Intervju/Edin Jahić: ‘Tuzla je jedna od najboljih ljetnih turističkih destinacija u BiH’

24.08.2018 15:35
 

Direktor Turističke zajednice grada Tuzla Edin Jahić u intervjuu, između ostalog, govorio je ekspanziji  turizma u Tuzli, prednostima Tuzle kao ljetne turističke  destinacije u odnosu na druge gradove u BiH, ali i aktivnostima i nastojanjima na pomjeni percepcije građana Tuzle i samog  image-a grada.

TIP: Zašto je osnovana Turistička zajednica grada Tuzla?

Jahić: Turistička zajednica Tuzle je osnovana s ciljem promocije turizma u gradu Tuzla, ali i svih drugih pozitivnih vrijednosti u našem gradu. Zadatak nam je da radimo na stvaranju pozitivnog image-a  Tuzle, da promovišemo  tuzlansku bogatu turističku, kulturnu, historijsku i gastro ponudu.

Sinergija

TIP: Šta je potrebno da bi se izgradio novi image Tuzle, kao jedne od najboljih ljetnih turističkih destinacija u BiH, što ona uistinu i jeste?

Jahić: Potrebna nam je sinergija, tj. da svako u okviru svog posla koji radi napravi mali korak naprijed kako bi smo primijenili image našeg grada. Tuzla je otvoren grad sa mnogo pozitivnih vrijednosti koje trebamo njegovati i promovisati. Trgovac ili ugostitelj samo treba da očisti ispred svog objekta i na taj način će dati doprinos stvoranju jedne ljepše  slike o gradu. Svako iz svoje oblasti djelovanja može dati doprinos. Samo sinergijskim djelovanjem možemo napraviti velike stvari.

naslovna-1

TIP: Da li je potrebno više raditi na promjeni  percpecije  građana Tuzle, jer je  vrlo  teško dobiti poštovanje od drugih ukoliko nemamo dovoljno samopoštovanja prema  sebi i gradu u kojem živimo?

Jahić: Tuzlaci su, za razliku od drugih, dosta kritični  samokritični prema svom gradu i onome što je domaće. Ponekad to radimo i previše, što nije dobro. Lijepo je biti kritičan i samokritičan, ali trebamo biti i pozitivni i ponostiti se onime što imamo u svojoj bogatoj kulturnoj-historijskoj i turističkoj ponudi grada. S druge strane, svi zajedno trebamo više raditi na onome što mođda nij dovoljno dobro, kako bi smo to promijenili na bolje. Kada čovjek o sebi stalno loše priča, onda će to i drugi raditi o njemu. Mi se u Tuzli zaista imamo čime ponositi. Moramo u prvi plan staviti pozitivne priče i projekte koje dolaze iz našeg grada.

Vezani članak: Tuzla je danas grad slanih laguna…

TIP: Turistička zajednica grada Tuzle ne može to uraditi sama, potrebna je sinergija šire društvene zajednice. Kako to postići?

Jahić: U potpunosti ste u pravu…Turistička zajednica Tuzle ne može to uraditi sama. Moramo svi zajedno djelovati na tom polju. Mi možemo inicirati neke stvari i biti potpora subjektima u gradu. Moramo svi zajedno djelovati ako žellimo  unaprijediti život i turistička ponuda grada, a što će za rezultat imati sve veći broj gostiju koji dolaze u naš grad i troše svoj novac ovdje, a ne negdje drugdje. Svaki ugostitelj, trgovac, taksista ili bilo koji drugi pružatelj usluga može i treba dati svoj doprinos kako bi se turisti tokom svog boravka u našem gradu osjećali što ugodnije. Samo zajedničkim djelovanjem možemo napraviti značajne promjene od kojih ćemo svi imati koristi.

38023594_10156627051284312_6518520329550168064_n

TIP: Grad Tuzla i slana jezera dobitnici su druge nagrade UNWTO ULYSSES AWARD, najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. To je značajno priznanje, o kojem se malo u javnosti zna. Zašto je to tako?

Jahić: O tome sam upravo govorio. Neki drugi gradovi da su dobili tako vrijednu nagradu bi na sva zvona o njoj govorili u javnosti i ponosili se njome. Međutim, kod nas to nije sluačaj. Nismo mi sami sebi dali nagradu, nego  Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija koja je prepoznala trud, rad i zalaganje koje su urađeni na polju turizma u gradu Tuzla. Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Svi se moramo ponositi time. Neko respektabilan iz vana je došao  u naš grad i rekao bravo to ste dobro uradili. Moramo se više cijeniti i poštovati , da bi nas i drugi uvažavali i cijenili.

Politika

TIP: Prema odabiru Turističke zajednice FBiH u 10 top ljetnih destinacija u Federaciji BiH nema Panonskih jezera i Tuzle. Vaš komentar?

Jahić:  Naša država ima veliki broj prelijepih turističkih destinacija, ali mislim da je ovdje urađena nepravda prema Tuzli i Panonskim jezerima. Tuzla po svemu zaslužuje da bude uvrštena u prvih 10 ljetnih turističkih destinacija u FBiH.  Mislim da se tu u pitanju politika i odnos centralne vlasti u Sarajevu i medija koji rade za tu vlast. To je jedna ignorantska politika koju mi u Tuzli godinama doživljavamo.  Upravo zbog toga je potrebno da se mi u Tuzli ujedinimo i da zajedno radimo za naš grad kako bi diobio status kakav objektivno i zaslužuje.

TIP: Koje su po vašem mišljenju prednosti Tuzle kao turističke destinacije u odnosu na druge destinacije u BiH, ali i u regionu?

