Foto: Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Općinskog suda u Tuzli

05.07.2018 13:21
IMG_8431
 

Kamen temeljac za izgradnju novog objekta Općinskog suda u Tuzli u četvrtak  su svečano položili Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.  Izgradnju Općinskog suda i obnovu Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli u vrijednosti od 4,5 miliona eura finansira Evropska unija. Ovim projektom će se poboljšati uslovi rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima.

5

Wigemark je naglasio da je EU rad pravosudnih institucija u različitim oblastima podržala s oko 20 miliona eura, a kako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji u FBiH, veliki dio sredstava završit će u pravosudnim institucijama na ovom području.”Cilj ovih ulaganje je pružanje boljih usluga građanima u TK i samoj Tuzli. Velika je važnost uspostaviti vladavinu prava, što je bitno za sve zemlje, a posebno za BiH koja želi postati članica EU. Ja u to vjerujem, ali da biste imali neovisno pravosuđe ono mora imati odgovarajuće uslove, sigurne i odgovarajuće objekte i opremu za rad. Priliko obilaska prostorija Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda koje se renoviraju, razgovarali smo o tome koliko savremena oprema pomaže u njihovom radu”, rekao je Wigemark.

˝Za nas je ovo veliki dan, jer poslije 1963. godine napokon počinje gradnja Općinskog suda u Tuzli. Do sada smo bili korisnici prostora u vlasništvu drugih pravnih lica i trenutno radimo na četiri lokacije. S novom zgradom, koja će biti najljepša zgrada pravosudnih institucija u BiH, dobit ćemo optimalan prostor za rad“, kazao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

4

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio je ambasadoru Wigemarku na sredstvima osiguranim za gradnju Općinskog suda te rekonstrukciju Tužilaštva TK i Kantonalnog suda Tuzla.

“Prostorni plan Grada Tuzla, sadrži jedan naš davni san, da dobijemo savremenu administrativnu četvrt, kakvu nema niko u Bosni i Hercegovini. Nekada je administracija bila raspoređena po čitavoj Tuzli. Danas na malenom prostoru imamo raspoređeno, i MUP sa šalter salom, i Poštu, na sredini su Gradska administracija sa svim ličnim i imovinskim podacima građana, Rektorat, ovdje su i skoro sve banke, većina advokata i notara, ovdje je u ovome kvartu i kompletno pravosuđe. Prije nekoliko godina, prijetila je opasnost da Opštinski sud, na brzinu, bude smješten nekoliko kilometara dalje. Nismo dali odobrenje za građenje, jer bi time bio prekršen naš Prostorni i Regulacioni plan. Postupili smo dakle, neovisno. Bilo bi razbijeno pravosuđe, advokati, notari i stranke bile bi razvučene. Bio bi otežan rad Sudova i tužiteljstva, i povećani troškovi rada. Trošilo bi se godinama i vrijeme i novac, a efikasnost bi bila ugrožena. Zadovoljstvo nam je bilo izdati Odobrenje za građenje, ovdje, na ovome mjestu˝, izjavio je gradonačelnik Tuzel Jasmin Imamović i dodaO: ˝Tačno preko puta Gradske kuće, palate svih građana Tuzle, započeta je gradnja palate pravde, zgrade Općinskog suda, za koju vjerujem da će biti najljepša u Bosni i Hercegovini. I ne samo to. Kada ovdje preseli najmnogoljudniji dio sadašnje zgrade pravosuđa, stiču se uvjeti da se ta, šezdesetih godina izgrađen zgrada, obnovi, da podmladimo biser arhitekture šezdesetih godina. Još ako se u zgradu nekada započetog tužiteljstva, smjesti SIP-a ili neki drugi organ Države Bosne i Hercegovine, imat ćemo sve na jednom mjestu, kao niko u Bosni i Hercegovini. Žao mi je što ovdje, u blizini, nije i zgrada Vlade kantona, pa da posao stvaranja jedne administrativne četvrti bude doveden do savršenstva. Ovdje su i najveći hoteli, trgovine i restorani, sve je više građana koji prizemne stanove i stanove na prvom sratu, prodaju, za kancearije i biroe, a za taj novac kupuju udobnije stanove za stanovanje˝.

nova-zgrada-opcinskog-suda-u-tuzli

Vlada TK je za stvaranje preduslova za rušenje starog objekta „Doma armije“ i izgradnju novog objekta Suda,administrativne i druge takse, u proteklom periodu izdvojila skoro 270.000 KM.

1

„Vlada je od samog početka ovom projektu iskazala svu svoju podršku. U tom smislu mi smo kao Vlada sve naše kapacitete stavili na raspolaganje i zadovoljstvo nam je da su sve one aktivnosti koje su dogovorene sa Vladom Tuzlanskog kantona u predviđenim rokovima i realizirane. Svjesni bitnosti unaprjeđenja efikasnosti rada sudova i drugih pravosudnih institucija u našem kantonu, kao jedan od najznačajnijih mandatnih zadataka koje smo kao Vlada postavili ispred sebe bilo je stvaranje preduslova za izgradnju ovog objekta. S tim u vezi današnji dan je vrlo sretan dan za sve nas. Trenutno Općinski sud radi u veoma složenim uslovima. Činjenica da Sud radi na četiri lokacije dovoljno govori o složenosti uslova u kojima se radi. Očekujemo da će se povećanje kvaliteta uslova u kojima rade, nesumnjivo odraziti i na efikasnost ovih pravosudnih institucija, a tu na prvom mjestu mislim na brzinu rješavanja predmeta“, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

4 komentara na Foto: Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Općinskog suda u Tuzli

 1. MIG29

  05. 07. 2018. - 17:36

  jedino dobro bio je Dom JNA!!!

 2. Dexter

  06. 07. 2018. - 08:16

  ‘Savremena administrativna četvrt kakvu nema niko u BiH’

  Bolje ti je da si napravio industrisku zonu kakvu niko nema u BiH jbg. nekome radna mjesta a nekome prazne zgrade !

 3. osiguranje

  06. 07. 2018. - 08:19

  Bitno je da pravosudje ostane dosljedno i da ne ganja kriminal u općini, Vladi i strankama na vlasti.
  Takodje je potrebno da se svim silama pravosuđe trudi da se zadrži zakonsko rješenja koje onemogućava gradjanina da učestvuje u krivičnom postupku, kao privatni tužilac, koje postoji u Sr. i Hr.
  Što se tiče prostora MUP-a šalter sala sa svojim dimenzijama nije za gradjane. Još Austrija je pravila veleljepne objekte da se gradjanin osjeća komotno, i da “ne psuje vlast.”
  U blizini je i gradsko JP Direkcija za izgradnju u stečaju, ogledalo g.načelnika i likova sa liste SDP-a.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.