Procijenjena vrijednost 23 miliona KM; Za UKC Tuzla predviđena tri projekta: Urgentni centar i višespratna garaža, Centar i dijalizu i Centar za radiohirurgiju

24.07.2018 11:52
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je usvojila srednjeročne planove potencijalnih projekata javno – privatnog partnerstva koje su dostavili Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo zdravstva. Prema ovim planovima u periodu 2018 – 2020. godina Ministarstvo obrazovanja i nauke je planiralo tri projekta od kojih je Unaprjeđenje prostornih kapaciteta Kampusa Univerziteta u Tuzli već urađeno idejno rješenje, dok se Izgradnja školskih objekta JU Osnovna muzička škola Tuzla i JU Srednja muzička škola „Čestimir Mirko Dušek“ u Tuzli, te Izgradnja škola i fiskulturnih sala na području Tuzlanskog kantona  nalaze samo u fazi ideje. Procjenjuje se da je vrijednost ovih projekata oko 32 miliona KM.

Kada je u pitanju srednjeročni plan Ministarstva zdravstva, ovim dokumentom se za JZU Univerzitetski klinički centar predviđaju tri projekta: Urgentni centar i višespratna garaža, za što postoji adekvatno idejno rješenje, te Centar i dijalizu i Centar za radiohirurgiju, koji se nalaze samo u formi ideje. Procijenjena vrijednost sva tri ova projekta je 23 miliona KM.

111111111111

 Od 25,1 milion KM kreditnih sredstava, do sada plasirano nešto više od 20 miliona

Na sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o odobrenim kreditnim sredstvima iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava budžeta Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Kako se u Izvještaju navodi, Banka je do sada odobrila ukupno 17.336.00,00 KM kreditnih sredstava od čega je klijentima plasirano 13.819.000,00 KM. Odnosno, od 50 odobrenih kredita, plasiran je ukupno 41 kredit, dok za odobrenih 5 kredita Banka još uvijek čeka da se steknu uslovi za namjenski utrošak sredstava. Ukupan iznos ovih kredita iznosi 2.106.000,00 KM, a glavni razlozi nerealizovanja navode se očekivanje povoljnijih uslova na tržištu i unutrašnjoj organizaciji, kao i trenutno neočitovanje klijenta o daljem preuzimanju kredita. Ukupno 4 klijenta su odustala od kredita u ukupnom iznosu od 1.410.000,00 KM zbog „ličnih razloga“ kako je navedeno u Izvještaju banke. Na osnovu navedenog, može se zaključiti da stopa realizovanih kredita u posmatranom periodu iznosi 55,06% u odnosu na 25,1 milion KM predviđenih Ugovorom. Stopa odobrenih kredita u skladu sa ovim izvještajem je 69%, a uzevši u obzir i posljednje Mišljenje Vlade TK od 26. juna 2018. godine stopa odobrenih kredita je 79,8 % odnosno 20.026.000,00 KM.

Ostale odluke

Vlada je   dala saglasnost na Odluku o odobravanju finansijskih sredstava sa potrošačke jedinice Manifestacije kulture od interesa za Tuzlanski kanton. Shodno ovoj odluci Vlada će podržati ukupno 50 kulturnih manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton, za što je izdvojeno ukupno 100.000,00 KM.

Vlada je  dala saglasnosti JU Univerzitet u Tuzli za prijem tri uposlenika u radni odnos. Radi se o pozicijama „Inženjer za podršku elektronskom obrazovanju“ i „Prevodilac“ na neodređeno vrijeme i „Spremačica“ na određeno vrijeme. Također, Vlada je dala saglasnosti općinskim sudovima u Banovićima i Gračanici za prijem po jednog stručnog saradnika – administratora, u radni odnos na neodređeno vrijeme.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.