Nikada ne biste smjeli dvaput peći na istom ulju

15.10.2018 08:12
1432733_stockphotopouringvegetableoilintofryingpan305660375_ls
 

Čuli smo jako puno puta da bismo trebali izbjegavati namirnice peći ili podgrijavati na istom ulju, odnosno na ulju koje smo već jednom koristili za termičku pripremu hrane.

Prilikom ponovnog zagrijavanja ulja, oslobađaju se slobodni radikali koji se vežu na zdrave stanice u tijelu i tako uzrokuju probleme sa zdravljem.

Slobodni radikali povezuju se i s razvojem stanica raka pa se nerijetko čuje kako ova navika “uštede” ulja i višekratnog korištenja, može biti kancerogena. Stručnjaci upozoravaju da višekratno korištenje istog ulja u termičkoj pripremi namirnica može uzrokovati i srčana oboljenja, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest i probleme s probavnim sustavom.

Ako ste ipak odlučili zanemariti savjete stručnjaka i ponekad nanovo koristiti ulje koje vam je ostalo nakon pečenja, primjerice, onda svakako obratite pozornost na ovo. Ako se ulje počne brzo dimiti, znatno prije nego uobičajeno, svakako ga bacite i ne koristite nanovo. Osim toga, bitno je provjeriti boju, ako je ulje tamnije i gušće, to su znakovi da na takvom ulju nije dobro podgrijavati ili pripremati hranu. Radije koristite novo ulje kako biste izbjegli riskiranje razvoja neke bolesti jer u svakom je slučaju bolje spriječiti nego liječiti, piše Večernji list.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.