Foto/SDP, DF i Naša stranka u Tuzli dogovorile zajednički blok građansko lijeve orjentacije u svrhu pregovora sa SBB-om i Strankom za BiH; TIP donosi detalje razgovora

26.10.2018 18:28
 

KO SDP-a Tuzla, DF TK i Naša stranka TK dogovorile su se tokom sastanaka u petak u Tuzli da naprave zajednički blok građansko lijeve orjentacije u svrhu obavljanja razgovara sa KO SBB TK i KO Stranke za BiH, a sve  s ciljem formiranja vlasti u Tuzlanskom kantona.

Pokretanje priče o formiranju vlasti 

Prema riječima predsjednika KO SDP-a Tuzla Envera Bijedića, s obzirom da je SDP pobjednička stranka u Tuzlanskom kantonu, imali su obavezu za pokretanje priče o formiranju vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH. ˝Ova tri politička subjekta će formirati lijevi građanski blok s ciljem formiranja većine u Skupštini Tuzlanskog kantona. Nismo ništa potpisivali˝, kazao je Bijedić.

Kako je istakao predsjednik KO DF-a TK Zlatan Begić, u skladu s odlukom Kantonalnog odbora DF u Tuzlanskom kantonu  neće ići u bilo kakve razgovore sa strankama  SDA i PDA.”DF može učestvovati u pregovorima i u svim aktivnostima vezano za formiranje vlasti u TK sa SDP-om, Našom strankom, SBB-om i SBiH”, jasan je bio Begić.

Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Mirsad Čamdžić je rekao da je ova stranka na razgovorima delegirala jasne  principe, zakonske akte i mjere buduće koalcije. ˝Odlučili smo da se odazovemo razgovorima sa SDP-om i DF-om u cilju formiranja građanskog  lijevog bloka i našeg zajedničkog poziva strankama SBB i Stranci za BiH za formiranje skupštinske većine u TK˝, istakao je Čamdžić.

3

Bijedić: ‘Kurtoazni razgovori sa SDA i PDA?!’

Na novinarsko pitanje, da li će SDP razgovarati i sa strankama SDA i PDA, Bijedić je odgovorio: ˝U skladu sa normalnim civilizovanim ponašanjem mi ćemo obaviti razgovore sa svima. Ali prioritetno nam je bilo da obavimo razgovore sa DF-om i Našom strankom i da pokušamo da kao blok djelujemo prema SBB-u i Stranci za BiH. Ukoliko naiđemo tu na podršku ovoj našoj inicijativi da formiramo zakjedničku većinu u Skupštini TK, mi ćemo obaviti ‘kurtoazne’ razgovore i sa ostalima.Svi ratovi završavaju razgovorima i pregovorima. Mi kao pobjednička partija imamo obavezu da razgovaramo sa svima˝.

8

Na pitanje novinara TIP-a, zašto insistira na razgovorima sa SDA i PDA, kada DF i Naša stranka odbacuju u startu mogućnost saradnje sa SDA i PDA, Bijedić je odogovrio: ˝Molim vas nemojte da prejudicirate neke zaključke. Da li će ti razgovori sa ove dvije političke opcije (SBB i Stranka za BiH) uspjeti ili propasti, ponovo dođite kada s njima budemo razgovarali. Ne možemo sada pričati, niti znamo šta će biti˝.

7

DF i Naša stranka jasni: ‘Sa SDA i PDA nema razgovora’

˝Da budem potpuno jasan, što se tiče DF-a za nas u TK postoji samo koalicija koju čine SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH. Bilo koja šira koalicija koja bi uključivala SDA ili PDA za nas ne dolazi u obzir˝, izjavio je Begić.

