TIP ekskluzivno saznaje: SDA ‘uzima iz ruku’ Mirsadu Kukiću Rudnik Banovići; Intervju/Bego Gutić (SDA): ‘Za Tuzlu i Tuzlanski kanton je vrlo važno da ima stabilnu koaliciju i Vladu TK’

23.10.2018 16:01
Bego 1
 

Novoizabrani poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Bego Gutić (SDA), između ostalog, u intervjuu za TIP je otkrio da je pitanje dana kada će SDA preuzeti Rudnik Banovići iz ruku predsjednika PDA Mirsada Kukića. Sa Gutićem smo razgovarali o izbornim rezultatima, ali i o tome kako uspostaviti vlast u Tuzlanskom kantonu.

TIP: Jeste li zadovoljni rezultatima koje je postigla SDA u Tuzlanskom kantonu?

Gutić:  Zadovoljni smo, mada smo mogli i bolje. Neki su predviđali i lošiji rezultat stranci SDA. Međutm, ako posmatramo sve nivoe vlasti moramo biti zadovoljni. Mi smo zadovoljni sa onim što smo postigli, posebno kada je u pitanju Skupština Tuzlanskog kantona.  Osvojili smo 9 poslaničkih mandanata. Ostvarili smo naš predizborni cilj koji smo postavili, a to je oko 50.000 glasova u TK. Zadovoljni smo znajući u kojim okolnostima u TK smo radili i koje turbulencije je stranka prošla u proteklih 8 mjeseci. Značajan dio kadrova SDA je izašao iz stranke i formirao novu stranku. Iz opozicije u Tuzlanskom kantonu  smo napravili jedan veoma dobar rezultat.

TIP: Dobili ste ubjedljivo najviše glasova od svih kandidata za Skupštinu TK. Je li vas to iznenadilo?

Gutić: Da budem iskren nije me iznenadio rezultat izbora. Ja sam kao nosilac liste SDA i očekivao da ću dobiti najviše glasova u TK.  Moram kazati, da nisam baš očekivao da će biti ovaj broj, ali sam znao da su građani prepoznali moj rad  kao premijera, ali i rad kadrova SDA. Ovo je prilika da se još jednom zahvalim svim biračima koji su izašli na izbore i izvršili svoju građansku dužnost, a posebno da se zahvalim onima koji su ukazali povjerenje i dali svoj glas stranci SDA i meni kao nosiocu liste za Tuzlanski kanton.

TIP: Kako formirati vlast u Tuzlanskom kantonu? Iako sve stranke uvjeravaju građane da neće u ‘matematičke kolacije’, da su bitni programi, a ne broj ruku, dovojno sam iskusan da znam je to čista laž i ‘šarena laža’ za građane. Dakle,  ko vam je potencijalni koalicioni partner?

Gutić:  Adise, ako posmatramo sastav Skupštine Tuzlanskog kantona onda se svako može izbjeći prilikom formiranja vlasti. Međutim, mislim da ne bi bilo dobro izbjeći dvije najjače političke partije u TK. Mislim na SDA i SDP. To su dvije stranke koje su osvojile najviše mandata i mislim da je logično da one formiraju jednu zajedničku koaliciju. Nama ovdje u TK treba jedna šira programska koalicija, stabila većina i Vlada TK. Mislim da je Tuzli i Tuzlanskom kantonu to prije svega neophodno, obzirom na veliki broj problema koji opterećuju Kanton. Ukoliko želimo da rješavno pitanje saobraćajne deblokade Tuzlanskog kantona, gradimo Y krak, dva energetska bloka u Tuzli i Banovićima, to je sve u nadležnosti Federacije BiH. Iz tog razloga, mislim da nije dobro da se ta koaliciona vertikala prekine. Mislim da ta koalicija mora krenuti od vrha prema najnižem nivou vlasti. Ukoliko bi smo imali jednu većinu na nivou Federacije BiH, a drugu na nivou Tuzlanskog kantona, onda bi to bio velika kočnica za rješavanje svih problema koje imamo u TK.

Bego 2

TIP: Je li moguće formirati vlast u Federaciji BiH bez SDA?

Gutić: Teško, vrlo teško. Na državnom nivou je to nemoguće. Mislim da to ne bi bilo pametno ni pokušavati. Ako posmatramo glasove za Parlament Federacije BiH, vidimo da je SDA osvojila 27 mandata, SDP i HDZ po 16, ako se ne varam. Bila bi to opstrukacija volje građana koji su pokazali koga žele u vlasti. Mislim da ne bi bilo pametno izbjegavati one koji su dobili najveći broj glasova od građana.

