Bećirović: Insistirat ću na uspostavi evropskog obrazovnog sistema

22.09.2018 19:07
 

Povodom nastavka antievropske politike segregacije i diskriminacije u školskim sistemima u Bosni i Hercegovini, poznatog i kao sistem „dvije škole pod jednim krovom“, Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH je izjavio:

„Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je 2014. godine donio odluku o zabrani ovakve vrste diskriminacije u školama, ali je presuda ostala mrtvo slovo na papiru. Ništa ne smije biti jače od pravosnažnih sudskih presuda i pravde. Neophodno je zaštititi i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije. Posebno je sramotna praksa u školama u bosanskohercegovačkom entitetu RS, u kojem se čak zabranjuje upotreba bosanskog jezika koji je ustavna kategorija.“

„Ne postoji nikakva smetnja da djeca u Stocu ili Mostaru uče bosanski i hrvatski jezik, a da uče da im je Sarajevo glavni grad. Isto važi i za đake u Banja Luci, Konjević Polju i Srebrenici. Napominjem da je promicanje bosanskohercegovačke državotvorne svijesti u obrazovanju zakonska obaveza u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju BiH. Problem nastaje kada se zakon zanemaruje i krši, pa jedni uče da im je glavni grad Sarajevo, a drugi da je to Zagreb ili Beograd. Pritom, nastavnici i cjelokupan sistem koji djecu uči da žive u segregaciji se finansira novcem svih građana države Bosne i Hercegovine,“ dodao je.

„Pozivam nadležna ministarstva i vlade da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se dokinuo aparthedni sistem kakav više ne postoji ni u Africi, a kamoli u Evropi. Ukoliko se ne pristupi hitnoj implementaciji presuda, lično ću u svojstvu člana Predsjedništva BiH podnijeti krivične prijave zbog neprovođenja sudskih presuda protiv odgovornih na svim razinama, a od Visokog predstavnika ću tražiti da krivce hitno sankcioniše, od direktora škola pa do načelnika i ministara. Na koncu, ako Visoki predstavnik ikada više treba reagovati, onda je to ovaj slučaj brutalne diskriminacije djece i uskraćivanja njihovih temeljnih prava“, zaključio je Bećirović.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.