Smijenjeni direktor Kantonalne uprave za inspekcijke poslove TK Amel Mehanović pisao TIP-u: ‘Osjećam potrebu da kažem istinu'…

12.09.2018 23:09
 

Smijenjeni  direktor Kantonalne uprave za inspekcijke poslove Tuzlanskog kantona Amel Mehanović uputio je otvoreno pismo TIP-u.

˝Na sjednici Valade TK održanoj 12.09.2018. godine ista je donijela odluku o mom razrješenju i imenovala vršioca dužnost. Kao razlog za smjenu navedeno je da je ostvaren loš poslovni rezultat i nepoštovanje zaključaka Vlade TK. Zbog neistine, a i zaštite ličnog digniteta osjećam potrebu da kažem istinu i pod punom materijalnom i krivčnom odgovornošću navodim da je sljedeće istna˝, piše u svom pismu Mehanović.

Otvoreno pismo smijenjenog direktora Kantonalne uprave za inspekcijke poslove Tuzlanskog kantona  prenosimo u cjelosti:

˝Izvještaj o radu KUIP-a TK za 2017. godinu dostavljen je Vladi na razmatranje i isti je jednoglasno prihvaćen na sjednici Vlade TK 27.03.2018. godine, odgovorno tvrdim, što se svakako može vidjeti iz Izvještaja da su postignuti najbolji rezultati u radu KUIP-a TK od osnivanja Uprave, po pitanju smanjenja sive ekonomije, broja poduzetih upravnih mjera, izdatih prekršajnih naloga i zatečenih radnika „na crno“ tj. angažovanih suprotno Zakonu o radu, pa je stoga Vlada i prihvatila Izvještaju o radu KUIP-a TK za 2017. godinu.

Isti Izvještaj proslijeđen je Skupštini Tuzlanskog kantona koji je bio uvršten u dnevni red sjednice Skupštine TK 26.04.2018. ali je na Prijedlog Premijera TK Jakuba Suljkanovića skinuta 9. tačka sa dnevnog reda tj. Razmatranje Izvještaja o radu KUIP-a TK za period 01.01.2017. do 31.12.2017. godine a kao obrazloženje je „iz tahničkih razloga“. Nikada niti Vlada niti Skupština TK nije zatražila nikakvu doradu, niti je tražila neko objašnjenje, pa je jasno, što će kasniji postupci i potvrditi da je ustvari „političke prirode“.

Nakon toga počinju politički pritisci na mene da se priključim i podržim novi politički prijekat na našem kantonu tj. PDA (mislim da je to skraćenica od Pokret Demokratske Akcije). Često sam bio pozivan od Premijera Vlade TK i od Predsjednika Skupštine TK sa različitim zahtjevima, u vezi sa podrškom navedenoj političkoj opciji, a i drugim zahtjevima što ću iznijeti i predočiti sa dokazima Tužilaštvu TK a i drugim institucijama BiH.

Nakon što nisam pristao na ucjene od navedenih, i što nisam htio raditi po direktivi ni jedne političke stranke ni pojedinca nego samo po Zakonu, na sjednici Skupštine TK održane 31.07.2018. godine uvrštena je tačka dnevnog red Izvještaj o radu KUIP-a TK za 2017. godinu, isti nije prihvaćen bez ikakvog objašnjenja, iako su poslanici vladajuće strukture isti Izvještaj podržali na svakoj skupštinskoj komisiji jednoglasno. Ne sporim pravo svakog poslanika u Skupštini TK da se izješnjava u skladu sa svojim ubjeđenjem ali Vlada TK sada navodi da je neprihvatanje zbog lošeg poslovnog rezultata, što je neistina jer Skupština uopće nije navela nikakav razlog odbijenja Izvještaja, i to koristi kao jedan od razloga za moju smjenu. Vlada je u augustu 2018. donijela Odliku o načinu razrješenja Direktora uprava prije isteka mandata i istu odluku primjenjuje retroaktivno na neprihvatanje izvještaja, jer u nedostatku argumenata očito moralo se odlučiti na takav „pravni nonsens“.

Nakon što više nisam mogao da izdržim pritisak vladajućih struktura iz PDA obratio sam se porodičnom ljekaru 20.08.2018. godine i od tada nalazim se na bolovanju. Vlada je odmah zatražila da joj dostavim Izvještaj o radu KUIP-a TK za prvih šest mjeseci rada u 2018. godini, nakon čega sam uputio dopis Premijeru sa dokazima nadležne zdrvstvene ustanove da sam privremeno spriječen da obavljam poslove zbog bolovanja. Međutim, Premijer TK mi se pismeno obratio da on to ne smatra „opravdanim“ razlogom za nedostavljanje Izvještaja, vjerovatno time želi da mi onemogući i pravo na bolovanje i to iskoristio kao jedan od razloga za moje razrješenje.

Takođe, ističem da su rezultati rada Inspekcija za prvih šest mjeseci 2018. godine najbolji i da smo dostavljali nadležnim ministarstvima mjesečne Izvještaje čime su mogli pratiti rad Inspekcija.

A ako uzmemo u obzir da je Vlada TK nakon mog razrješenja imenovala za v.d. Direktora osobu koja se nalazi na Kantonalnoj listi PDA za Skupštinu TK za prdstojeće izbore, onda je jasan i nedvojben razog moje smjene.

Sve navode u vezi rezultata rada Inspekcija kao i postupaka od strane Vlade i Skupštine TK mogu se isti vidjeti na službenim web stranicama navedenih institucija.Na kraju, spreman sam na sučeljavanje sa bilo kim i bilo gdje, a u vezi navedenih tvrdnji, a o meni neka govore i rezultati i djela jer nisam i neću biti dio montiranih inspekcijskih kontrola˝.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.