TIP: Neki su smatrali da će PDA u potpunosti ‘obezglaviti’  SDA u Tuzlanskom kantonu.Hoće li sada SDA ako uspije formirati vlast  ‘uzeti iz ruku’ Rudnik Banovići iz ruku Mirsada Kukića? Upravo ste vi govorili da tu leži najveća moć PDA…

Gutić: Poakazalo da se da je SDA mnogo jača nego što su to neki mislili. To su pokazali izborni rezultati, posebno u Tuzlanskom kantonu. Tamo gdje su oni najjači mi smo uspjeli da ih pobijedimo. Kada je u pitanju izvor moći na koji se naslanja PDA, a to je Rudnik Banovići, mi smo željeli uraditi smjenu menadžmenta još u februaru i martu, kada je došlo do smjene Vlade TK. To tada nije tehnički bilo moguće učiniti  zbog podrške koju je SBB i HDZ pružao Kukiću. Ja očekujem da ćemo mi i prije nego što se formira Vlada FBiH promijenti Nadzorni odbor Rudnika Banovići i uzeti Kukiću Rudnik iz ‘ruku’. Ako te ne uspijemo sada, onda ćemo to sigurno uspjeti nakon formiranja nove vlasti u Federaciji BiH. Budite sigurni u to.

TIP: Je li najveća odgovornost u Tuzlanskom kantonu na SDP-u kao pobjednicima izbora u TK? Kada građani mogu očekivati uspostavljanje vlasti u TK?

Gutić: Svi mi imamo odogovrnost. Svaki poslanik koji je ušao u Skupštinu Tuzlanskog kantnona ima odgovornost prema građanima koji su ga izabrali. Naravno, SDP kao pobjedniča stranka u TK ima nešto malo veću odgovornost u odnosu na SDA.  Zbog građana ja očekujem da što prije SDP i SDA sjednu za pregovarački sto i dogovore kolaciju u interesu građana Tuzle i Tuzlanskog kantona. Nama treba stabila većina i Vlada TK koja će odmah na osnovu zacrtanog programa  krenuti sa radom u interesu  građana. Još mnogo je posla koje je ostalo da riješimo u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Stoga je potrebno što prije uspostavili vlast u Tuzlanskom kantonu.

TIP: Ukoliko se ne budete mogli dogovoriti je li rješenje u ‘manjinskoj vladi'?

Gutić: To bi teško funkcionisalo. Bila bi to jedna skupa Vlada TK  koja bi morala praviti razne ustupke i kompromise. Obično ti kompromisi i ustupci idu na štetu i preko leđa građana Tuzlanskog kantona. Moguća je i ta varijanta ‘manjinske Vlade TK’, ali mislim da to ne bi bilo dobro rješenje za Tuzlanski  kanton. Nama treba široka koalicija, stabilna većina i jaka Vlada TK, ali i vertikalna koalicija, od državnog prema kantonalnom nivoa, ukoliko želimo da stabiliziramo stanje u cijeloj državi.

ejaculating.

Za parlamentarnu većinu u Skupštini TK  potrebno je 18 mandata:

SDP 10, SDA 9 /19 mandata

SDP 10, PDA 7 /17 mandata/ potreban još jedan mandat

SDP 10, PDA 7, Stranka za BiH 2/19 mandata

SDP 10, PDA 7, SBB 2/19 mandata

SDP 10, DF3, Naša Stranka 2, Stranka za BiH 2, SBB 2/ 19 mandata

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

14 komentara na TIP ekskluzivno saznaje: SDA ‘uzima iz ruku’ Mirsadu Kukiću Rudnik Banovići; Intervju/Bego Gutić (SDA): ‘Za Tuzlu i Tuzlanski kanton je vrlo važno da ima stabilnu koaliciju i Vladu TK’

 1. semir92

  23. 10. 2018. - 17:14

  Veliki sam protivnik SDA i svih nacionalnih stranaka, ali razmišljanja Bega Gutića su apsolutno ispravna. Zašto? Zato što su se glasači(mislim na dio FBiH sa pretežno bošnjačkim stanovništvom), uglavnom opredijelili za SDA, odnosno SDP(pa i DF). Jedino logično rješenje je šira koalicija (SDA-SDP-DF) od državnog nivoa do kantona. Krajnje je vrijeme da rukovodstva stranaka koje su dobile najveće povjenje glasača, svoje lične interese, interese „svojih“ stranaka, predizborne izjave i izjave nakon izbora, ostave po strani i konačno počnu raditi u interesu naroda i građana. Time se dobiva višestruko:
  – Stabilne skupštinske većine i Vlade
  – Konačno profiliranje stranaka i biračkog tijela(SDA i SDP-DF)
  – Test za funkcionisanje vlasti na nacionalno-građanskom konceptu, što
  BiH i treba
  – Stvarni početak ujedinjenja SDP i DF
  – Početak kraja stranaka proizašlih iz SDA i drugih manjih stranaka

 2. JB007

  23. 10. 2018. - 17:32

  ………………………

 3. Degen456

  23. 10. 2018. - 20:29

  Da ponovimo JB007 placenik Kukicev 100posto, jer se uvijek kaci za SDA i Begu. Pa da opet ponovimo Bego Gutic Inzinjer geologije 1998 Univerzitet Tuzla 2010 diplomirani pravnik. Magistar prava ne znam koje godine….Ima puno vise skole i od tebe i Kukica koji ima plagijat Master i doktorat i koji se nije mogao upisati odnosno poloziti prijemni u Tuzli. Malo ba ohani vise dosadan si.

