Intervju/Slađan Ilić, kandidat SDP-a za Skupštinu TK:˝Vjerujte rezultatima, a na pukim riječima i obećanjima˝

04.10.2018 17:30
183
 

Zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsjednik GO SDP Tuzla Slađan Ilić u intervjuu za TIP, između ostalog, govorio je o Gradskom odboru SDP-a Tuzla, kao najvećoj i najuspješnijoj organizaciji SDP-a u BiH, značajanim inicijativama za koje se zalagao kao zastupnik, kao što su Zakon o postupanju sa neiskorištenim nekretninama nakon trajne i potpune obustave rudarskih radova, te izmjenama Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, zbog kojeg su mu zahvalni mnogi sportski klubovi. U kojem pravcu treba ići dalje, te šta se sve mora poduzeti kako bi život u Tuzli, FBiH, ali i cijeloj državi bio kvalitetniji, samo su neka od pitanja na koja je Ilić odgovorio tokom intervjua.

‘Tuzla uspjela ostati jedini grad u BiH kojeg nacionalisti nikad nisu osvojili’

TIP: Predsjednik ste najjače Gradske organizacije SDP-a u BiH (GO SDP Tuzla) koje je uvjerljivo pobijedila na prošlim lokalnim izborima u Tuzli. Vaš kandidat za gradonačelnika Tuzle Jasmin Imamović i tuzlanski SDP su pobijedili iako su protiv sebe imali tri velike stranke SDA, SBB i HDZ. Kako je Tuzla uspjela ostati jedini grad u BiH kojeg nacionalisti nikad nisu osvojili i odbraniti svoje vrijednosti i način života u ‘gradu soli’, za koji mnogi kažu da je ‘BiH u malom'?

Ilić: Proveli smo demokratizaciju SDP-a 2015. godine i reevidenciju našeg članstva kako bi smo povratli povjerenje građana. To je imalo posebnu težinu jer je bilo u godini pred lokalne izbore u BiH. Tada su po prvi put SDA, SBB i HDZ predložili jednog kandidata, dok smo mi u SDP-u predložili našeg najuspješnijeg gradonačelnika Jasmina Imamovića. Predložili smo i kvalitetnu listi za Gradsko vijeće Tuzla. Uložili smo mnogo rada i truda.Uspjeli smo zahvaljujući podršci građana Tuzle. U Gradu Tuzla je ostao na vlasti SDP i uspjeli smo da sačuvamo način života i istinske vrijedosti koje su svojstvene za Tuzlu.Napadi na Tuzlu su bili neprestani sa svih strana. Posebnu zahvalnost iskazujem građanima Tuzle koji su ponovo svoje povjerenje dali tuzlanskom SDP-u. Nadam se da smo to mi opravdali i da ćemo tako nastaviti i u narednom periodu..

2

‘Vjerujte rezultatima, a na pukim riječima i obećanjima’

TIP: Vi u tuzlanskom SDP-u, na čijem ste čelu, uvijek ste govorili biračima da vjeruju rezultatima, a na pukim riječima i obećanjima. U protekle 4 godine ste bili zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH. Možete li nam u kratkim crtama sumirati Vaš rad? 

Ilić: Mi u tuzlanskom SDP-u i naš gradonačelnik Imamović uvijek se vodimo time da građani trebaju da vjeruju rezultatima, a na pukim riječima i obećanjima u predizbornoj kampanji. Ja nisam jedan od onih političara koji svaki svoj potez i rad objavljuje u medijima i društvenim mrežama. Ja se bavim poslom za kojeg su me izabrali građani i želim da kroz konkretne rezultate pokažem onima koji su za mene glasali u Tuzli, ali i šire da nisu pogriješili.

slika-14

Progura zakone iz opozicije

TIP: Ako se ne varam, vi ste jedini zastupnik iz opozcije u Domu naroda Parlamenta FBiH kojem je pošlo za rukom da u mandatu koji je na izmaku progura usvajanje dva vrlo bitna zakona za Tuzlu. Poznavajući političke prilike to nije bilo lako.

