Vlada TK: 100.000 KM za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja

26.09.2018 14:30
 

Na  sjednici VladaTuzlanskog kantona  je donijela Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija, postupka i načina isplate za dodjelu stipendija redovnim učenicima prvih razreda srednjih škola koji upišu zanimanje sa Liste deficitarnih zanimanja za školsku 2018/2019. godinu. Za ove namjene Vlada je osigurala 100.000 KM, a na ovoj listi nalaze se zanimanja zidar, tesar, keramičar, zavarivač, rudar, stolar, tapetar, pekar, obućar i krojač. U skladu sa Kriterijima stipendirat će se redovni učenici koji prvi puta upisuju prvi razred srednje škole i to za jedno od naprijed navedenih zanimanja. Stipendije redovnom učeniku za jednu školsku godinu dodjeljivat će se u ukupnom iznosu od 855,00 KM, i to za 9 mjeseci po 95,00 KM, a broj korisnika stipendija po deficitarnom zanimanju je maksimalno 25  redovnih učenika.

Za podršku objektima predškolskog odgoja i obrazovanja 305.500,00 KM

Vlada je  dala saglasnost na kriterije za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice Predškolski odgoj i obrazovanje. Za podršku ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja Vlada je ove godine osigurala 305.500,00 KM. Za predškolske ustanove i općine koje nemaju predškolske ustanove, za nabavku didaktičkog materijala planirano je 60.000,00 KM, za nabavku  nastavnih  sredstava,  učila i  opreme planiran je isti iznos, dok je za investiciona  ulaganja  (rekonstrukcija,  izgradnja  i  dogradnja) planirano 185.000,00 KM. Kada su u pitanju investiciona ulaganja, ukupan iznos raspodijelit će se javnim predškolskim ustanovama na osnovu dostavljenih projekata za  investiciona ulaganja i to 80.000,00 KM za rekonstrukciju, pri čemu će se po projektu odobravati maksimalno do 15.000,00 KM, dok je 105.000,00 KM namijenjeno za izgradnju i dogradnju, a po projektu će moći biti dodijeljeno do maksimalno 30.000,00 KM.

 Unaprijediti i poboljšati rad Kantonalne direkcije robnih rezervi

Vlada je  usvojila Informaciju o stanju  robnih  rezervi i prijedlog mjera i aktivnosti za poboljšanje stanja u ovoj oblasti. Podsjećamo, od januara ove godine Direkcija djeluje kao sastavni dio Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja. Vlada je na današnjoj sjednici naložila Kantonalnoj direkciji robnih rezervi da u roku od 60 dana predloži Vladi Tuzlanskog kantona uvjete i način prodaje viškova otkupljenih proizvoda iznad utvrđenog obima potrebnog za robne rezerve, izvrši reviziju postojećih ugovora sa skladištarima, utvrdi njihovu opravdanost te pokuša osigurati zaključenje novih ugovora pod povoljnijim uvjetima i utvrdi druge mjere u cilju uređenja i poboljšanja stanja u oblasti robnih rezervi.

Usvojen Izvještaj o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola

Ministarstvo obrazovanja i nauke je prikupilo i obradilo podatke o upisu učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola za 87 javnih i jednu privatnu osnovu i 33 srednje škole. U prve razrede osnovnih škola upisano je 4.219 učenika od čega je 2.061 ili 48,85% djevojčica i 2.158 ili 51,15% dječaka. Od ukupnog broja u redovne škole je upisano 4216 učenika, a tri učenika upisana su u ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje. Najveći obuhvat upisanih učenika zabilježen je u regionu Tuzle 981 učenik ili 23,25%, dok je najmanji zabilježen u Teočaku sa 43 učenika ili 1%. Ovogodišnji upis manji je za 40 učenika, odnosno skoro 1% u odnosu na prošlogodišnji. Porast upisa zabilježen je u Banovićima (50), Srebreniku (35), Živinicama (16), Kladnju (9) i Teočaku (1). Pad je zabilježen u gradu Tuzla (50), Gračanica (40), Kalesija (25), Sapna (22), Lukavac (6), Doboj Istok (2) i Čelić (1), dok je u Gradačcu upis na prošlogodišnjem nivou. Planom upisa u srednje škole predviđen je upis 5.962 učenika i to u sedam tipova gimnazija, 40 stručnih zvanja, 39 zanimanja, 4 umjetnička zvanja, 2 vjerska zvanja i 2 pomoćna zanimanja u specijalnim školama. Plan je realizovan u 70,36%. U gimnazije je upisano 559 učenika, odnosno 54,53%, u tehničke škole 2.057 ili 76,18%, u stručne škole 1.406 ili 68.58%, umjetnička škola 53 ili 70,66%, vjerska škola 120 ili 20%. Ukupno je u srednje škole upisano 4.195 učenika. U sedam srednjih škola koje obrazuju učenike za medicinsku struku upisano 554 ili 13,20% učenika, što je za 54 učenika više u odnosu na planirani broj učenika. U ovoj školskoj godini u tehničke škole je upisano ukupno 2.057 učenika, u odnosu na broj učenika koji je upisan u tehničke škole 554 učenika je upisano u škole sa medicinskom strukom što je 26,93%.  Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da je većina učenika koji su završili osnovnu školu nastavila svoje školovanje u srednjim školama.

