a ne stručnom“, saopšteno je iz SDA.

Naglašava se da će stoga SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a BiH.

CIK BiH je na današnjoj sjednici usvojio izmjene Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Uputstvom se naime, određuje novi način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji se sastoji od 58 članova, po 17 iz klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te sedam iz reda ostalih.

Demokratska fronta: Odlukom CIK-a prekršen Ustav Federacije BiH

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila je odluku o popuni Doma naroda Federacije BiH po prijedlogu predsjednika Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata.

Iz Demokratske fronte smatraju da je time prekršen Ustav FBiH odnosno njegov član u kojem piše: konstitutivni narodi i grupa ostalih biće proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a direktno krši Ustav FBiH, ističu iz DF-a.

“Također, Demokratska fronta podsjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku FBiH u kojem je jasno naglašeno da CIK ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda F BiH. Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav FBiH, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992. do 1995. godine i takva odluka biće predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH predsjednik Demokratske fronte“, zaključuje se u saopštenju DF-a.

CIK je na današnjoj sjednici usvojio izmjene Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Uputstvom se određuje novi način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji se sastoji od 58 članova, po 17 iz klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te sedam iz reda ostalih.

SDP: Odluka CIK-a BiH je finalizacija rezultata ratnih zločina

Centralna izborna komisija BiH odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prekršila je Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje BiH sa jasnom namjerom da se država podijeli na tri etničke teritorije, istakli su iz Socijaldemokratske partije BiH.

“Ovim potezom pet članova CIK-a BiH pokušavaju u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja. Moraju biti svjesni da će njihova imena ostati upamćena baš prema toj nečasnoj ulozi finaliziranja rezultata ratnih zločina. SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu BiH, kako bi se ova odluka stavila van snage“, ističe se u saopštenju SDP-a.

Naglašavaju da očekuju i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzme potrebne korake kako bi se spriječila primjena ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK-a BiH, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“SDP BiH neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona. Sve drugo bilo bi izdaja BiH i pristajanje na daljnju etničku podjelu naše države i njeno svođenje na uniju tri etničke republike. BiH nikada nije bila i nikada neće biti takva država“, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Potpuno je jasno kako je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u FBiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH. Ako se dopusti praksa da institucije poput CIK-a BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u BiH, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji. Pozivamo i sve druge probosansko-hercegovačke snage da javno iznesu stav.“

Američka ambasada i Delegacija EU u BiH podržali odluku CIK-a

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije/EUSR u Bosni i Hercegovini (BiH) primili su k znanju odluku Centralne izborne komisije o popunjavanju Doma naroda Federacije koja je usvojena danas.

“Pohvaljujemo CIK na preuzimanju koraka koji će omogućiti formiranje vlasti Federacije i pozivamo sve relevantne aktere da poduzmu neophodne korake u tom smjeru”, navodi se u saopćenju američke ambasade i Delegacije EU u BiH.

“Odluka koju je usvojio CIK ne oslobađa odgovorne vlasti od obaveze da riješe trenutne nedostatke u Izbornom zakonu BiH na sistematski način. U tom kontekstu, ohrabrujemo stranke da intenziviraju rad na iznalaženju kompromisnih rješenja koja ne unazađuju već približavaju zemlju evropskim standardima i demokratskim normama koje osiguravaju jednakost svih u Bosni i Hercegovini”, navode u saopćenju.

Podsjećaju kako su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija tokom proteklih 18 mjeseci pokušali da potpomognu dijalog između političkih stranaka u okviru napora da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu BiH. Zaključuju kako radi manjka političke volje za kompromisom, stranke nisu uspjele da postignu dogovor o zakonskom rješenju.

“U odsustvu zakonskog rješenja, CIK, ne samo da ima ovlaštenje već i odgovornost da sprovede izborne rezultate. Eksperti Venecijanske komisije su ovo jasno naglasili u razgovorima s političkim strankama i CIK-om tokom svojih posjeta Sarajevu proteklog ljeta i jeseni. Neslaganja s odlukom CIK-a mogu se rješavati kroz dostupna pravna sredstva, a proces formiranja vlasti se ne treba držati taocem”, dodaje se u saopćenju povodom današnje odluke CIK-a BiH o načinu popune Doma naroda FBiH.

Kožul: Odluka CIK-a nije sukladna presudi Ustavnog suda, jeste Izbornom zakonu

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Centralne izborne komisije BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

– Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ – kazao je Kožul.

Da li će njegova politička opcija biti među onima iz kojih je već tokom ovog dana najavljeno da će se obratiti Ustavnom sudu povodom današnje odluke CIK-a, Kožul nije želio odgovoriti.

Iz njegove izjave novinarima proizilazi da je odluka CIK-a toliko ‘svježa’ da bi bilo nezahvalno očitovati se o tome prije nego HNS podrobnije sagleda ovo pitanje.

Centralna izborna komisija BiH je danas odlučivala o kriterijima za kadrovsku popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opredijelila se da kriterij za to bude popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Nezavisni blok: Odluka CIK-a nije u skladu s Ustavom FBiH

Nezavisni blok smatra da današnja odluka Centralne izborne komisije BiH nije u skladu s Ustavom Federacije BiH i principima pravne države i integracije BiH.