Ilić: U pravu ste, nije bilo lako pogotovo kada ste predstavnik opozicije.Uz pomoć svojih saradnika pokrenuo sam nekoliko vrlo bitnih zakonskih rješenja koja su usvojena i koja su trenutno na snazi. Parlament Federacije BiH je na moju inicijativu usvojio izmjenu Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, kojom je omogućen otpis dugovanja nastalih do kraja 2016. godine. Uspio sam ga progurati i usvojen je jednoglasno u parlamentu. To je omogućilo mnogim sportskim kolektivima, kao što su Sloboda i Čelik da opstanu. Meni je najvažnije da je tuzlanska Sloboda nakon ovog zakona uspjela da postane stabilan klub.Vidite danas rezultate naše Slobode. Drugi. vrlo bitan zakon, koji je u formi nacrta, uputio sam u parlamentarnu proceduru u septembru 2017. godine To je Zakon o postupanju sa neiskorištenim nekretninama nakon trajne i potpune obustave rudarskih radova. U Tuzli taj zakon se najviše tiče Rudnika Bukinje. Na osnovu tog zakona nakon obustave rudarskih radova rudnici bi se trebali vratiti lokalnoj zajednici, građanima Tuzle, gdje bi smo otvorili poslovne zone i otvorili nova radna mjesta. Bilo je dosta opstrukcija od strane vladajuće kolacije, ali uspjeli smo.

Slađan

TIP: Vi kao parlamentarac iz Tuzle i gradonačelnik Jasmin Imamović ste zaslužni što grad Tuzle svake godine dobiva oko 5 miliona KM od Elektroprivrede BiH. Malo se u javnosti zna da je tada vođena velika politička borba, sjednica je prekidana…Ispričajte nam Vi iz prve ruke kako je to bilo…

Ilić: U pravu ste bilo je dosta borbe oko toga. To je bila zadnja sjednica u prethodnom mandatu. To je bilo vezano za Zakon o izdvajanju dijela sredstava po osnovu rada Termelektrane Tuzla i šteta koje aerozagađenjem čini u Tuzli. Na stalnoj telefonskoj vezi sam bio sa gradonačnikom Imamovićem. Dosta polemika je bilo u parlamentu. Uz mnogo borbe, ubjeđivanja, prekida sjednice smo na kraju izgurali i uspjeli.To je tih oko 5 miliona KM više u budžetu Tuzle svake godine. Smatram da je to nedovoljno, ali teško je mijenjati stvari iz opozcije.

1

‘Donijet hitna zakonska rješenja’

TIP: Nezaposlenost, male plate, nacionalizam, prijetnje sukobima, nesigurnost, a samim odlazak mladih obrazovanih ljudi, ali i cijelih porodica iz BiH koje su finansijski situriane u inostranstvo su najveći problem BiH. Kako po Vama to riješiti?

Ilić:Sve više građana BiH napušta našu državu.Zemlju napuštaju kompletne porodice koje su bile situirane i koja su imala rješena mnoga životna pitanja. Razlozi su svima poznati…Nepravda, lopovluk, nepotizam, stalna prepucavanja, podjele, strah…Građanima se smučilo i žele da grade svoju budućnost negdje drugo.Ukoliko se ovaj trend ne zaustavi postavlja se vrlo ozbiljno pitanje ko će ostati u državi?.Sve onda gubi smisao. Moramo napraviti nagli zaokret u cijeloj BiH, a svima je jasno da trenutna vlast to nije sposobna uraditi. Moramo donijet hitna zakonska rješenja koja će otkloniti sve ove štetne posljedice o kojima govorimo. Velika je nazposlenost, ali i oni koji su zaposleni rade za bijedne i mizerne plate. Živim za dan kada ćemo povećati minimalnu platu bar za duplo. Kroz niz zakonskih rješenja to je moguće izvesti. Moramo olakšati privrednicim, a radnicima povećati plate.Samim time ćemo povećati i izdvajanja za penzije. Prije svega, nužno je da zaustavimo ovaj trend propadanja svakog segmenta društva.

22

‘Tuzlak će biti novi član Predsjedništva BiH’

TIP: Gradski odbor SDP-a Tuzla među prvima je dao snažnu podršku Denisu Bećiroviću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH. Je li vrijeme da Tuzlak bude na čelu države BiH.Može li se način života i vrijednosti Tuzle kao najtolerantnije sredine preslikati na cijelu BiH?