  • JB007

   23. 10. 2018. - 22:05

   Ako si degen valjda znas racunati, pa lik zavrsio geologiju u 28. godini i to sa trcim stepenom Zanat)a pravo u 40. godini.
   Normalni ljudi normalno zavrse dodiplomski studij do 23. Godine
   :)

   • istrazivac

    24. 10. 2018. - 07:36

    Prije nego bilo šta napišem želim izjaviti da nisam ni simpatizer, a pogotovo član SDA niti PDA i potpuno sam objektivan. Ali dotični gospodine generacije kojima pripada Bego, a u tu kategoriju mogu i sebe ubrojati, smo dolaskom nesretnih i suludih dešavanja na ove prostore bili svršeni srednjoškolci, neki od nas, malo stariji su bili započeli studije. Međutim, neko dobrovoljno, neko prisilom, je stao na branik jedine nam Bosne i Hercegovine i borio se za nju, nas, tebe i sve građane. Nakon završetka rata većina koja je studij započela prije rata je i nastavila, a jedan od takvih je i Bego Gutić. Pošto ja spadam u malo mlađu generaciju ja sam završio srednju školu i sa nepunih 19 godina otišao braniti Bosnu i Hercegovinu i nakon rata sa 23 godine nastavljam svoje obrazovanje, tako da sam završio fax sa nepunih 28 godina (petogodišnji tehnički fakultet). Tako da tvoji navodi o nekakvom završetku studija sa 23 godine ima smisla za današnje generacije koje u miru upisuju fakultete, odmah nakon završenog srednjeg obrazovanja, a još na stranu što je obrazovanje dovedeno na niske grane pa kao na pijaci. Možda se može i za kraće vrijeme završiti (kupiti). Zato pokušaj biti malo pozitivniji i gledaj stvari sa pozitivnije strane. Kao što vidiš stvari nekad izgledaju mnogo drugačije, zavisno iz kojeg ugla ih posmatramo ili kako želimo da ih vidimo….Lijep pozdrav…

 4. JB007

  23. 10. 2018. - 21:58

  HAHAHA, BEGO SKOLOVAN. E MOJ PAPAK JEDAN ON JE JEDVA ZAVRŠIO ZANAT ZA BUŠAČA.
  ZAVRŠILI MU ZA GEOLOGA KAKO BI MOGAO BITI KOMANDIR PU BANOVIĆI A I OSTALE DIPLOME LAKO STIZU ODNOSNO KUPUJU SE KAD SI VLAST. SAD ĆE VAM I DOKTORIRATI HAHAHA
  DZABA GA FALIŠ, SVE JE TO LOPOV DO LOPOVA A
  AKO IH VEĆ BRANIŠ ETO TI IH OBA PA IH KUĆI VODI, MENI NE TREBAJU.

 5. Degen456

  24. 10. 2018. - 07:36

  Znam odlicno racunati za razliku od tebe jer je covjek bio na ratistu 1992-1995 i u tom periodu je prekinuo skolovanje tako kad to oduzmes na vakat je zavrsio geologiju. Ne znam samo ko mu je mogao kupiti fakultet u tom vaktu itac rudar mati domacica, ali to dovoljno govori o tome opet ciji si placenik. Ali obzirom da ja nisam placen ni od koga da ga branim ne pada mi na pamet sa tobom da se vise raspravljam, samo sam ti rekao da ne iznosis lazi.

 6. sumar

  24. 10. 2018. - 07:52

  Pa i Tito je bio metalostrugar..

 7. JB007

  24. 10. 2018. - 08:15

  Ja sam prije rata bio vukovac, ako neko zna sta je to. Zavrsio odlicnim uspjehom cetiti godine elektrotehnicke skole i u ratu zavrsio elektrotehnicki fakultet ili nas FEM u roku, ma za manje od pet godine jer je 9 semestara a nije a 5 godina tako da rat nije izgovor za neznanje i neucenje a sta me briga i za Beganom i za ostalim lopovima.
  Nisam na tom levelu opste. Meni su oni svi isti.
  Sad mi zao sto bilo sta napisa jer ispada da sam za ili protiv nekoga, ja sam samo da se prave vrijednosti adekvatno valorizuju a to danas u BiH nije slucaj, nazalost.
  Sva olos je isplivala i svi imajubopravdanje za nespjehe, kupovine diploma, kriminal i ostalo.

