Foto: Doktori sa Klinike za hirurgiju UKC Tuzla predavači na Kongresu hirurga FBiH sa međunarodnim učešćem; Prof.dr.Samir Delibegović govorio o važnosti uvođenja ‘OVE’ vrste operacije u svim hirurškim centrima u BiH

19.11.2018 14:01
 

U okviru IV Kongresa hirurga  Federacije BiH sa međunarodnim učešćem, koji je održan u Zenici u organizaciji Udruženja hirurga FBiH, zapaženo je bilo predavanje pod nazivom “Laparoskopska apendektomija”, koje je održao prof.dr.Samir Delibegović, subspecijaliste abdominalne hirurgije Klinike za hirurgiju JZU UKC Tuzla i predsjednik Udruženja Endoskopskih Hiruga Bosne i Hercegovine (UEHBH/AESBH).

Govoreći o laparaskopskoj apendektomiji, doktor Delibegović istakao je važnost i potrebu uvođenja ove vrste operacije u svim hirurškim centrima u Bosni i Hercegovini. „Ova vrsta operacije pokazuje brojne prednosti u odnosu na klasičnu apendektomiju. Za pacijente je manji intenzitet boli, imaju kraću hospitalizaciju i brže se vraćaju svakodnevnim aktivnostima, a operacija nema velikog ožiljka kao kod klasičnog pristupa“, naglasio je prof.dr Delibegović.

321

Osniva se Udruženja Endoskopskih hiruga BiH

 Bila je ovo prilika da dr. Delibegović učesnicima kongresa prenese i informacije o osnivanju Udruženja Endoskopskih hiruga Bosne i Hercegovine (UEHBH/AESBH), te ih upozna o aktivnostima u unaprjeđenju daljeg intenzivnog razvoja i popularizacije endoskopske hirurgije. Istakao je i podršku Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla razvijanju Udruženja.

„Udruženje endoskopskih hirurga u BiH će nastojati da popularizira i proširi, sve bazične laparoskopske operacije poput laparoskopske apendektomije, a također, i napredne poput operacija debelog crijeva, jetre i želuca. Organizirat će se radionice i simpoziji sa različitim temama iz ove oblasti i u svim segmentima razvijati primjena novih procedura endoskopske hirurgije. Učinit će se i nastojanja u slanju članova udruženja u obližnje hirurške centre na edukacije“, istakao je dr. Delibegović.

Prvi kongres Endoskopskih hiruga BiH

Prof. Delibegović je učesnike kongresa u Zenici pozvao na Prvi kongres Endoskopskih hiruga BiH, koji će biti održan od 6. do 8. septembra 2019. godine u Sarajevu. Kongres, kako je kazao prof. Delibegović, će biti pod pokroviteljstvom EAES-a (Evropskog udruženja endoskopskih hirurga) i predsjednika prof. J.Bonjera, ali će također, okupiti najznačajnije hirurge koji se bave laparaskopskom hirurgijom u regiji, prof.dr. Miloša Bjelovića, predsjednika Udruženja Endoskopskih hirurga Srbije, prof.dr. Igora Stipančića, predsjednika Udruženja Endoskopskih hirurga Hrvatske, te prof.dr. Aleša Tomašiča, predsjednika Udruženja Endoskopskih hirurga Slovenije. Bit će to prilika da se napravi presjek stanja endoskospke hirurgije u BiH, te uz pomoć EAES-a i udruženja u okruženju odrede smjernice za dalji razvoj ove vrste hirurgije u BiH.

 Tuzlanski doktori  prezentiral 9 radova

Pored domaćih i inostranih stručnjaka na kongresu u Zenici  su se predstavili i tuzlanski doktori  sa  Klinike za hirurgiju UKC Tuzla kao aktivni predavači sa svojih devet radova: prof.dr. Zijah Rifatbegović, mr.med.sci.dr.Emir Ahmetasević, mr.med.sci.dr. Amir Tursunović, mr.med.sci.dr. Enes Idrizović , dr.sci. Zlatan Mehmedović  i  dr. Maja Kovačević Stjepić.

(TIP/A.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.