Vlada TK: Nastavljen pozitivan trend ukupnog stanja i likvidnosti budžeta

04.09.2018 11:45
11111111111111
 

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je  Izvještaj o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01.-30.06.2018. godine. Posmatrajući ukupno ostvarene prihode i primitke budžeta TK za prvih šest mjeseci ove godine koji iznose 166.203.170,11 KM, u odnosu na izvršene rashode i izdatke u iznosu od 155.155.126,62 KM, možemo zaključiti da je budžet ZK u ovom izvještajnom periodu ostvario ukupan finansijski rezultat – suficit u iznosu od 11.048.043,49 KM. Ovaj suficin najvećim je dijelom rezultat povećanja poreskih prihoda. Indirektni porezi su ostvareni u iznosu za 7,75% većem nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine, dok je porez na dobit preduzeća ostvaren u iznosu za 23,92% nego u prvom polugodištu 2017. godine. Istovremeno porez na dohodak je ostvaren u iznosu od 2.290.364,14 KM, ili 15,24%, više nego u periodu januar – juni prošle godine.

Također, treba napomenuti da su u prvom polugodištu ministarstva pripremala programe korištenja sredstava, tako da se izvršenje ove grupe rashoda očekuje u drugom polugodištu tekuće godine. S tim u vezi, sredstva ostvarena po osnovu pozitivnog finansijskog rezultata bit će korištena za finansiranje donesenih programa raspodjele sredstava.

Na kraju podsjetimo da pomenuti rezultati iskazuju dalji pozitivan trend ukupnog stanja i likvidnosti budžeta, a Vlada i u drugoj polovici tekuće godine planira nastaviti sa stabilizacijom budžeta s jedne strane, ali i realizacijom razvojnih programa.

U periodu 01.01.-30.06.2018. godine Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluke o odobravanju sredstava na teret budžetske pozicije tekuća rezerva budžeta u ukupnom iznosu od 184.829,08 KM, što u procentima iznosi 30,80% u odnosu na usvojeni Budžet TK-a, dok izvršenje po Odlukama iznosi 174.899,48 KM i u odnosu na planirani iznos u budžetu izvršenje je 29,15%.

Pozitivan trend finansijskog poslovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja

U prvih čest mjeseci ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja ostvario je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 5.998.671 KM, navodi se u Izvještaju o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci ove godine, kojeg je na današnjoj sjednici prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona. Zavod je u ovom periodu ostvario prihode i primitke u iznosu od 115.011.291 KM, dok su rashodi i kapitalni izdaci ostvareni u iznosu 109.012.620 KM. Ukupni prihodi i primici za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u periodu januar – juni 2018. godine su neznatno veći od planiranih, a za 2,47% su viši u odnosu na isti period 2017. godine. Istovremeno su prosječni prihodi i primici po osiguranom licu iznosili 270,28 KM, što je za 3,81% više u odnosu na isti period prošle godine. Rast prihoda od doprinosa u velikoj mjeri je rezultat finansijske discipline obveznika obračune i uplate doprinosa, koja s druge strane rezultira nesmetanim korištenjem prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u punom obimu.Značajno je napomenuti da su rashodi i kapitalni izdaci Zavoda ostvareni za 5,15% manje od planiranog iznosa, a za 2,77% više u odnosu na isti period prošle godine.

Utvrđeni kriteriji za sufinansiranje troškova prijevoza učenika

Odlukom Vlada je utvrdila kriterije za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period septembar – decembar školske 2018/2019. godine. Ovom odlukom odobraeno je sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona za period septembar – decembar školske 2018/2019. godine u iznosu od 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu, za učenike koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od najbliže škole, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima, kao i učenike sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona koji žive na udaljenosti većoj od četiri kilometra od najbliže osnovne škole koju pohađaju kao najbližu, a koja se nalazi na području drugog kantona. Shodno ovoj odluci vanlinijski-namjenski prijevoz učenika se može organizirati u slučaju nepostojanja redovnog linijskog prijevoza, a iznos ukupne ugovorene mjesečne karte u linijskom prijevozu ne može biti veći od iznosa mjesečne karte koju najpovoljniji prijevoznik obračunava za iste relacije i istu kategoriju korisnika usluga (učenici).

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.