Doc.mr.art. Jasmin Hošić: Denis Bećirović je predsjednik po mjeri svih nas!

24.09.2018 12:46
 

Dugogodišnja kriza u svim segmentima društva u Bosni i Hercegovini koja traje još od kraja devedesetih godina s kojom se suočavaju građani i cjelokupno društvo Bosne i Hercegovine čini nemogućim da bilo ko ostane po strani. Iz tog razloga sam se opredjelio da podržim jedinog kandidata koji ima mudrost, snagu, znanje i viziju, koji nudi konkretna rješenja. Ja se pridružujem podršci koju su dali brojni umjetnici, naučnici, istraživači, radnici, ljekari, zatim 7 različitih političkih stranaka i na kraju 6 od 8 načelnika ili gradonačelnika iz različito orjentisanih političkih subjekata sa USK-a, što je pokazatelj da je Bećirović kandidat po mjeri svih nas.

Bosna i Hercegovina je u proteklih nekoliko desetljeća ali i danas nažalost zemlja cenzure, siromaštva i nezadovoljstva, apatije i beznađa, privrede i poljoprivrede koja je uništena, turizma koji se guši, institucija koje propadaju i nesigurnosti koja raste.

Jedini kandidat za člana predsjedništva, iskreno zabrinut za sudbinu Bosne i Hercegovine suočene sa teškim izazovima i neodgovornom vlašću je Denis Bećirović, te s toga podržavam i pozivam građane da svojim glasom na predstojećim izborima učestvuju u odluci o budućnosti i karakteru naše države i njenim perspektivama.

Pozivam građane da na izborima 7. oktobra glasaju za Bećirovića. U njegovom karakteru, volji, poštenju i znanju, prepoznajem snagu posvećenu vrijednostima građanskog društva, ljudskih prava i političke demokratije.

Denis Bećirović  donosi novu energiju, što je pokazao svojim aktivnim doprinosom i primjerom svoga djelovanja u parlamentarnoj skupštini BiH, te nam pokazuje da mladi i uspješni građani i građanke ove zemlje dolaze da se suprotstave stanju u ovoj zemlji. On  nas poziva da se okrenemo ljudskim vrijednostima, podsjećajući da Bosna i Hercegovina pripada podjednako svima, a ne pokornim i podobnim i da je svi trebamo podjednako uživati i dijeliti. Denis ovu zemlju želi dovesti u EU i NATO pakt kako bi svi njeni građani bili uistinu ravnopravni sa svim ostalim građanima EU i šire.

Denis Bećirović ima čvrst karakter i motiv koji nema niti jedan njegov protukandidat, a to je čvrsto opredjeljenje i želja da na najbolji mogući način vrati ovoj zemlji i njenom narodu ono što su mu nesposobni i podobni vlastodršci oduzimali decenijama, a to je dostojanstven život sa pravom na školovanje, rad i egzistenciju, poput života u svim demokratskim i razvijenim zemljama, kako jedini cilj naših građana ne bi bio bježanje ili odlazak iz nama jedine domovine BiH.

Bećirovićevim ulaskom u predsjedništvo bosanskohercegovačka politika će se moći shvatiti i biti spremnija prihvatiti ulogu i značaj multietničke i multikulturalne Bosne i Hercegovine, neće se stanje u kojem se nalazimo moći pravdati nacionalnim sukobima pojedinaca u ustrojstvu države. Bećirović će uvijek podsjećati na istorijski značaj bosanskih ratnih veterana, koji su se borili i izborili za opstanak države. Za sve narode i kulture koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom, naši ratni veterani nisu i ne smiju biti samo podsjetnik prošlosti, već primjer i garant bolje budućnosti, koja mora doći, i kao takvi ne smiju biti ostavljeni i zaboravljeni, a kako danas u Bosni i Hercegovini stvari stoje, nažalost jesu.

