Vlada TK: Nastava uz bolničko liječenje

17.09.2018 13:46
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je d dala saglasnost za organiziranje nastave osnovnog odgoja i obrazovanja u JU Univerzitetski klinički centar Tuzla za učenike koji se nalaze na bolničkom liječenju. Plan je da se već od ove, školske 2018/19. godine organizira kombinovano odjeljenje razredne nastave u JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, koje bi radilo u sastavu JU Osnovna škola „Brčanska Malta“ Tuzla, a ovom odjeljenju radio bi jedan profesor razredne nastave.

Kako se ističe, na bolničkom liječenju u trajanju od 1-6 mjeseci u 2017 god. UKC Tuzla je imao dvanaestoro djece školskog uzrasta. Tokom boravka u bolnici bili su isključeni su iz procesa nastave, sto im osim njihove bolesti, dodatno otežava normalno funkcionisanje i stavlja ih u neravnopravan položaj u odnosu na drugu djecu. S obzirom da svako dijete ima pravo na obrazovanje pa tako i za vrijeme boravka u bolnici, cilj Ministarstva obrazovanja i nauke je da učenicima, kroz nastavu u bolnici, pruzi pozitivno iskustvo koje će učeniku omogućiti nastavak obrazovanja, te spriječiti strah od povratka u matičnu školu nakon izostanka s nastave. Učenik ne mora prekidati svoje obrazovanje samo zato sto se nalazi na bolničkom liječenju, te mu se ovako nastoji omogućiti nastavak učenja u skladu s nastavnim planom i programom. Realizacija obrazovanja u bolnicama će doprinijeti psihičkom, emocionalnom i socijalnom oporavku učenika, navodi se u mišljenjima Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona.

 260.200,00 KM za povratnike

Vlada je  dala saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o izboru korisnika grant sredstava za održiv povratak sa budžetske pozicije „Podrška povratku prognanih lica“. Za projekte održivog povratka na području Tuzlanskog kantona i osobama koje su imale status raseljenog lica na području Tuzlanskog kantona, a vratili su se u svoja prijeratna prebivališta u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu je planirano 260.200,00 KM. Na Javni poziv za prikupljanje prijava za odabir korisnika grant sredstava sa pozicije „'Podrška povratku prognanih lica“ ukupno se prijavilo 184 aplikanata od čega je njih 101 imalo uredne prijave. Komisija za odabir korisnika je tih od 101 aplikanata sa urednim prijavama odabrala 74 korisnika grant sredstava od čega je dodijeljeno sedam krava, deset korisnika je dobilo po osamnaest ovaca, trideset motokultivatora, dva tovna juneta, devet  raznih traktorskih priključaka, osam gospodarskih objekata, četiri alata, opreme za obrtničku djelatnost i četiri kompleta oprema za pčelarstvo. Od ukupnog broja donacija dvadesetsedam je donacija povratnicima na područje Tuzlanskog kantona, a četrdesetsedam povratnicima po područje entiteta Republika Srpska.

Ostvarena misija u realizaciji reformske agende

Vlada je usvojila deveti po redu i ujedno završni  Izvještaj o napretku Vlade Tuzlanskog kantona po pitanju realizacije reformske agende za BiH, koji se odnosi  na period juli-septembar 2018. godine.   Iz ovog Izvještaja je vidljivo da je  Vlada Tuzlanskog kantona, realizujući ovaj Akcioni plan, ostvarila svoju misiju u realizaciji reformske agende za Bosnu i Hercegovinu. Od ukupnog broja aktivnosti iz Akcionog plana (a ima ih 71), do sada je Vlada  Tuzlanskog kantona radila na realizaciji 69 aktivnosti, što čini 97%. Samo dvije planirane  aktivnosti se nisu  realizovale u naznačenom periodu, što čini svega 3%.  Jedna od ove dvije aktivnosti se nije realizovala zbog izostanka realizacije u organima viših nivoa vlasti, a druga zbog realnih okolnosti koje su vladale u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom u Kantonu. Analiza pokazuje da su u Tuzlanskom kantonu  52 aktivnosti realizovane u potpunosti,  što čini nešto više od 73% od ukupnog broja aktivnosti. Zajedno sa aktivnostima koje imaju karakter kontinuirane provedbe, stepen ukupne realizacije aktivnosti iz Akcionog plana Tuzlanskog kantona iznosi 96%. U Izvještajima o monitoringu provedbe reformske agende kojeg vrše Centri civilnih inicijativa (CCI) se navodi da TK ima najviše mjera, ali ujedno i najveći procenat realizovanih mjera iz Akcionog plana, te da su „Izvještaji Vlade Tuzlanskog kantona za provedbu mjera iz Reformske agende vrlo jasni, detaljni i mogu poslužiti drugim kantonalnim vladama kao primjer dobre prakse.“Ovim završnim Izvještajem, Vlada TK je ponovo pokazala da i dalje ima lidersku poziciju među kantonima u Federaciji BiH.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.