May predstavila paket mjera za promoviranje Zapadnog Balkana

10.07.2018 15:01
tereza
 

Britanska premijerka predstavila je paket mjera za promoviranje Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardim, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno predano prosperitetu i sigurnosti Zapadnog Balkana nakon Brexita, potvrdila je britanska premijerka Theresa May.

Ona je najavila paket mjera koji će pomoći Zapadnom Balkanu da bude prosperitetniji putem poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regiona,Premijerka će danas u Londonu dočekati lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa drugim evropskim zvaničnicima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Mateusza Morawieckog, na 5. godišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, već je postigao značajne rezultate u regionu – poboljšana je ekonomska integracija, izgrađene su nove energetske i transportne veze i uspostavljene veze između civilnog društva i mladih.Danas najavljeni paket će biti komplementaran ovom procesu i pomoći pri izgradnji Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima.

Pomoći će regionu da rješava složene sigurnosne izazove, posebno u vezi sa teškim i organizovanim kriminalom i krijumčarenjem droga, što će zauzvrat pomoći da se spriječe nezakonite aktivnosti na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva.Organizovane kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana su značajno prisutne širom Ujedinjenog Kraljevstva. Saradnja Ujedinjenog Kraljevstva sa regionom i evropskim partnerima je u prošlosti lučila pozitivne rezultate, uključujući i razbijanje kriminalne mreže za koju se pretpostavljalo da je u Ujedinjeno Kraljevstvo uvozila u prosjeku više od 8.000 kg kokaina godišnje, čija pretpostavljena ulična vrijednost iznosi 800 miliona funti.

Ohrabrena ovim rezultatima i prepoznavajući važnost Zapadnog Balkana, premijerka želi da dalje jača sigurnost i ekonomski integritet regiona.“Ponosna sam što smo domaćini ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijelog regiona sa evropskim partnerima sa ciljem da se pronađe način da se osigura ekonomska stabilnost i kolektivna sigurnost Zapadnog Balkana”, kazala je May i dodala:

“Jer, istorija nas uči da stabilniji i sigurniji region Zapadnog Balkana znači stabilnija i sigurnija Evropa. Mi izlazimo iz EU u martu iduće godine, ali ostajemo potpuno posvećeni povećanju prosperiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Evrope, kako sada, tako i u budućnosti”.

May tvrdi da će najavljeni paket pomoći Zapadnom Balkanu da se bori protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizovani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan efekat i na Ujedinjeno Kraljevstvo jer će presjeći kriminalne aktivnosti na izvoru i pomoći da se spriječi dolazak kriminala na britanske ulice

Novi paket, koji pokazuje trajnu predanost vlade ovom regionu, uključuje:

– Povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95%, sa 41 miliona funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, sigurnost i stabilnost u 2018./2019. godini na 80 miliona funti u 2020./2021.

– Udvostručenje broja Britanaca koji rade u regionu na pitanjima sigurnosti koja utiču na Ujedinjeno Kraljevstvo i Zapadni Balkan. Ovi stručnjaci će pomoći da se zaustavi dolazak kriminala na ulice Ujedinjenog Kraljevstva i pomoći da se ojača odgovor regiona na prijetnje teškog i organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, korupcije i pranja novca.

– Pokretanje nadzorne stanice za organizovani kriminal na Balkanu, zajedno sa vladama Austrije i Norveške, što će omogućiti civilnom društvu da ima učinkovitiju ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pod vođstvom Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ova aktivnost će poslužiti kao virtuelna mreža za ključne aktere civilnog društva da zajedno rade na monitoringu, izvještavanju i otkrivanju slučajeva teškog i organizovanog kriminala i korupcije, da dijele istraživanja i dobre prakse i poboljšaju stratešku i operativnu saradnju.

– Poboljšanje mogućnosti regiona za borbu sa visokotehnološkim (cyber) kriminalom putem investicije uložene u obuku i savjetodavne aktivnosti vrijedne milion funti. Ovo uključuje direktnu podršku timovima za hitni kompjuterski odgovor u Srbiji i Crnoj Gori, pokretanje kursa o cyber sigurnosti u sklopu Fellowship programa i pružanje strateške podrške vladama u cijelom regionu i uspostavljanje diskursa o cyber sigurnosti kako bi se ojačale bilateralne i regionalne veze Ujedinjenog Kraljevstva i razmijenjivale informacije između viših zvaničnika zaduženih za cyber kriminal.

– Dogovaranje zajedničke deklaracije o principima razmjene informacija u polju sprovođenja zakona koja će pomoći agencijama za sprovođenje zakona u regionu da lakše razmjenjuju informacije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma. Zemlje će se također obavezati na konkretne korake u borbi protiv korupcije.

– Predsjedavanje upravnom grupom za sigurnosne aktivnosti na visokom nivou kako bi se došlo do bolje razmjene informacija i najboljih praksi, uključujući i putem uspostavljanja regionalnih foruma, od kojih će prvi biti za službenike carina. Oni će se redovno sastajati na visokom i operativnom nivou kako bi razgovarali o strateškim pristupima i kompleksnim transnacionalnim istragama u slučajevima finansijskog kriminala.

– Produženje mandata panbalkanskih strateških rezervnih snaga (SRF), koje su stacionirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i u stanju spremnosti za razmještaj na zapadni Balkan u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije ili ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude trebalo podržati stabilnost u regionu, za još godinu dana. Važeća obaveza Ujedinjenog Kraljevstva da održava SRF završava sa 31. decembrom. Ovaj mandat ćemo produžiti za još godinu dana, kao pokazatelj naše predanosti održavanju sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

– Odvajanje 10 miliona funti za pomoć u izgradnji digitalnih vještina i mogućnosti zapošljavanja mladih na zapadnom Balkanu. Britanski savjet će obezbijediti obuku djeci u preko 4.500 škola kako bi se povećale digitalna pismenost i ključne vještine u cijelom regionu. Obezbjeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ovi fondovi će pomoći izgradnji nove generacije inovatora i poduzetnika.

– Obezbjeđivanje dodatnih milion funti za pomoć pri rješavanju teških pitanja ostavštine, uključujući i podršku organizacijama koje rade na pronalaženju i identifikaciji 12.000 žrtava koje se još uvijek vode kao nestali nakon konflikta devedesetih, navodi se u saopćenju Britanske ambasade u Sarajevu.

(TIP/Izvor: N1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.