Najveći broj glasova osvojio bivši premijer Tuzlanskog kantona

08.10.2018 16:59
 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jutros je objavila preliminarne rezultate glasanja za kantonalne skupštine u Federaciji BiH. Nakon 58,95 posto obrađenih glasova za Skupštinu Unsko-sanskog kantona (USK), u vodstvu je Stranka demokratske akcije (SDA) sa 15.349 glasova, odnosno 29,20 procenata. Iz ove stranke najveći broj glasova dobio je Almin Handanagić sa 6.640 glasova, a zatim Nijaz Hušić, Adis Jusić, Zinajda Hadžić, Mehmed Mahmić.

Na drugom mjestu je koalicija Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomaka zajedno sa  13.394 glasa ili 25,48 posto od ukupnog broja prebrojanih glasačkih listića. Najveći broj glasova dobili su Nermin Ogrešević, Šuhret Fazlić, Zikrija Duraković i Hajrudin Halilović.

Iz SDP-a u USK najveći broj glasova dobili su Mladen Lonić, Muhidin Šertović, Mersad Draganović I Hajrudin Havić.

U Kantonu 2, odnosno Posavskom kantonu Koalicija HDZ-a BiH dobila je 6.460 glasova ili 50, 8 posto, Koalicija Hrvatsko zajedništvo za Posavinu (Prkos – HDZ 1990 – HSP BiH – HS BiH) ima 1.649 glasova ili 12,9 posto, a SDA 1.352 glasova ili 10,6 posto. Najveći broj glasova odnio je Đuro Topić, a zatim Marijan Kopić, Ilija Benković i Nada Ćulap.

Iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo za Posavinu Mario Jurkić, Drago Zečević i Marko Čaktaš.

Samo šest stranaka prešlo je izborni prag u trci za mjesto u Skupštini Tuzlanskog kantona, na osnovu rezultata sa 50,53 posto obrađenih glasačkih listića, podaci su Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Vodeća je SDA, a njen kandidat Bego Gutić odnio je 15.027 glasova. 10. 809 glasova dobio je Šekib Umihanić, a slijede ih Muamer Zukić, Midhat Čaušević i Fahrudin Skopljak.

SDP je odnijela 22,29 posto glasova u ovom kantonu, a najveći broj odnio je Dževad Hadžić (7.124). Slijede ga Amila Hodžić, Slađan Ilić, Kenan Omerdić i Husein Tokić.

Dvocifren rezultat ima još samo PDA sa 20.143 glasova, odnosno 20,43 posto. Njeni vodeći kandidati su Senad Alić, Jasmina Lugavić i Mirsad Bećić.

U Zeničko dobojskom kantonu najveći broj glasova osvojila je SDA, a njeni vodeći kandidati su Himzo Smajić sa 6.664 glasa, zatim Selvedina Sarajlić-Spahić, Ramo Pivić, Sejad Zaimović, Emira Drnda-Čičeklić.

SDP je drugi po broju glasova u ovom kantonu. Jasminko Kapić osvojio je 3.974 glasa, a slijede ga Amil Buljubašić, Rifat Delić, Vedran Kaser.

U BPK Goražde pobjedu prema dosadašnjim rezultatima je odnijela SDA, a sa 538 glasova vodeći je Nijaz Musić. Slijede ga Mirsad Žuga i Ramiz Ridžal. Nezavisna bh. lista druga je po broju glasova u BPK Goražde. Najveći broj glasova dobio je Muhamed Ramović.

Koalicija koju prevodi HDZ BiH i SDA bit će dvije najjače političke opcije u Skupštini Srednjobosanskog kantona sljedeće četiri godine. Iz SDA najviše glasova u tom kantonu osvojio je Lendo Tahir (9.891), a zatim Sedžad Milanović, Melisa Musa Šijak, Amir Šečibović i Amer Mrako.

Koalicija okupljena oko HDZ-a druga je po broju osvojenih glasova, a 4.747 glasova odnio je Ilija Nakić. Slijede ga Zdenka Džambas, Josip Kvasina, Suzana Krišto i Marko Saraf.

SDP je u SBK osvojio 10.029 glasova, a 2.970 osvojio je Sifet Mrkonja. 1.590 glasova osvojio je Senad Selimović.

U HNK je sa 41,05 posto glasova prvo mjesto zauzela Koalicija okupljena oko HDZ-a. Najviše glasova (7.030) osvojio je Neveko Herceg. Zatim Iva Raguž, Tomislav Martinović, Damir Džeba i Andrea Pehar. Iz SDA u tom kantonu najviše glasova odnio je Šerif Špago (5.599), a slijede ga Džafer Alić, Ajdin Teletović, Rašid Hadžović, Haris Šabanović.

SDP je u HNK osvojio 5.775 glasova od kojih je najviše osvojio Aner Žuljević, a slijede ga Vesna Saradžić i Ismet Lulić.

U Kantonu 8, odnosno Zapadnohercegovačkom pobjedu je (zasad) odnio HDZ BiH sa HKDU BiH, a najveći broj glasova, 6.504, dobio je Toni Kraljević. Slijede ga Zdenko Ćosić i Milan Ševo. Drugo po broju glasova je Hrvatsko zajedništvo gdje je Anto Pavlović osvojio 1.298 glasova.

Kada je riječ o sarajevskom kantonu obrađeno je 39,16% biračkih mjesta, a najviše glasova osvojila je SDA 19.653. Kandidati ove stranke kojima su glasači ukazali najviše povjerenja su Semir Efendić sa 10.294 i Aljoša Čampara sa 3.828 glasova.

Druga stranka u Kantonu 9 je novoosnovana Narod i pravda koja je osvojila 11.063 glasa, a njeni vodeći kandidati su Elmedin Konaković sa 7.389 i Arijana Memić sa 2.812 osvojenih glasova.

Na trećem mjestu je Naša stranka koja je osvojila 10.148 glasova. Damir Marjanović, Vildana Bešlija i Edin Forto su njeni vodeći kandidati.

Nakon njih sa 8.061 glasom slijedi SDP čiji su vodeći kandidati Segmedina Srna Bajramović sa 2.176 i Samir Suljević sa 849 osvojenih glasova.

Izborni prag u Kantonu Sarajevo prešli su još SBB, DF, Nezavisna bh. lista i Boss.

U Kantonu 10 najviše glasova, ukupno 4.615, dobila je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH. Vodeći kandidati su Ivan Jozić i Stipan Šarac sa 991, odnosno 979 glasova.

Druga stranka prema broju glasova u ovom kantonu je Srpska lista sa osvojenih 2.712 glasova, a kandidati sa najviše glasova su Goran Broćeta sa 1.624 i Dragana Damjanović sa 1.088 osvojenih glasova.

Dvocifren broj glasova, njih 1.860 ili 11,56%, osvojio je i HDZ 1990. Vodeći kandidat ove stranke je Neidljko Rimac sa 1.102 glasa.

Podsjećamo radi se o preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.