Ilić: Davno je bilo vrijeme. Ja sam siguran da će naš Tuzlak biti novi član Predsjedništva BiH.Krajnje je vrijeme da mladi pošteni i obrazovani ljudi, kakav je naš Denis, povedu ovu zemlju naprijed. Denis je dokazani antifašita i borac za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Sve što mi u Tuzli baštinimo, oličenje je u Denisu Bećiroviću. Vrijeme je da istinske vrijednosti Tuzle zažive na cijeloj teritoriji BiH.

981144280121162122

‘Cilj mog političkog angažmana je vezana za dobrobit Tuzle i Bosne i Hercegovine’

TIP: Kandidat ste SDP-a na listi za Skupštinu TK na predstojećim izborima. Za šta ćete se zalagati ukoliko budete izabrani?

Ilić:Sav cilj mog političkog angažmana je vezana za dobrobit Tuzle i Bosne i Hercegovine. Poštujem druge gradove, ali ja drugog grada osim Tuzle nemam, niti želim da imam. Ja druge domovine osim Bosne i Hercegovine nemam. Da bi naš grad i naša zemlja bila po mjeri svih građana morat ćemo u narednom periodu da se svi više potrudimo. Iza sebe imamo rezultate i znamo kako da napravimo građanima uslove za bolji život. Uvijek ću se zalagati za rješavanje svega onoga što bi mogao biti problem našem gradu. Zalagat ću se za postavljanje filtera za odsumporavanje na Termolelaktrani Tuzla.To je vrlo bitno za naš grad. Od toga neću odustati. Potrebna nam je bolja putna povezanost Tuzle sa drugim sredinama. Svjedoci smo da se putevi grade po Hercegovini, dok se Tuzla zaobilazi u velikom luku. To će se morati promijeniti u narednom periodu.Neophodan nam je Y krak. Nama je jako bitna za razvoj Tuzle izgradnja brze ceste Orašje-Brčko-Tuzla-Žepče. Tada Tuzla postaje istinski centar u sjeveroistočnoj BiH. Potrebna nam je bolja putna infrastruktura i povezanost sa Međunarodnim aerodromom Tuzla. Grad Tuzla ima idejni projekat izgradnje tunela prema aerodromu koji bi ujedno omogućio prirodno provjetravanje, a samim time bi se umanjilo aerozagađenje u gradu. Ja nisam jedan od onih koji ćim prijeđu Karaulu zaborave Tuzlu.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

13 komentara na Intervju/Slađan Ilić, kandidat SDP-a za Skupštinu TK:˝Vjerujte rezultatima, a na pukim riječima i obećanjima˝

 1. Armone

  04. 10. 2018. - 18:34

  Period dok je SDP bio na vlasti je bio najbolji period za sve nas. Izgradili kilometre autoputa, povećali penzije, razvili državu kako treba. I sada je Nikšić još više razvio i partiju, više je demokratizirao, sada je ona još bolja. Moju podršku ima i uvijek će imati SDP!

 2. Crvenkapica

  04. 10. 2018. - 18:36

  Samo naprijed SDP, partija sa konkretnim planom za napredak države-Planom 10. Do pobjede!

 3. Esimmi

  04. 10. 2018. - 18:36

  SDP je jedina stranka koja ima plan i program za našu državu, jedini koji imaju konkretna djela koja su pomogla Bosni i Hercegovini! Njihov kandidat za predsjedništvo, Denis Bećirović, je jedan od najaktivnijih poslanika u parlamentu i pravi patriota! Ovo su prave opcije za nas i one u oktobru pobjeđuju!

 4. Ervko

  04. 10. 2018. - 18:37

  Narod podržava Denisa Bećirovića i SDP i to se vidi. Želimo državu bez nacionalizma, bez mržnje, bez podjela, samo tako i možemo uspjeti!

 5. empire

  04. 10. 2018. - 18:37

  Postoji izreka da ovi danas nisu sposobni okreciti sta je marsal tito sagradiio tj sta se pod njim sagradilo.

  E isto tako futava sda ne moze onih linija po autoputu ocrtati koliko je pod sdp-om autoputa napravljeno.

