Ko je odgovoran za stanje na Univerzitetu u Tuzli?

13.12.2018 09:09
 

Sindikat visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona zabrinut je za opstojnost Univerziteta u Tuzli. U saopštenju za javnost Sindikat je  pitao predstavnike Vlade TK i rektoricu, da li je ovo samo ‘gašenje požara’ novčanom intervencijom iz samo njima znanih raspoloživih budžetskih rezervi?

Saopštenje za javnost  prenosimo u cjelosti:

Nakon otvorenog pisma Sindikata visokog obrazovanja TK, iz medija smo saznali da je održan sastanak, nakon kojeg su date izjave od predstavnika Vlade TK i Univerziteta u Tuzli da „nije upitna isplata plaća za mjesece novembar i decembar tekuće godine, kao i ubuduće. Ovim putem radnici Univerziteta u Tuzli okupljeni u Sindikat visokog obrazovanja TK, žele da se zahvale imenovanim što su tako brzo (jednim sastankom) riješili problem isplata plaća, a posebno nas raduje najavljeno povećanje plaća od 6,5% i time izjednačavanje sa ostalim budžetskim korisnicima iz oblasti obrazovanja.

Međutim, zabrinuti za opstojnost Univerziteta u Tuzli, Sindikat ovim putem otvoreno pita predstavnike Vlade TK i rektoricu, da li je ovo samo ”gašenje požara”, novčanom intervencijom iz samo Vama znanih raspoloživih budžetskih rezervi? Ovim putem Vas također pitamo, da li ste utvrdili:

 • uzroke smanjenja interesa svršenih srednjoškolaca za upis na Univerzitet u Tuzli,
 • razloge pada vlastitih prihoda na Univerzitetu u Tuzli,
 • na što su se trošila sredstva iz vlastitih prihoda i mjere za finansijski oporavak Univerziteta u Tuzli,
 • odgovornost rektora, direktora za ekonomske poslove i generalnog sekretara za stanje na Univerzitetu u Tuzli,
 • iznose neevidentiranih obaveza Univerziteta u Tuzli po raznim osnovama, jer je po nekim informacijama riječ o milionskim iznosima, a za mnoge od ovih obaveza vode se sudski sporovi,
 • koliki su novčani gubici Univerziteta u Tuzli po osnovu izgubljenih sudskih sporova i ko su odgovorne osobe, odnosno zbog čijih propusta u radu je došlo do sporova pred nadležnim organima,
 • zašto i po kom osnovu se ne dopušta angažman i napredovanje, kako u službama po sistematizaciji radnih mjesta, tako i u nastavi, vlastitom kadru odnosno uposlenicima iz reda administrativno-tehničkog osoblja koji su stekli diplome i zvanja,
 • zašto su tokom 2018. godine raspisivani konkursi za prijem u radni odnos novog osoblja ukoliko je analizom utvrđen trend pada vlastitih prihoda, a imajući u vidu da se niti jedno zaposlenje ne može izvršiti bez saglasnosti Vlade, (tj. zašto je Vlada dala saglasnost na nova uposlenja ako budžetom nisu predviđena sredstva za plaće),
 • šta je sa implementacijom projekta rekonstrukcije i opremanja jedne zgrade u kampusu Univerziteta u Tuzli u saradnji sa Turskom razvojnom agencijom TIKA, jer se Vlada TK prošle godine javno hvalila i medijski objavila, da je u budžetu predvidjela oko 540 hiljada KM za ovu namjenu?

Ovo je samo dio gorućih pitanja na koja Sindikat visokog obrazovanja TK traži odgovore. Nezaobilazna pitanja su: Da li rektorica smatra da joj (nam) zbog „briljantnog stanja“ na Univerzitetu u Tuzli ne trebaju prorektori? Postoji li strategija razvoja Univerziteta u Tuzli za narednih par godina i ima li rektorica bilo kakav akcioni plan za prevazilaženje po nama očajnog stanja na Univerzitetu u Tuzli? Zašto Vlada TK ne izvrši kontrolu finansijskog stanja i poslovanja na Univerzitetu u Tuzli?

Koristimo priliku da podsjetimo rektoricu da je osnovni zadatak Sindikata vođenje brige o zaposlenicima i njihovim plaćama i uslovima rada kod poslodavca. Na naše otvoreno pismo od 29.11.2018. godine, niti jedna od prozvanih strana nije odgovorila ni na jedno postavljeno pitanje. Time se stekao dojam zataškavanja i „skrivanja pod tepih“ stvarnog stanja, što je apsolutno neprihvatljivo članovima SVOTK, te ćemo ustrajati u borbi za uvođenje normi odgovornog ponašanja i odnosa prema javnoj ustanovi koja je opšte dobro svih građana.

(TIP/Saopštenje za javnost Sindikata visokog obrazovanja TK)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

4 komentara na Ko je odgovoran za stanje na Univerzitetu u Tuzli?

 1. solartz

  13. 12. 2018. - 09:43

  Najviše ste vi krivi. Šutjeli ste u protekle 4 godine kad ste trebali najviše da stanete u odbranu integriteta kako Univerziteta tako i dostojanstva vaših članova sindikata. Ali dok ste se borili za svoje pozicije kako u politici tako i na univerzitetu prolazilo vam je kraj očiju sav ovaj jad i bijeda koji su napravljeni prema univerzitetu. Ni sad se ne bi oglasili da nije ovakva politička situacija na terenu. Vaše uvažene kolege su na visokim političim funkcijama i oni su radi uskog kruga podobnih doveli kako univerzitet tako i kanton u situaciju da bude jedan od najgorih u FBiH.

 2. angel

  13. 12. 2018. - 21:39

  Konačno “Žuti Prsluci” i u BiH.

 3. angel

  13. 12. 2018. - 21:42

  Liberté, égalité, fraternité

 4. Cupi

  14. 12. 2018. - 07:46

  Sad će vama Begić dati odgovor na sva pitanja, onako sa pravne strane.
  A na većinu bi vam odgovor mogao dati Garagamel Halilović, jer je za svoje vladavine i diktature otvarao odsjeke i fakultete, nabijao broj studenata bez da su ljzdi imali prostora i stolica da sjede a kamoli stručnog kadra, tehničke opremljenosti i suštinske potrebe za otvaranjem određenuh odsijeka i fakulteta.
  Niko nije smio Gargiju riječ reći, pustili ste da radi šta hoće, na proteste 2014. a koji su se dešavali ispred vaš zgrade, niste qrcom mrdnuli ili ste posmatrali sa rukama u džepovima, a sad biste kao vi da protestvujete i da vas raja podrži?! Sad, kad je medo zakucao na vaša vrata?!
  Jah,
  Akademska zajednica TK=trash

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.