– Očekujemo da se ovlašteni predstavnici institucija obrate apelacijom i da Ustavni sud BiH hitno reaguje po ovom pitanju. Bosna i Hercegovina mora biti pravna država, u kojoj vladaju institucije i vladavina prava i uvjereni smo da će se to u konačnici pokazati i u slučaju djelovanja Centralne izborne komisije – saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Dunović: CIK donio Odluku koja nije u skladu s Ustavom Federacije

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović saopćio je danas da Odluka Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta prema popisu iz 2013. godine nije u skladu s Ustavom Federacije.

Pojasnio je da se Članom 11a Amandmana LII na Ustav FBiH, “predviđa proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti konstitutivnih naroda i grupe ostalih na bazi popisa iz 1991. godine, sve do potpune implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Amandman LI predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks VII u potpunosti ne provede”.

Podsjetio je također da su se potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i on 16. novembra obratili CIK-u, upozoravajući da bi bilo protivno Ustavu Federacije BiH donijeti Odluku o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koja se temelji na popisu iz 2013. godine.

Iz Kabineta potpredsjednika FBiH je saopćeno da je CIK kao institucija, odnosno članovi CIK-a koji su podržali današnju Odluku, postupili potpuno protivno Ustavu Federacije BiH, što će rezultovati zaštitom građana pred Ustavnim sudom.

Kojović: Zbog odluke CIK-a pokrenut ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom BiH

Naša stranka će od Ustavnog suda BiH, nakon odluke Centralne izborne komisije BiH o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, tražiti privremenu mjeru zaštite da se ta odluka ne može provoditi dok se o njoj ne donese meritorna odluka.

Predsjednik Naše Stranke Predrag Kojović je na konferenciji za medije danas odluku CIK-a nazvao „politički kompromis kojega je CIK uradio očigledno između ljudi koji imaju različite vizije o tome kako BiH treba da izgleda“.

– Stoga ćemo pokrenuti upravni spor uime svih kantonalnih zastupnika koji su potencijalno oštećeni ovom odlukom, ljudi koji bi mogli biti izabrani da nije donesena odluka CIK-a – rekao je Kojović.

Istakao je da će pokrenuti i apelaciju pred Ustavnim sudom od kojeg će zatražiti da se odluka CIK-a proglasi neustavnom.

– U međuvremenu Naša stranka neće učestvovati i na sve moguće načine, koji su dozvoljeni, će blokirati izbor delegata u Federalni dom naroda dok god Ustavni sud ne donese odluku o ovom pitanju – rekao je pored ostalog Kojović.

Zaključio je da želi državu u kojoj će biti važan svaki čovjek, bez obzira odakle dolazio.

Krišto: Odluka u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto smatra da je današnja odluka Centralne izborne komisije o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH potpuno suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim nivoima i suprotna Ustavu BiH.

“CIK nema, niti je imao osnov da donese odluku o tome koliko koji kanton daje delegata za Dom naroda FBiH. S toga ćemo mi, kao legitimno izabrani politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda, činiti sve da i dalje štitimo poziciju ne samo tog nego i svih konstitutivnih naroda, jer zapravo to je BiH”, rekla je ona novinarima.

Prema njenim riječima, oni će kada vide odluku i formu donijeti odluke na stranačkim tijelima i u okviru Hrvatskog narodnog sabora šta će da učine.

Poslanički klub DF-GS: Odluka CIK-a je u suprotnosti s Ustavom FBiH

Klub poslanika Demokratske fronte/Građanskog saveza (DF/GS) u Parlamentu Federacije BiH saopćio je danas da je i pored upozorenja, Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila prijedlog popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristeći popis iz 2013. godine uz princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Federalnog parlamenta biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako su na posljednjim Općim izborima izabrani.

U saopćenju se navodi da su upozorenja CIK-u uputili politički predstavnici Bosanskog bloka, predstavnici akademske zajednice, visoki predstavnik za BiH i mnogi drugi međunarodni faktori, a upozorenja su se odnosila na obavezu CIK-a da pri donošenju Odluke o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta primjeni odredbe Ustava FBiH, tačnije amandmana 51, kojim je propisano da će se objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine koristiti za sva izračunavanja koja koriste demografske podatke do potpune provedbe Aneksa 7.

– Donoseći ovakvu Odluku o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta, Centralna izborna komisija BiH je prekršila Ustav FBiH i time izazvala reakciju političkog vrha Demokratske fronte koja će rezultirati upućivanjem prigovora Apelacionom odjelu Suda BiH od strane člana Predsjedništva BiH Željka Komšića – ističe se u saopćenju.

Dodaje se da Poslanički klub Demokratske fronte i Građanskog saveza u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ostaje privržen Javnim politikama koje je predstavio građanima BiH, u kojima vladavina Ustava i zakona na cijelom prostoru BiH nemaju alternativu.

– Posvećenost i predanost u ostvarivanju vladavine prava obavezuje nas da u tom cilju poduzmemo sve zakonom propisane radnje kako bi odluku Centralne izborne komisije BiH vratili u ustavom propisane okvire, te vratili povjerenje građana u institucije sistema – saopćeno je iz Klub poslanika DF/GS u federalnom parlamentu.

(TIP/Izvor: Agencije)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.