 8. brcanskamalta

  24. 10. 2018. - 08:17

  I do sada su nas na svim nivoima vlasti u drzavi vodili najsposobniji ljudi. E sad, sto je BiH po podacim Eurostata i zvanicno najgora zemlja za zivot u Evropi, to je neko zlonamjerno obrnuo ljestvicu.

 9. hare90

  24. 10. 2018. - 10:12

  Lijepo objašnjeni razlozi za koaliranje sa SDP-om.

  SDP se ionako odavno odmakao od socijaldemokratske ideje. Jer da mu je stalo do ideje, pravio bi koaliciju prvio sa lijevim strankama.

  Međutim fali u intervijuu objašnjenje, koje su to manje stranke koje bi činile širku stabilnu koaliciju.

  Najvažniji dio intervijua je što si javno obećao da ćeš preuzeti Rudnik Banovići od seoske mafiji.

  Evo sad opet međutim, jer ti valja ubjeđivati Sarajliće i Zukiće u tvojoj stranci da je to ključ uspjeha u TK, a oni čine stranački minder i nedavno su optuženi sa Kukićem za udružni poduhvat u stranačkom zpošljavanju.

  U svakom slučaju nastavi razvijati svoj plan. Znači podržavam svako nastojanje razvoja kantona ne samo Banovića i Sapne kako je bilo dok si bio premijer

 10. Kale_TZ

  24. 10. 2018. - 10:43

  Najveca opasnost po Socijaldemokratiju u BiH odnosno SDP (koji je primarni nosilac ove ideje u BiH) jesu trenutni članovi ove stranke koji na proteklim izborima nisu izabrani ni na jednu funkciju (skupstine, parlamenti itd.) kao i oni koji rade u nekim od Javnih preduzeća. Zašto? Pa ljudi žele dobiti pozicije, žele u javnim preduzećima biti izabrani na mjesta direktora.A kako će ako im stranka bude ostala u opoziciji tj. ne bude dio vlasti. Takvi likovi (polusvjet) ne brine za ideju Sociajaldemokratije ili opšte društveno dobro nego brine brigu da u naredne 4 godine raspodjelom fukcija dobije udobnu i dobro plaćenu fotelju. Pod pritiskom takvog polusvijeta, ali i zbog ličnih interesa, Lagumdžija je 2010. godine napravio (ne)namjernu grešku i ušao u vlast sa SDA. Šta se poslije dogodilo-vidjeli smo. SDP se teškom mukom počeo opravljati i zaista se sada nalazi u jednoj dobroj fazi ekspanzije. Ljudi su im dali glas upravo radi njihovog ukazivanja na pogubnu politiku SDA i garaniju da ni po koju cijenu neće u koaliciju s njima. Rukovodstvo stranke sigurno je svjesno svega ovoga. Znaju da bi bilo kakva koalicja sa SDA značila izdavanje volje birača (koje su uspjeli teškom mukom ponovo navesti da glasaju za njih). Ma kako definisana (programski i strukturalno), koalicija sa SDA značiće definitivan krah SDP-a. Nakon toga SDP se nikada više neće izdići i biće sveden na nivo na kojem su sada SBB, SzBiH.
  Zato u ovom periodu ne treba da čudi “kampanja” i spinovanja iz redova SDA koja idu u smijeru zagovaranja koalicije. Svjesni su u SDA da će koalicijom sa SDP-om imati duplu dobit:
  1. Ostaće na vlasti i
  2. Razbucače SDP tokom ponovne zajedničke vladavine do te mjere da na narednim izborima neče imati niti jednog ozbiljnog konkurenta.

 11. tuzlak-bb

  24. 10. 2018. - 12:03

  Kale_TZ, svaka cast za komentar. Sve o čemu ja lično razmišljam ti si napisao.
  Kao komentar na neki drugi članak na tip-u sam napisao (moje lično mišljenje) da je od koalicije SDP-SDA jedino gora koalicija SDP-PDA, sa čim se, naravno, niko ne mora složiti.
  Ukoliko bi SDP, protivno svojim predizbornim obećanjima, ušao u koaliciju sa SDA to bi označilo njihov definitivni moralni krah, a ujedno i raspad stranke.
  Kale_TZ je već elaborirao zašto.
  P.S. Bego nije završio pravo na Univerzitetu u Tuzli, već se malo vozikao do Bijeljine i Banja Luke dok je to završio.

 12. @CIA

  25. 10. 2018. - 02:51

  …………….

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.