Usvojen Izvještaj o realizaciji žetve strnih žita

Vlada jeusvojila Izvještaj o realizaciji žetve strnih žita u 2018. godini za područje Tuzlanskog kantona. Kako se u Izvještaju navodi, jesenjom sjetvom 2017. godine i proljetnom sjetvom 2018. godine  strnim žitima na području Tuzlanskog kantona zasijana je površina od 5.501 ha. Strnim  žitima značajnije površine zasijane su na  području općina Lukavac, Gradačac, Kalesija i Živinice, što ukazuje da je sjetva ovih žita, zbog korištenja specifične mehanizacije u toku obrade i žetve, pogodnija  na većim zemljišnim kompleksima. Na području Kantona u jesenjoj i proljetnoj sjetvi pšenica je zasijana na površinama od 3.724  ha, tako da u sjetvenoj strukturi strnih žita pšenica zauzima 67,69%, a ostala strna žita zauzimaju 32,31 %. Žetva strnih žita na području Kantona je počela početkom jula, a vremenski uslovi nisu bili najpovoljniji u toku žetve. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova za vrijeme rasta i razvoja usjeva, kao i u periodu oplodnje i primjene zaštitnih sredstava, prinos i kvalitet zrna, posebno pšenice, ni  u  ovoj godini nisu zadovoljavajući. Sve ovo utjecalo je da su i prosječni prinosi  strnih žita u odnosu na prethodnu godinu nešto manji. Ukupan prinos strnih žita na području Kantona iznosio je 17.795,20 tona, što je za 566,44 tona, odnosno 3,09% manje u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno je ukupan prinos pšenice u odnosu na prošlu godinu manji za 25,90 tona. Osnovni   razlozi za ovako malu proizvodnju pšenice u odnosu na potrebe su nedovoljna veličina zemljišnog  posjeda, niska produktivnost, nedovoljna i neadekvatna tehnološka opremljenost, nedostatak  povoljnih kreditnih sredstava itd., a ove godine i izostanak sufinansiranja jesenje sjetve u 2017. godini  od strane Federalne direkcije robnih rezervi, te nedonošenje odluke o garantovanoj otkupnoj cijeni pšenice. Kao prijedlog mjera Ministarstvo navodi da je, u cilju povećanja sjetvenih površina i prinosa strnih žita u narednom periodu neophodno da Vlada Federacije BiH blagovremeno donose Odluku o garantovanoj otkupnoj cijeni pšenice za rod u tekućoj godini, nastaviti sa novčanim podrškama za proizvođače strnih žita, nastaviti sa sufinansiranjem sjetve pšenice radi stvaranja robnih rezervi, u  saradnji sa sjemenarskim kućama, a u organizaciji Poljoprivrednog zavoda organizovati edukaciju  poljoprivrednih proizvođača o sredstvima zaštite i načinu zaštite strnih žitarica kao i prezentacije sorti pšenice otpornijih na bolesti, a cilju povećanja prinosa po jedinici površine, te po mogućnosti u Budžetu Kantona planirati sredstva za otkup pšenice za potrebe kantonalnih robnih rezervi.

(TIP)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.