Na pitanje kako komentariše izjavu Bijedića, da će SDP ‘kurtoazno ‘ razgovarati i sa strankama SDA i PDA, Begić je odgovorio: ˝Ja ne mogu uticati na druge političke subjekte. Oni imaju svoje organe na kojima donose odluke. Za to će snositi punu, moralnu, političku i svaku drugu odgovornost. Mi smo jasni i ne želimo nikakave razgovore sa SDA i PDA. Mi se nadamo da su u SDP-u ozbiljni ljudi koji sebi ne bi dozvolili takve vrste izleta. Da jedno rade, drugo misle, a treće namjeravu da urade. Ova priča koju smo stavili na papir za mene je ozbiljna priča˝.

19

Begić: ‘….pitati predsjedndika Bijedića'…

Na pitanje novinara TIP-a je li uopšte politički pametno  i korektno pominjati na konferenciji za novinare razgovore SDP-a sa SDA i PDA u istom trenutku kada se predstavlja javnosti tek dogovoreni blok građanski orjentisanih stranaka, jer jedno drugo isključuje, Begić je odgovorio: ˝Ja to ne znam. To ćete pitati predsjedndika Bijedića i on će vam na to odgovoriti. DF neće učestvovati u takvoj vrsti koalicije˝.

˝Prvi princip Naša stranke tokom razgovora sa SDP-om je da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine i izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu. Od toga nećemo odustati, budite uvjereni u to. Mi smo se ovdje okupili oko zajedničkih vrijednosti.˝, naglasio je Čamdžić.

1

Na pitanje da li je razgovarano o tome koja bi stranka u ovom omjeru političkih snaga dala budućeg premijera TK, Čamdžić  je odogovrio: ˝O tome nismo razgovrali. Razgovarali smo samo o principu djelovanja, zakonskim i podzakonskim aktima i mjerama, a kasnije će doći na dnevni red i ta pitanja. To nije bila tema razgovora u ovom trenutku˝.

Hoće li se centrale stranaka miješati u formiranje vlasti u TK?

Na pitanje da li će se centrale stranaka miješati u formiraje vlasti u Tuzlanskom kantonu, Begić je odogovrio:˝Ja kada sam preuzimao Kantonalni odbor DF-a moj uslov je bio da mi u TK isključivo vodi i odgovaramo za politiku koju vodimo, bez miješanja iz vana. Kod nas u DF-u nema naredbi i uputa sa viših niova. Mi u tom pogledu imamo potpunu autonomiju. Unutar DF-a ti stavovi se poštuju˝.

˝Našu stranku niko neće uslovljavati koalicijama na drugim nivoima. Nama je u ovom trenutku u cilju oslobađanje Tuzlanskog kantona od aktulene vlasti˝, kazao je Čamdžić.

4

˝SDP je ozbiljna politička partija. Potpisivanje koalcije zavisi od najvišeg organa stranke, a to je Glavni odbor. Ne postoji u SDP-u ni jedan pojedinac koji može potpisati ni jedan koalicioni sporazum ukoliko to Glavni odbor stranke ne odobri. Samim time, to znači da će kompletna piramida SDP-a biti uključena u rješevanje svega ovoga u Tuzlanskom kantonu˝, izjavio je Bijedić.

Bijedić se ne sjeća…

Na pitanje Bijediću, da li je tačno da je tokom predizborne kampanje biračima obećavao  da SDP neće nikada  u koaliciju sa SDA i PDA, odgovorio je predsjednik KO SDP-a Tuzla: ˝Da budem iskren ja sam održao toliko predizbornih skupova da znam da sam sigurno govorio da nismo potpisali ništa, jer su se u međuvremenu pojavljivale neke slike, te sa jednim, te sa drugim liderom, PDA i SDA. Ja znam da sam rekao da nismo potpisali nikakav sporazum prije izbora˝.

‘pa ćemo vidjeti'…

Šta misli o mogućoj kolaciji SDP-a sa PDA i Mirsadom Kukićem, ukoliko ova koalicija ne uspije, Bijedić je odogovrio: ˝Onda ćemo napraviti novu press konferenciju, pa ćemo vidjeti˝.

(TIP/Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.