Jahić: Kompleks slanih Panonskih jezera su jedina slana jezera i jedinstvena turistička atrakcija u Evropi. Sam za sebe govori podatak da je kompleks ‘Panonnice’ do sada  posjetiloviše od 3,7 miliona gostiju. Tuzla je grad sa najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini. Imamo prelijepe i jedinstvene trgove, muzeje, bogatu kulturnu, historijsku i gastro ponudu. Sve su to razlozi zbog kojih svake godine sve više turista iz BiH, država iz regiona, ali i šire posjećuje naš grad.

Medijska blokada

TIP: U organizaciji TZ-a u Tuzli boravili novinari iz regiona kako bi se  upoznali sa turističkim potencijalima grada. Šta su vam kazali o svojim utiscima nakon trodnevnog boravka u Tuzli?

Jahić: U organizaciji Turističke zajednice grada u Tuzli  su boravili novinari iz regiona kako bi se  upoznali sa znamenitostima i bogatom turističkom ponudom, koja svakako opravdava dolazak u ‘grad soli’. Novinarske ekipe uradile su reportaže koje su emitovane u medijima iz kojih dolaze, a sve kako bi se privukao veći broj turista iz regije u grad koji jedini u svijetu ima slana jezera i plažu u svom centru. Novinari iz regiona su bili impresionirani i oduševljeni onime što su doživjeli i vidjeli u Tuzli. Shvatili smo da se Tuzla nalazi u jednoj medijskoj blokadi i u narednom periodu radit ćemo na još većoj promociji svega onoga što imamo mi u Tuzli, a nema niko drugi, kako bi što veći broj turista iz drugih država došao u naš grad.

Vezani članak: Sputnik: Beogadu je more na tri sata vožnje-biće slanije od Jadrana

TIP: Kako ide naplata turističke takse u Tuzli?

Jahić: To je problem koji je dosta prisutan. Jedan veliki broj subjekata, iako su zakonski obavezni, ne plaća turističku taksu.Taksa na području Tuzle  je simbolična za privredne subjekte i ona se uplaćuje Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona koja vrši raspodjelu sredstava. Od ukupnog prihoda 70 posto pripada Turističkoj zajednici grada Tuzla, a 30 posto prihoda ostaje Turističkoj zajednicu TK. Bitno je napomenuti da sav novac koji se kroz takse prikupi u Turističkoj zajednici Tuzla  se troši u gradu. Novac koji se prikupi u Tuzli troši se u Tuzli.  Podržavaju se aktivnosti i manifestacije u našem gradu. Ovim putem koristim priliku da apelujem na privredne subjekte, koji su zakonski obavezni, da redovno izmiruju svoje obaveze, jer bez toga ni mi ne možemo adekvatno funkcionisati i raditi svoj posao.

Vezani članak: Turisti iz Francuske u posjeti Tuzli: ‘Grad je zaista čist i uređen…Tuzla i Panonska jezera liče na jedan Beč, Barcelonu…’

TIP: Koji je značaj turizma za grad Tuzla?

Jahić: Turizam je specifična djelatnost, koja je profitabilna. Sve veći broj ljudi i privatnih subjekata  u Tuzli direktno, ali i indirekto ima koristi od turizma.Turista koji dođe u naš grad ne dođe samo na Panonska jezera da se kupa, nego i iznajmi smještaj, jede i pije u ugostiteljskim objektima, posjeti shopping centre u našem gradu,  iznajmi vozilo, plati parking ili koristi uluge taksija itd.  U globalu svi imaju koristi od turizma.

Vezani članak: Avanturistička mini golf igrališta ‘nove generacije’ otvorena u Tuzli: Prva golf igrališta ovakvog tipa u BiH

TIP: Šta  TZ  ima u planu za realizaciju u narednom  periodu?

Jahić: U narednom periodu imamo nekoliko vrlo važnih aktivnosti koje ćemo realizirati. U organizaciji sa ‘Panonnicom’ organizovat ćemo besplatan  koncert na Panonskim jezerima,  zatim nam dolazi internacionalni moto susreti  ‘Bike fest Panonika Tuzla’, književni susreti Cum Grano Salis, ali i brojne druge aktivnosti i manifestacije do kraja godine.

Vezani članak: Ljeto još traje na Panonskim jezerima/Besplatan ulaz na koncert (Ne)normalnog Balašević tribute banda i Big Brothers banda

Jedinstven multimedijalni portal u regionu www.tztz.ba

1111111111111

TIP: Turistička zajednica Tuzle pokrenula je multimedijalni portal. Možete li nam kazati nešto više o tome?

Jahić: Pokrenuli smo jedinstven multimedijalni portal u regionu  na kojem se nalaze sve potrebne informacije o gradu Tuzla. Posjetitelji portala  mogu dobiti apsolutno sve potrebne informacije o tome šta se može vidjeti i doživjeti u Tuzli, gdje odsjesti, uživati u gastro ponudi, a na raspolaganju su im foto, audio i video prezentacije grada. Portal nije isključivo namjenjen samo turistima, nego i građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH. Na portalu se mogu pročitati vijesti iz Tuzle, najave i izvještaje o kulturnim, sportskim i muzičkim i drugim dešavanjima u gradu. Posjetioci portala mogu pročitati pozitivne priče i intervjue o projektima i uspješnim pojedincima  koje dolaze ili su vezane za grad Tuzla.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Intervju/Edin Jahić: ‘Tuzla je jedna od najboljih ljetnih turističkih destinacija u BiH’

  1. Davud

    24. 08. 2018. - 22:06

    A jes’, Tuzla je beton, ono jebo Ibizu.

    A Edo k'o Edo, iz fotelje u fotelju…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.