Mirsad Hodžić: Činimo sve da kvalitetno zdravstvo postane brend TK

05.09.2018 13:36
11111111111
 

Tokom šest mjeseci ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja ostvario je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 5.998.671 KM, navodi se u Izvještaju o izvršenju Finansijskog plana ZZO TK za prvih šest mjeseci ove godine, kojeg je prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona. Zavod je u ovom periodu ostvario prihode i primitke u iznosu od 115.011.291 KM, dok su rashodi i kapitalni izdaci ostvareni u iznosu 109.012.620 KM.Na čelu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK od maja 2016. godine nalazi se Mirsad Hodžić, koji je po preuzimanju dužnosti zatekao deficit za prva tri mjeseca te godine od 1.300.000 KM, da bi od tada konstantno ostvarivao suficit.

˝Finansijska stabilnost omogućila je da se prvi put u cjelosti  primjenjuje esencijalna lista lijekova koju je donio federalni ministar zdravstva. Uvedeno je produženo bolničko liječenje za pacijente koji su imali operacije na srcu, kao i program za pretilu djecu,a povećana su i sredstva za pacijente oboljele od celiaklije.Veliki napori i sredstva ulažu se i u stvaranje boljih uslova za rad zdravstvenih radnika, kako bi se kompletan zdravstveni sistem, koji se smatra najboljim od svih kantona u Federaciji BiH, podigao na viši nivo˝, kazao je direktor ZZO TK Mirsad Hodžić.

Tuzlanski je jedini kanton u Federaciji BIH koji je usvojio Kolektivni ugovor u zdravstvu na nivou Kantona u 2017. godini i time se poboljšalo materijalno stanje zdravstvenih radnika za dodatnih 6.500.000 KM. I u 2018. godini ponovo je pregovarano sa Strukovnim sindikatom u zdravstvu i Sindikatom doktora i stomatologa, te se materijalni status zdravstvenih radnika povećao za dodatno odobrenih  5.500.000 KM. Kroz sve godine finansirano je prvo zapošljavanje doktora. Zavod je ukupno isfinansirao zapošljavanje 137 doktora sa sredstvima od 2.860.000 KM. U procesu informatizacije su učinjeni značajni pomaci, a odnose se na nabavku softvera:  e –recept, e-knjižica modul, AIS-ambulantni informacioni sistem, softver za bolovanja i poboljšanja HCFIS baze podataka.Vršena je rekonstrukcija poslovnih prostora u Kladnju, Živinicama i Srebreniku  i nabavka novih prostora u općinama Kalesija, Teočak, Sapna, Doboj Istok i Tuzla.

˝Realno je očekivati dalje poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih radnika. Moram napomenuti da je i Vlada TK, a prije svega zaslugom ministra zdravstva, izdvojila  značajan dio finansijskih sredstava za nabavku opreme JZU UKC oko 7.000.000 KM, što će doprinijeti razvoju dijagnostike, a što je osnov u pravovremenom liječenju pacijenata.U TK postoji i specifičan način u participiranju pri snošenju troškova zdravstvene zaštite, što omogućava da apliciranjem tzv.“markica“ pacijenti ostvaruju određene benefite tokom godine˝, istakao je Hodžić.

Zakonom o zdravstvenom osiguranju omogućeno je da kao izvor prihoda bude i participacija pacijenata (što je praksa i u znatno razvijenijim zemljama). Uredbom o neposrednom učešću pacijenata u pružanju zdravstvenih usluga  iz 2003. godine utvrđene su zdravstvene usluge gdje pacijent treba da učestvuje u plaćanju za pruženu uslugu, a kao alternativa uvedene su „markice“ kojima se pacijent oslobađa plaćanja participacije za pruženu uslugu tokom godine. Tako recimo ukoliko pacijent ima uredno ovjerenu knjižicu i ima kupljenu „markicu“ oslobođen je plaćanja svih usluga tokom godine bez obzira na kojem nivou je pružena zdravstvena usluga – primarni, sekunarni i tercijarni nivo. Krajem 2017. godine donešena je nova Uredba kojom su oslobođene plaćanja „markica“ određene kategorije osiguranika, a mogu koristiti isti nivo usluga (oko 160.000 osigurnika što utiče na ostvarenje manjih prihoda od 3.000.000 KM u ZZO TK).

˝Planovi za budući period su vezani za obezbjeđenje dovoljno finansijskih sredstava kako bi zdravstvo dalo svoj udio u očuvanju i unaprijeđenju zdravlja i uopšte kvalitete života  stanovnika Tuzlanskog kantona˝, rekao je Hodžić.

U narednom periodu bi trebalo poduzeti slijedeće aktivnosti: izraditi Strategiju razvoja zdravstva do 2030. godine na području Tuzlanskog kantona; u primarnoj zdravstvenoj zaštiti formirati jedinstven dom zdravlja na nivou TK; raditi na jačanju zdravstvenog kadra naročito doktora, obzirom da će u narednih pet godina najvjerovatnije doći do smjene generacije zbog odlaska u penziju; poticati federalni nivo da se izvrši reforma zdravstva; riješiti pitanje finansiranja zdravstvene zaštite za dugoročniji period; približiti usluge zdravstvene zaštite što više pacijentu kroz razvoj patronaže i razvijati sistem informatizacije.

(TIP)

 

 

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Mirsad Hodžić: Činimo sve da kvalitetno zdravstvo postane brend TK

  1. sumar

    05. 09. 2018. - 14:39

    Moze li se znati koliko ima uposlenika u Fondu ZZO TK i koliko oni trose novcanih sredstava za svoj rad.?

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.