‘Via naturae’: Održana javna tribina o invazivnim biljkama Grada Tuzla

06.12.2018 11:52
 

Javnu tribinu o invazivnim biljkama Grada Tuzle je uz podršku Grada Tuzla organizovalo Udruženje za zaštitu prirode i biodiverziteta  ̎Via naturae ̎ sa ciljem aktualizacije problema invazivnih vrsta.Proces širenja invazivnih vrsta najčešće je povezan s različitim ljudskim aktivnostima, te je jedan od najvećih uzroka ugrožavanja biološke raznolikosti, drugi je po redu pritisaka, odmah nakon uništavanja staništa. Pored negativnog utjecaja na biološku raznolikost, ove vrste negativno djeluju na život i zdravlje ljudi.

Jedna od najpoznatijih invazivnih vrsta je ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), koja se pojavljuje na ruderalnim staništima Posavine, Semberije, Krajine, istočne i centralne Bosne. Odlikuje se velikom produkcijom polena, te se svrstava među glavne alergene. Za ambroziju su doneseni i akti u Federaciji BiH, kojima se zahtijeva suzbijanje ove vrste na područjima na kojima ona raste, bilo da su to javne ili privatne površine. To znači da je suzbijanje ambrozije i društvena i lična odgovornost.

47384320_509506159556533_2479684602248036352_n

 Udruženje je održavanjem ove tribine imalo za cilj aktualizirati problem invazivnih vrsta i to izradom edukativne brošure za građane, nadležne službe i organizacije, kako bi ista poslužila u lakšoj identifikaciji vrsta, podizanju javne svijesti o invazivnim vrstama, prepoznavanju njihovih faktora invazivnosti.Na tribini su govorile mr.sc. Zineta Mujaković, dipl. biolog – Šef odsjeka za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i dr.sc. doc. Jasmina Kamberović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, Udruženje za zaštitu prirode i biodiverziteta ˝Via naturae˝.

47572924_342875423208561_7682426273146077184_n

Tribini su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, predstavnici Grada Tuzla, JKP Komunalac Tuzla, profesori i studenti Prirodno-matematičkog, Medicinskog, Tehnološkog, Edukacijsko-rehabilitacijskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, organizacije civilnog društva CISP, Eko-mreža, Revolt, lokalne firme, građani i članovi Udruženja.Invazivne vrste su poslije degradacije staništa drugi faktor koji doprinosi ugrožavanju biodiverziteta, a javna svijest i edukacija su bitni koraci u očuvanju naše prirode.

 O Udruženju

Udruženje za zaštitu prirode i biodiverziteta  ̎Via naturae ̎ osnovano je u martu 2018. godine i okuplja članove među kojima su mnogi stručno osposobljeni za provođenje bioloških i ekoloških istraživanja. Najveći broj članova su biolozi, ali osim njih tu su i informatičati, geografi i simpatizeri prirode. Udruženje ima za cilj provođenje aktivnosti na unaprijeđenju zaštite prirode i ekološkog planiranja, istraživanja biodiverziteta i inventarizacija bioloških vrsta, staništa i ekosistema, promociju i zagovaranje učešća javnosti i lokalne zajednice u donošenju odluka po pitanjima zaštite prirode i očuvanja okoliša.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.