Siguran sam da će Bećirovićev politički zaokret kod svih naših građana a posebno radničkih porodica zadržati bosanskohercegovački inat, vjeru i motiv svih generacija, da ne odlaze, da se vraćaju i dolaze u svoju domovinu, da u njoj rade, da je grade i dostojanstveno žive. Nažalost, prethodne vlasti su poljuljale vjeru, motiv i san u bolju i svjetliju budućnost u Bosni i Hercegovini za koju su se gotovo svi njeni građani borili decenijama, s toga sam ubjeđen da će naš Denis učiniti sve da se njihov glas dovoljno glasno čuje, kako bi se i ova siva slika Bosne i Hercegovine promijenila u što svjetlije boje, kako nam mladost ali i iskusni stručnjaci svih profesija ne bi napuštali domovinu tražeći isključivo državu u kojoj ne moraš biti podoban, korumpiran, obojan ili jednostavno član vladajuće strukture da živiš časno i pošteno od vlastitog znanja i rada.  Denis je socijaldemokrata, kada bude izabran ispravit će nepravdu i sivu sliku BiH u očima svijeta ali i svih njenih građana i nastaviti će raditi progresivnim putem. Svi mi koji našem Denisu nesebično nudimo i pružamo svoju podršku, s pravom vjerujemo i očekujemo da će Denis učiniti još i više od kazanog.

Nacionalni lideri i njihovi poltroni troše enormne svote novca da održe kontrolu nad koruptivnim sistemom vladanja, sistemom koji je odavno dosegao kritičnu tačku, sistemom koji decenijama uništava sva bogatstva i vrijednosti ove zemlje, sistemom koji se nalazi u parlamentarnim strukturama države, sudstvu, obrazovanju i svim ostalim segmentima društvenog uređenja, ali je demokratija u razvijenim zemljama dokazala i pokazala da se sa udruženim časnim i poštenim snagama uvijek može pobijediti.

Naša odlučnost i zajedništvo sa Bećirovićem na čelu zasigurno će poraziti navedeni sistem, odnosno način vođenja ove zemlje će se iz korijena promijeniti i krenuti naprijed u jednom sasvim drugom pozitivnom smjeru. Od nas svih ovisi da li će se Bosna i Hercegovina energičnije pokrenuti naprijed, da li će se više novca i energije ulagati u obrazovanje mladih, da li će se ekonomija i privreda Bosne i Hercegovine napokon početi oporavljati i rasti, da li ćemo vlastitim radom i tehnološkim inovacijama koje su nam na dohvat ruke, zatim genijalnošću bosanskih stručnih ljudi, koji su, ma gdje bili, priznati kao vrsni znalci i stručnjaci, osim u svojoj domovini, da li ćemo se pokrenuti snažnije naprijed, da li će sistem socijalnog i zdravstvenog osiguranja koji je ispod svakog nivoa i dostojanstva, postati dovoljno jak, da svim generacijama koji u njoj žive obezbjedi dostojanstveno penzionisanje i zdravstvenu zaštitu koju su ili koju će cijeli radni vijek plaćati i brojna druga pitanja i dileme. Za ovo sve nam treba oktobarska izborna pobjeda, u kojoj naš Denis ima jednu od najvažnijih uloga, a ona neće biti ni malo laka. Sve to neće biti lako i jednostavno, ali će s Denisom u Predsjedništvu sve ovo biti lakše. Sa Denisom će bosanskohercegovački građani dobiti novu ulogu i snagu, koja će ublažiti suprotnosti, smanjiti konflikte, ojačati ulogu argumenata, znanja, sposobnosti i pozitivnih vrlina svakog bosanskohercegovačkog čovjeka, privući strane investicije i turiste i vratiti osmjeh na lice svakom od nas. Sa Denisom ova zemlja i svi mi samo dobivamo ili da budem još konkretniji,  bez njega svi gubimo, gubimo i onaj inat, motiv i vjeru u ovu zemlju, onaj tračak nade da se u Bosni i Hercegovini može dostojanstveno živjeti i raditi, podizati porodica, napredovati, stručno usavršavati, biti zadovoljan istraživač, naučnik, stručnjak, ljekar, radnik, vozač, ili u najmanju ruku biti vedar i nasmijan građanin, što je postalo rijetko viđeno u Bosni i Hercegovini.

Piše: Doc.mr.art. Jasmin Hošić

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.