Vlada TK: Odobreno 100.000 KM za podršku mladima

15.10.2018 13:19
33333333333333333333333333333333333333333
 

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je, u skladu sa Konačnom rang listom korisnika sredstava sa pozicije „Podrška mladima“ za 2018. godinu, dala saglasnosti na 31 odluku o odobravanju sredstava po programu subvencioniranja kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih, te 12 odluka o odobravanju sredstava po programu subvencije za nabavku računarske i druge opreme. Dobitnici sredstava za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih su mlade osobe između 18 i 35 godina sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona, dok su sredstva za nabavku računarske i druge opreme koja će doprinijeti boljim rezultatima i uspjesima mladih ljudi u oblasti obrazovanja, nauke, umjetnosti, kulture i sporta na području Tuzlanskog kantona, mladi u dobi između 15 i 30 godina. Pod „opremom“ u ovom smislu se podrazumijeva oprema vrijednosti između 1.000,00 i 2.000,00 KM i životnog vijeka dužeg od dvije godine. Sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih dodijeljena su u iznosu kamata plaćenih u toku godine, s tim da maksimalan iznos ne može biti veći od 3.000,00 KM.

Osigurana dodatna sredstva za subvenciju prijevoza učenika

Kako bi se omogućila provedba Izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, odnosno omogućilo sufinansiranje troškova prijevoza za veći broj učenika, što je posljedica odredbe da pravo na prijevoz imaju učenici koji imaju prebivalište dalje od dva, umjesto dosadašnja četiri kilometra, Vlada je danas donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.10.-31.12.2018. godine. Naime, povećanje broja učenika koji imaju pravo na sufinansiranje troškova prijevoza dovelo je do povećanja iznosa sredstava potrebnih za izmirenje ove obaveze za 282.500,00 KM,a koje se odnose na period oktobar-decembar 2018.godine. Kako bi osigurala dodatna sredstava za ove namjene Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, a predloženom Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.10.-31.12.2018. godine mijenja se struktura sredstava u okviru gornje granice odobrenih sredstava, čime se ne povećava ukupan iznos rashoda i izdataka odobrenih odlukom o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za zadnji kvartal 2018. godine.

Realizacija mjera prevencije, intervencija i resocijalizacije iz oblasti maloljetničke delinkvencije

Vlada je prihvatila Izvještaj o realizaciji Programa prevencije, intervencija i resocijalizacije iz oblasti maloljetničke delinkvencije za područje Tuzlanskog kantona 2016.-2019., za period juli 2017. – juli 2018. godine. Na osnovu pregleda realiziranih mjera može se zaključiti da su u drugoj izvještajnoj godini Programske aktivnosti, pored prevencije pojave maloljetničke delinkvencije, proširene na doprinos realizaciji ciljeva koji se odnose na primjenu alternativnih modela postupanja, efikasnije provođenje mjera intervencija, unaprjeđenje kapaciteta i međusobnu saradnju institucija sistema za rad sa maloljetnim prestupnicima i njihovim porodicama. U odgojno-obrazovnim ustanovama na području TK kontinuirano se razvijao i implementirao obavezan program edukacije nastavnika i učitelja, kao i preventivni programi rada sa djecom i učenicima. Također, Program sekundarne prevencije poremećaja u ponašanju, koji se kao pilot projekt provodio u tri osnovne škole na području grada Tuzla, je pripremljen za proširenje njegove realizacije u 16 osnovnih škola u Tuzli, Gradačcu, Gračanici i Kalesiji. Značajno je istaknuti i da se, kao rezultat preventivnih aktivnosti bilježi se konstantno smanjenje maloljetničkog kriminaliteta na području Tuzlanskog kantona. Statistički podaci potvrđuju smanjenje broja krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnika, smanjenje broja maloljetnih učinilaca krivičnih djela i broja prijavljenih maloljetnika. Potpisani su i sporazumi o saradnji u provođenju odgojne preporuke „Uključivanje u rad bez naknade u humanitarne organizacije ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja“. Potpisivanjem sporazuma stekli su se uslovi za provođenje ove odgojne preporuke i već su evidentirani primjeri dobre prakse. I pored svih navedenih rezultata, U narednom periodu neophodno je da nadležne institucije i organizacije, zajedno sa nosiocima realizacije programskih mjera, u planiranim rokovima nastave raditi na realizaciji planiranih mjera i da kontinuirano doprinose postizanju Programskih ciljeva.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.