(Predizborne) izmjene na KCUS-u: Sebija Izetbegović prva direktorica koja je sestrama priznala koeficijent visoke stručne spreme

11.09.2018 14:24
 

U posljednje dvije godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je značajno unaprjeđena sestrinska profesija. Rad medicinskih sestara-tehničara poboljšan je uvođenjem sistema kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga. Svi procesi kliničke zdravstvene njege su standardizirani, sve se dokumentuje u cilju vrednovanja sestrinskih usluga, zaštite i sigurnosti pacijenata.

U KCUS-u je trenutno zaposleno 1.612 medicinskih sestara-tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila i nivoa obrazovanja. Rad je organiziran tokom 24 sata i podrazumijeva rad u dnevnoj i noćnoj smjeni kao i rad vikendima i praznicima.

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović, DMS, ističe da su medicinske sestre-tehničari u ovoj zdravstvenoj ustanovi ravnopravni članovi u zdravstvenom timu, da su obrazovani i kompetentni te da mogu donositi samostalne odluke iz područja zdravstvene njege, i da je njihova uloga izuzetno značajna u procesu liječenja pacijenata.

– Naš cilj je da medicinske sestre-tehničari dosegnu najveće znanje, budu što odgovorniji i samostalniji u svom radu, te da njihov rad bude adekvanto vrednovan. Posebno bi istakla da je generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović, prepoznala značaj i potrebu za visokoobrazovanim medicinskim sestrama i tehničarima, te je nakon dugogodišnjeg perioda glavnim medicinskim sestrama-tehničarima klinika priznat završeni Fakultet zdravstvenih studija i koeficijent visoke stručne spreme – rekla je Eminović.

Naglasila je da je u nazad dvije decenije sestrinska profesija je doživjela niz pozitivnih promjena, počevši od napretka u školovanju, kontinuiranoj edukaciji do sticanja novih vještina i kompetencija za samostalan rad u svim segmentima zdravstvene njege. Težnja modernog sestrinstva primarno je usmjerena na holistički pristup u očuvanju zdravlja pojedinca i zajednice, te implementaciju procesa zdravstvene njege oboljelim.

Prema riječima generalne direktorice prof. dr. Sebije Izetbegović, klinička zdravstvena njega je poseban segment u sestrinstvu, gdje se od medicinske sestre-tehničara očekuje visoko znanje, stručnost, kompetentnost i odgovornost.

– U KCUS-u medicinske sestre-tehničari svakodnevno pružaju kvalitetnu kliničku zdravstvenu njegu, koristeći se bogatim znanjem i vještinama, te raspoloživim savremenim tehnologijama. One su pored ljekara najznačajnije u liječenju bolesnika. Medicinske sestre su najbliže pacijentima i njihovim porodicama. Naša vizija je usmjerena na povećanje broja sestrinskog osoblja u skladu sa realnim procjenama, i trudimo se da taj proces provodimo kontinuirano za dobrobit uposlenika i pacijenata. U protekle dvije godine godine zaposlili smo 52 medicinske sestre i tehničare. Imamo odličan tim vrijednih uposlenika svih profila. Svi imaju svoje zadatke koje moraju obaviti. Radimo požrtvovano i vrijedno. KCUS je najveća zdravstvena ustanova u državi i naša je obaveza da korisnicima pružimo najbolju moguću uslugu – poručila je prof. dr. Izetbegović.

Kroz KCUS dnevno prođe do 12.000 pacijenata i posjetilaca, te se urade hiljade pretraga i zahvata. U KCUS-u rade najvrijednije i najpožrtvovanije medicinske sestre i tehničari, koji vole svoju profesiju i posao, a što potvrđuje veliki broj zadovoljnih korisnika, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.