Sve se trese zbog naplate poreza freelancerima, SDP najavljuje tužbe: I Novalić i Isović su priznali da je Pravilnik nezakonit!

09.08.2018 09:45
 

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović oglušili su se na poziv iz otvorenog pisma koje su uputili iz Socijaldemokratske partije BiH u saradnji sa predstavnicima freelancera.

Podsjećamo, iz SDP-a su zahtjevali da:

1. Vlada FBiH i Ministarstvo finansija FBiH odmah stave van snage Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (Službene novine FBiH, broj: 30/18) jer protivno Zakonu o porezu na dohodak ukida pravo na priznavanje 20% rashoda kod samostalne djelatnosti u inostranstvu i propisuje doprinos za zdravstvo u iznosu od 4% za istu kategoriju.

2. Ministarstvo finansija pristupi izradi novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji će otkloniti prethodne nedostatke i da o tome organizuje javnu raspravu i tako da priliku svim zainteresiranim da daju svoje prijedloge i sugestije.

3. Porezna uprava FBiH povuče poziv od 12.07.2018. godine, te da obustavi sve aktivnosti na naplati poreza na prihode iz inostranstva za prethodni period i o tome na isti način upozna javnost.

4. Da naplata počne nakon usvajanja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH, najranije od 01. 01. 2019. godine.

˝Nažalost, propustili su priliku da postupe razumno i da izvrše opravdane zahtjeve velikog broja naših građana, te da skinu sa sebe opravdani bijes javnosti i urade ispravnu stvar, te tako pokažu da priznaju svoju grešku ali i da su je spremni i ispraviti. Umjesto toga dalje su nastavili sa muljanjem i petljanjem, različitim tumačenjima, iako su i premijer Novalić i direktor Isović javno priznali da je usvojen nezakonit Pravilnik, za što imamo i materijalne dokaze˝, istakao je Damir Mašić,
Klub zastupnika Socijaldemokratske partija BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Zbog svega toga Klub zastupnika SDP-a je pokrenuo inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH na kojoj će ove zahtjeve predočiti kao prijedloge zaključaka, te predložiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak FBiH po hitnom postupku kojim će se propisati da porezna obaveza za prihode iz inostranstva počinje 01. 01. 2019. godine.

˝Ovim putem pozivamo sve parlamentarne stranke, a posebno one koje su već dale javnu podršku zahtjevima freelancera, da nam se pridruže i podrže sazivanje vanredne sjednice.Također, SDP je angažovao advokatsku kancelariju koja će tražiti privremenu mjeru i pokrenuti sudski proces osporavanja nezakonitih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koje je usvojilo ministarstvo finansija˝, kazao je Mašić.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.