Vlada TK donijela odluku o privremenom finansiranju

04.12.2018 12:48
 

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o privremenom finansiranju, jer budžet za narednu godinu neće biti donesen do kraja ove godine. U pripremi je samo nacrt budžeta koji će biti usaglašen s novoformiranom skupštinkom većinom koju čine građanske stranke. Skupština Tuzlanskog kantona do kraja godine mora donijeti odluku o privremenom finansiranju. Aktualna vlada će Skupštini uputi prijelog odluke o privremenom finasiranju za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu od oko 75 miliona maraka. Očekuje podršku Skupštine u kojoj većinu ima građanski blok stranaka bez vladajuće PDA.

Uvezivanje radnog staža

Vlada Tuzlanskog kantona  je  usvojila Informaciju Radne grupe Vlade Tuzlanskog kantona o broju radnika i visini obračunatih, a neuplaćenih obaveza za neuvezani radni staž, za zdravstvo i za nezaposlene u privrednim društvima koja su u većinskom vlasništvu ili su bila u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona nad kojima se vodi ili je završen stečajni postupak, a kojima su odobrena finansijska sredstva za uvezivanje radnog staža (PIO/MIO) od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2018. godinu. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Ministarstvo privrede su zaduženi da, u skladu sa Informacijom, svako u okviru svoje nadležnosti, najkasnije do 07.12.2018. godine izrade i Vladi Tuzlanskog kantona dostave prijedlog Programa za sanaciju i restruktuiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BiH.

Također, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona su zaduženi da, najkasnije do 14.12.2018. godine izrade i Vladi Tuzlanskog kantona dostave prijedlog Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzaća ostali ili ostaju bez posla.Prema informaciji Ministarstva privrede Federalna vlada je ove godine odobrila ukupno 424.142,16 KM za podmirenje obaveza prema fondu PIO/MIO za preduzeća sa Tuzlanskog kantona. Ovim su ispunjeni uslovi za penzionisanje ukupno 62 radnika i to, 34 uposlenika „TTU“ Tuzla, 12 uposlenika „Fortuna“ Gračanica, 11 uposlenika „Remontmontaža“ Tuzla, 7 uposlenika „IRM Company“ d.o.o. Tuzla i pet uposlenika „Rudar invest“ d.o.o. Banovići. Sredstva za uvezivanje radnog staža za navedena privredna društva za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost iznose 155.900,88 KM, te je Radna grupa predložila  Vladi Tuzlanskog kantona da sredstva potrebna za uvezivanje radnog staža isplati iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije koja su deponovana kod Razvojne banke Federacije BiH (sredstava na ESCROW računu).

Prihvaćen Izvještaj o poduzetim aktivnostima u vezi poslovanja GIKIL-a u 2018. godini

Na održanoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj Ministarstva privrede o aktivnostima Vlade Tuzlanskog Kantona i Ministarstva privrede u vezi poslovanja GIKIL-a u 2018. godini. Ovom prilikom Vlada Tuzlanskog kantona, s ciljem traženja rješenja za nagomilane probleme u GIKIL-u s akcentom na traženje mogućnosti da ova fabrika nastavi poslovanje u okviru zakonskih obaveza te pribavljanja nove okolišne dozvole, daje podršku prijedlozima Sindikalne organizacije „Global Ispat Koksna Industrija“ d.o.o. Lukavac da se upravljačke strukture kompanije (Uprava i Nadzorni odbor) pismeno obavežu i donesu odgovarajuće odluke da će u roku od 6 mjeseci planski otkloniti i sanirati sve nedostatke utvrđene nalozima FUZIP, za što će u skladu sa navedenim, obezbjediti i neophodnu novčanu investiciju. Da Vlada FBiH na osnovu pismene garancije Kompanije, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, kod  FUZIP izdejstvuje odgađanje izvršenja Rješenja o obustavi rada GIKIL-a, a da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH ubrza proceduru izdavanja nove okolinske dozvole, ili da predloži privremeno rješenje izdavanja okolinske dozvole koja bi značila i početak implementacije obaveza navedenih u Zahtjevu za okolinsku dozvolu. Nakon što se obezbijedi realizacija svega navedenog Federalna uprava za inspekcijske poslove treba da vrši intezivan nadzor nad provođenjem i realizacijom utvrđenih nedostataka. Sindikalna organizacija GIKIL-a, sa svojim cjelokupnim kapacitetom, se obavezuje da će biti aktivan učesnik realizacije svega predhodno navedenog, navodi se u današnjem zaključku Vlade Tuzlanskog kantona.

Ostale odluke

Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada je  donijela Pravilnik o provođenju postupka dodjele sredstava za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona. Radi se o završetku projekta subvencioniranja dijela kamatne stope za kredite privrednih društava, a u okviru čega je putem Sparkasse Banke privrednicima sa područja našeg kantona na raspolaganje stavljeno ukupno 25,1 milion KM. Vlada je svojim Odlukama u toku 2018. godine prihvatila Mišljenje tj. dala saglasnost za ukupno 73 zahtjeva u ukupnom iznosu od 25.100.000,00 KM, za koje je Banka odobrila kreditna sredstva. Sredstva potrebna za subvencioniranje dijela kamatne stope, u ukupnom iznosu od 1,1 milion KM, se nalaze deponovana na posebnom račun Vlade TK kod Sparkasse banke, a Vlada TK će naknadno donijeti i odluku o odobravanju subvencioniranih sredstava u skladu sa danas donesenim Pravilnikom.

(TIP)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.