Neizvjesna sudbina Zakona o demobilisanim borcima u FBiH; Mešalić: ‘Nemojte da se igramo sa ljudima i ljudskim sudbinama’

15.07.2018 08:22
32
 

Zakon o igrama na sreću naći će se do kraja mjeseca na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH – samo ako tako odluči Kolegij doma u idućoj sedmici. Od usvajanja ovog Zakona, odnosno oporezivanja igara na sreću, zapravo zavisi finansiranje Zakona o pravima demobilisanih boraca kojeg je podržao Predstavnički dom.

No, konačna verzija Zakona još uvijek nije objavljena, a neizvjesno je i održavanje sjednice Doma naroda federalnog parlamenta.Gotovo pet sati parlamentarne rasprave i više od tri sata pauza vodilo je ka epilogu – usvajanju Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Jednoglasno je podržana i većina amandmana pozicije i opozicije. Možda je bilo jednoglasno, ali 10. jula nije sve bilo složno u zgradi federalnog parlamenta, žustra rasprava unutra, a protesti demobilisanih boraca ispred.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatrala je i prihvatila 11 od 38 ponuđenih amandmana. Negodovali su poslanici opozicije jer nisu htjeli odustati od svojih urgencija.“Ovo objašenjenje infantilno od Vlade, ima ona stara poslovica  “Vlada ili je luda ili joj noge smrde”, kazao je Zukan Helez, poslanik SDP BiH u Parlamentu FBiH.

“Ima nekih ljudi koji odbijaju, a ja imam osjećaj da ih nisu ni pročitali. Nemojte da se igramo sa ljudima i ljudskim sudbinama”, poručio je Mahir Mešalić, poslanik DF-a u Parlamentu FBiH.

A završilo se tako što su poslanici usvojili većinu amandmana koje Vlada nije bila spremna prihvatiti zbog finansijskog dosega od 315 miliona maraka, kako je obrazloženo.“Ovim mojim amandmanima svaki nezaposleni borac će imati mjesečnu nadoknadu svaki mjesec iz Fonda za borački dodatak, znači formira se Fond za borački dodatak u Ministarstvu za boračka pitanja na federalnom nivou i tačno je precizirano na koji način se on puni i iz kojih sredstava. Borački dodatak će iznositi od 150 do 250 maraka svaki mjesec. I tu nema puno ljudi, to je negdje na bazi 40 hiljada i do 75 miliona, ali tu je angažovana cijela Federacija. Druga kategorija su borci koji rade i oni će imati procenat određni na platu i treća kategorija su penzioneri koji nemaju nikakv dodatak na penziju zato što su bili učesnici rata i to je simbolična naknada – svaki mjesec – od 3% do 6% na penzije”, naglasio je Zukan Helez, poslanik SDP BiH u Parlamentu FBiH.

“Čini mi se da poslanici nisu iščitali jedni drugima amandmane i bojim se da ćemo usvajanjem različitih amandmana doći u probleme provodivosti Zakona, ali evo naša obeveza Ministarstva je da provodimo zakon, parlamentarci su tu da ih usvajaju – moja je želja da demobilisani borci konačno dobiju svoj Zakon”, istakao je Salko Bukavarević, ministar za pitanja boraca u Vladi FBiH.

“Mi smo dali racionalan Zakon, samo se bojimo, praktično su usvojeni svi amandmani, šta god je ko predložio zbog osjetljivosti pitanja su ušli u Zakon i sada tu ima oprečnih, ima i stavova koji jedni druge poništavaju. Da li će Zakon dalje biti prohodan kroz sistem, dakle, najprije kroz Dom naroda I da li će biti primjenjiv,  to ostaje da se vidi”, naglasio je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Konačna verzija zakona nije objavljena. Zvanično nije zakazana ni sjednica Doma naroda. Ukoliko Klub delegata hrvatskog naroda uloži vitalni nacionalni interes ili Zakon ne dobije podršku iz drugog razloga demobilisani borci, tvrde, imaju plan.

“Mi ćemo onda nastaviti sa svojom borbom, mi ćemo nastaviti blokadama”, poručio je Darinko Boto, “Udruga zaboravljeni branitelji”.Neophodna dodatna finasijska sredstva, osim sa kantonalnih i opštinskih nivoa, te dijelom javnih preduzeća, očekuju se i od usvajanja Zakona o igrama na sreću. No, zbog ovih je izmjena svojevremeno izazvana blokada u radu Parlamenta Federacije. Glavni akteri spora oko toga kako dijeliti finansijsku dobit od igara na sreću bili su koalicioni partneri SDA i HDZ.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Klix)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.