 6. Mega troll

  04. 10. 2018. - 19:34

  U građanskim strankama ne možeš biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat
  U građanskoj stranci možeš biti samo Bosanac ili što bi rekli oni malo načitaniji da su po nacionalnosti ”Bosanac i Hercegovac”
  Pardon, nema u građanskim strankama nacije

 7. Mega troll

  04. 10. 2018. - 19:51

  Baš super što grad Tuzla godišnje od EP BIH dobije 5 mil KM
  Plate gradu pa nas mogu trovati tj gušiti otrovom iz TE do mile volje
  šta mi građani dobivamo time što grad Tuzla dobije 5 mil KM godišnje kad index kvaliete zraka zna doseći i do 500, a ta na stranici piše da je sve preko 300 ekstremno opasno

 8. Mega troll

  04. 10. 2018. - 20:00

  U građanskim strankama postoji jednostavan princip klasifikacije ljudi tj postoje samo 2 kaste: građani tj pripadnici stranaka građanskog reda i ”nacionalisti”
  U ”nacionalističkim” strankama je situacija vrlo komplikovana
  Bošnjaci, Srbi Hrvati,, ostali, pa pojmovi: konstitutivnosti naroda, jezika, kultura , historije, tradicije, raspodjela mjesta u domovima naroda itd
  Užasno komplicirano to kod ”nacionalističkih” stranaka

 9. Mega troll

  04. 10. 2018. - 20:06

  U wikipediji piše slijedeće
  Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei u prevodu: Nacionalna-socijalistička radnička partija, to su nacionalisti u pravom smislu riječi a svi koji poštujuN Ustav i zakone ove države nisu nacionalisti

 10. Mega troll

  04. 10. 2018. - 20:36

  ”Tuzla uspjela ostati jedini grad u BiH kojeg nacionalisti nikad nisu osvojili’
  ispade da rat od 1941 još nije završen
  Ne mogu obični građani koji ne podržavaju nikoga od vaše priče o ”nacionalistima” živjeti
  Ispade da čim se osjećaš da si pripadnik nekog naroda da si ”nacionalista”
  Ne podržavam ni lijeev ni desne, ali brate ovi lijevi ubiše nekom pričom o ”nacionalizmu” a posao u mjestima gdje su lijevi na vlasti možeš dobiti samo ako si član njihove stranke, što je slučaj i kod desnih
  Jučer spominješ ”neko ostavlajnje na smetljštu”
  Teške riječi drugovi koristite
  Nije demokratija to što vi pokušavate usaditi svakom građanu ove države da ste samo vi lijevi bogomdani kao jedini koji znaju voditi ovu državu

 11. Mega troll

  04. 10. 2018. - 20:54

  ”Vaš kandidat za gradonačelnika Tuzle Jasmin Imamović i tuzlanski SDP su pobijedili iako su protiv sebe imali tri velike stranke SDA, SBB i HDZ. Kako je Tuzla uspjela ostati jedini grad u BiH kojeg nacionalisti nikad nisu osvojili”
  Da li je ovo poruka svima koji ne podržavaju SDP da su ”nacionalisti”

 12. ricard

  05. 10. 2018. - 12:16

  Druže TITO mi ti se kunemo,
  da sa tvoga puta ne skrenemo ❤
  Za koga?
  Za DENISA !
  Za koga?
  Za narod!
  Za koga?
  Za SDP partiju!

 13. Mega troll

  05. 10. 2018. - 13:22

  Samo nam fali još drug Tito
  ”Ustani druže Tito, Tito, Tito, ustani Bosna te zove, zove”
  a gdje je ”računajte na nas”
  Pa stvarno moraš biti mentalno bolestan ili ispranog mozga da vjeruješ da je u 2018 godini da je pjesma ”Druže Tito mi ti se kunemo” i ”Računajte nas” nešto što će ”pomesti” nacionaliste”
  Šta ako neko dođe na glasanje u crvenom fesu kao dijelu odjeće
  Hoće li glasati za crvene zbog boje ili za zelene
  U filmu ”Maršal” ima moderna verzija pjesme ”Druže Tito…”
  ”Druže Tito sav sam ti propa, nema više marice niti dopa”
  Na čemu ste svi vi koji se furate na ove pjesme

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.