Vlada TK: Usaglašavanje zakonske regulative

10.07.2018 13:46
 

Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila prijedlog Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Donošenju izmjena i dopuna ovog Zakona pristupilo se radi usaglašavanja teksta sa propisima drugih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i radi harmonizacije propisa u oblasti radno-pravnog statusa, ovlaštenja i odgovornosti policijskih službenika u policijskim organima u Bosni i Hercegovini. U proteklom periodu uz koordinaciju EUPM-a održano je više sastanaka predstavnika policijskih organa u Bosni i Hercegovini na kojima se, na ekspertnom nivou, razgovaralo o međusobnoj harmonizaciji zakona o policijskim službenicima, te izvršena analiza potrebe za izmjenama i dopunama tih zakona na osnovu dosadašnje prakse i ustanovljenih potreba. Kao rezultat ovih sastanaka proistekao je prijedlog za izmjene i dopune zakona o policijskim službenicima koji je u istoj formi i istom sadržaju dostavljen svim policijskim organima, a radi pristupanja proceduri izmjena i dopuna zakona iz ove oblasti, te potom i donošenja ili izmjena odgovarajućih podzakonskih propisa. Uvažavajući taj prijedlog pripremljene su i ove izmjene i dopune Zakona uzimajući u obzir potrebe ovog Kantona, kao i potrebu otklanjanja nedostataka i pravnih praznina, koje su se pokazale u primjeni važećeg Zakona.

Pozitivni trendovi na planu koncesija

Vlada je prihvatila Informaciju o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora. U većini slučajeva provedba ugovora o koncesijama se vrši na način i pod uslovima propisanim ugovorom o koncesijama, dok se kod neznatnog broja koncesionara pojavljuju određeni problemi u provedbi ugovora. Istovremeno, ministarstva, kao koncesori, u većini predmeta uredno i na vrijeme sačinjavaju Zapisnike i shodno tome donose Rješenja ili Odluke o plaćanju koncesionih naknada za korištenje predmeta koncesije. U cilju smanjenja dodatnih troškova privrednim društvima (koncesionarima) koji nastaju u postupku obezbjeđenje bankovne garancije, ukoliko je to predviđeno ugovorom o koncesiji, na zahtjev koncesionara počelo se omogućavati avansno plaćanje tekuće (godišnje) koncesione naknade na početku tekuće godine, uz usaglašavanje obaveza prema kvartalnim zapisnicima na kraju godine i donošenje odgovarajućih rješenja. Takvo rješenje je korisno i za koncesora i koncesionara, te su koncesionari izrazili pohvale za ovakav način obračuna koncesione naknade. Vlada Tuzlanskog kantona kao i resorna ministarstva kao koncesori su uložili velike napore i trud u proteklom periodu, kako bi se sam proces dodjele koncesija ubrzao, te odnos sa koncesionarima dodatno poboljšao. Također, Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva su kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada, te smanjenje dugovanja određenih koncesionara. Ukoliko izuzmemo rudnike uglja, može se konstatovati da se većina koncesionara ponaša u skladu sa ugovorima o koncesiji, jer njihove obaveze u pravilu ne prelaze visine utvrđene za zadnji obračunski period, koje najčešće tek dospijevaju za naplatu. Naravno da i u narednom periodu svi oni koji učestvuju u procesu realizacije ugovora o koncesijama, trebaju raditi na tome da se zadrži postojeći trend i da se učine dodatni napori da se prema onima koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora, poduzmu odgovarajuće mjere, kako bi se svi koncesionari doveli u ravnopravan položaj.

 Novih 655 pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Vlada je prihvatila i Informaciju o dodatnim pitanjima Evropske komisije u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju. Naime, Evropska komisija je 20. juna 2018. godine proslijedila dodatnih 655 pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju. Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, da konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik iz decembra 2016. godine i uključe podatke za 2017. godinu koji ranije nisu mogli biti prikupljeni. Dostavljena pitanja odnose se na političke kriterije (106), ekonomske kriterije (33), socijalnu politiku i zapošljavanje (43), transportnu politiku (39) itd. Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine je, nakon prevođenja sa engleskog jezika, sva dodatna pitanja proslijedila radnim grupama te ih je unijela u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik.

Komisija za evropske integracije je 27. juna 2018. godine usvojila zaključke prema kojima je zadužila sve radne grupe za evropske integracije da do 15.8.2018. godine završe proces tehničke finalizacije odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i odgovore u skladu sa „Smjernicama za rad radnih grupa za evropske integracije za tehničku finalizaciju odgovora  na Upitnik EK“ dostave Komisiji za evropske integracije na dalje postupanje. U skladu sa zaključcima Komisije za evropske integracije, svi imenovani predstavnici Tuzlanskog kantona u Radnim grupama za evropske integracije u narednom periodu treba aktivno da učestvuju u pripremi, unošenju i tehničkoj finalizaciji odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Nakon tehničke finalizacije odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije i njihovog prevođenja na engleski jezik, sveobuhvatni odgovori izrađeni u okviru radnih grupa za evropske integracije će biti dostavljeni vladama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na potvrđivanje prije upućivanja Evropskoj komisiji. Evropska komisija očekuje da odgovore Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja iz Upitnika dobije u roku od tri mjeseca od dana njihovog upućivanja, tj. do 20. septembra 2018. godine.

Imajući u vidu sve navedeno, Vlada je danas zadužila sve predstavnike Tuzlanskog kantona u  radnim grupama za evropske integracije da aktivno učestvuju u pripremi, unošenju i tehničkoj finalizaciji odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika  Evropske  komisije,  u  skladu  sa  zaključcima  koje  je  usvojila  Komisija  za  evropske integracije 27. juna 2018. godine. Svi kantonalni organi uprave i institucije Tuzlanskog kantona imaju obavezu da na zahtjev članova  radnih  grupa za evropske integracije dostave tražene informacije u svrhu pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika.

180.000 KM za pomoć radu i projektima vjerskih zajednica

Vlada je donijela Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Pomoć vjerskim zajednicama za 2018. godinu. Ovim programom se raspoređuje ukupno 180.000,00 KM, koliko je ovogodišnjim budžetom planirano za pomoć vjerskim zajednicama. Sredstva se mogu koristiti za programske aktivnosti vjerskih zajednica. izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo. Za programske aktivnosti, izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo Islamskoj zajednici – Muftijstvo tuzlansko predviđeno je 50.000,00 KM. Katoličkoj crkvi za Franjevački samostan „Sv. Petra i Pavla“ Tuzla i za župe na području Tuzlanskog kantona predviđeno je ukupno 45.000,00 KM i to 25.000,00 KM za programske aktivnosti, izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo, te za programske aktivnosti vezane za  unutrašnje uređenje Pratećeg objekta i Univerzitetske dvorane HKC Sv. Franjo u Tuzli 20.000,00 KM. Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvena Opština Tuzla predviđeno je ukupno 85.000,00 KM, od čega je 25.000 KM predvođeno za programske aktivnosti, izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo, a za aktivnosti u vezi toplifikacije Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice i postavljanje novog mermernog poda 60.000,00 KM. Ovaj hram je pod zaštitom države kao spomenik kulture 0 kategorije (najveći stepen zaštite).

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.